9 πολυεκατομμυριούχοι που έχασαν τα πάντα αλλά επέστρεψαν στην κορυφή

    Από: Startup Team

Το να είσαι στην κορυφή και το να κερδίζεις εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δε σημαίνει ότι θα μείνεις έτσι για πάντα. Ακόμα και οι πιο πλούσιοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι ακόμα και σε ξαφνικές πτώσεις, ατυχίες, εμπόδια και παγίδες.

Υπάρχουν τόσοι λόγοι γιατί οι καινοτόμοι άνθρωποι και οι επιχειρηματίες μπορεί να χάσουν τα πάντα για τα οποία δούλεψαν—λόγω των προσωπικοτήτων τους, εξαιτίας της κακής λήψης αποφάσεων, ή λόγω κακής τύχης. Το ερώτημα είναι, όταν αντιμετωπίζεις αυτά τα διλήμματα, τι κάνεις?

Εδώ θα βρεις 9 πολυεκατομμυριούχους που έχασαν τα πάντα αλλά δεν πτοήθηκαν. Πάλεψαν και βρήκαν ξανά το δρόμο τους και έγιναν πιο δυνατοί από ποτέ. Διάβασε τις ιστορίες τους, μάθε τα μαθήματα που σου διδάσκουν και προσπάθησε να αποφύγεις τα λάθη τους.

  1. James Altucher

Κατά τη διάρκεια του μπαμ με το dot-com του 1990, ο James Altucher ίδρυσε μια web-design εταιρία η οποία ονομάστηκε Reset Inc. και την πούλησε για 10$ εκατομμύρια. Ύστερα έχασε τα πάντα σε μια σειρά από κακές επενδύσεις. Με 143$ μόνο στην τράπεζα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Ύστερα όμως, κατάφερε να καταλάβει ότι έπρεπε να επανεκτιμήσει την επιχείρησή του και τη ζωή του. Σταμάτησε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως ανάξιο. Και σιγά σιγά βρήκε το δρόμο του. Ξεκίνησε να αναζητά άρθρα που έχουν να κάνουν με ανθρώπους πλούσιους που τα έχασαν όλα και πώς ξανασηκώθηκαν στα πόδια τους, κάτι που όπως φάνηκε ήταν πολύ διάσημο ως θέμα. Ξεκίνησε να γράφει και βιβλία –20 μέχρι στιγμής—κάτι που ήταν η κατάλληλη διέξοδος και για την δημιουργικότητά του. Πλέον, θεωρείται από τους μεγαλύτερους bloggers, ενώ παράλληλα θεωρείται και podcaster και συγγραφέας, με επενδύσεις που αξίζουν εκατομμύρια.

2. Martha Stewart

Για δεκαετίες, η Martha Stewart ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη και διάσημη για το brand της, το απλό, κομψό brand της που αποτελούνταν από homemaking tips και décor για σπίτι. Το brand της άξιζε δισεκατομμύρια. Ύστερα, κατηγορήθηκε για εσωτερικές συναλλαγές σχετικά με το να πουλά τα αντικείμενα της biotech εταιρίας ImClone. Καταδικάστηκε σε 5 μήνες φυλακή, με πρόστιμο 195.000$ και την ανάγκασαν να εγκαταλείψει την εταιρίας της, Martha Stewart Living Omnimedia, για πέντε χρόνια.

Αφότου επέστρεψε από τη φυλακή, προμοτάρισε ένα δυνατό comeback. Παρέμεινε ένας δυναμίτης, παθιασμένη για την επιχείρησή της και αποφασισμένη να συνεχίσει να εξελίσσεται. Το δίκτυό της την παρούσα φάση αξίζει 300$ εκατομμύρια.

3. Larry King

Ο παρουσιαστής του talk-show Larry King έχει ένα δίκτυο αξίας 150$ εκατομμυρίων, αλλά ήταν κάποια στιγμή στη ζωή του που δεν ήταν η ιδανική για να βγει στο γυαλί. Το 1971, ο Larry King είχε συλληφθεί για κατηγορίες με κλοπή 5.000$ από το συνεργάτη του. Eργαζόταν στο Miami σαν disc jockey για το WIOD, σαν παρουσιαστής για ένα talk-show για το WTV και σαν αρθρογράφος στο Miami Beach Sun-Reporter. Αν και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, κατέληξε να απολυθεί από όλες τις θέσεις.

Λόγω του σκανδάλου, δεν ήταν ικανός να βρει καμιά δουλειά με αποτέλεσμα να βουλιάξει στα χρέη. Μέχρι το 1978, χρωστούσε 352.000$ στους πιστωτές—συμπεριλαμβανομένου 14.000$ χρέη εξαιτίας του τζόγου. Άφησε το CNN το 2010, αλλά τώρα παρουσιάζει το “Larry King Now” στο Ora TV και στο Hulu από το 2012.

4. Dorothy Hamill

Η Dorothy Hamill ανυψώθηκε αφότου κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στο skating το 1976 στους Winter Olympics. Μετέτρεψε τις επιδόσεις της σε εκατομμύρια με το να φτάσει στην κορυφή στο επαγγελματικό ice – skating και στα shows, συμπεριλαμβάνοντας και το Ice Capades.

Όμως η Hamill ξόδεψε όλα της τα χρήματα με υπερβολικές δαπάνες στα κοσμήματα. Μπήκε και εκείνη στη συμφωνία του πολυεκατομμυρίου ώστε να αγοράσει το Ice Capades το 1993. To 1996, η Hamill ήταν εξαναγκασμένη να δηλώσει πτώχευση. Από τότε, έχει γράψει ένα βιβλίο που λέγεται “A Skating Life: My Story”, και επεκτάθηκε και στην τηλεόραση στην ταινία “The Christmas Angel: A Story on Ice”. Μάλιστα, εμφανίστηκε το 2007 στην ταινία “Blades of Glory” του Will Ferrell. Το δίκτυο της Hamill αξίζει τώρα τα 5$ εκατομμύρια.

5. Bill Bartmann

Ο Bill Bartmann ίδρυσε μια debt-collection εταιρία η οποία άξιζε το 1990 σε δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία του που είχε έδρα στην Oklahoma, η λεγόμενη Commercial Financial Services (CFS), ήταν από τις πιο δημοφιλείς. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία μέχρι που συνδέθηκε και κατηγορήθηκε για απάτη, και κατέληξε σε πτώχευση.

Παρ’ολα αυτά, ο Bartmann δεν άφησε αυτό να τον κατακλύσει. Ξαναβρήκε επιτυχία με το να γράψει την ιστορία της αποτυχίας του σε βιβλίο. Τα βιβλία του, “Billionaire Secrets to Success” και το “Bailout Riches”, έγιναν best-sellers. Χρησιμοποιώντας την επιτυχία των βιβλίων του, προώθησε μια δεύτερη debt-collection εταιρία, την οποία την ονόμασεCFS II. Η νέα αυτή εταιρία έκανε 10$ εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο.

6. George Foreman

Ο George Foreman ήταν ένας boxer με αρκετές επιτυχίες αλλά και ένας τωρινός επιχειρηματίας ο οποίος γνωρίζει και αυτός τις ατυχίες της ζωής. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο τμήμα βαρέων βαρών το 1968 στους Ολυμπιακούς.

Αποσύρθηκε από το boxing, και γύρισε πίσω εκεί που μεγάλωσε, και χειροτονήθηκε ως Χριστιανικός πάστορας. Παρ’όλα αυτά, κατέληξε σε πτώχευση το 1983. Ξαναγύρισε στο μποξ ώστε να τον βοηθήσει να σταθεροποιηθεί ξανά οικονομικά.

Από τότε, έκανε τα πάντα, από ραδιοφωνικές παραγωγές μέχρι εταιρικές ομιλίες για εγκρίσεις σχετικές με προϊόντα. Τα πραγματικά κέρδη όμως ήρθαν όταν προώθησε το “George Foreman Grill”, το οποίο έκανε πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων διεθνώς. Πούλησε τα δικαιώματα του ονόματος για το grill το 1999 για 138$ εκατομμύρια. Το δίκτυο του Foreman αξίζει περίπου 300$ εκατομμύρια.

7. Walt Disney

Καθώς το όνομά του είναι τώρα brand που αξίζει κοντά στα 130$ εκατομμύρια, ο Walt Disney κάποτε είχε και αυτός τις δυσκολίες του. Προώθησε το πρώτο του film studio, Laugh-O-Gram, το 1920, αλλά κατέληξε σε πτώχευση. Δε μπορούσε να πληρώσει ούτε τους υπαλλήλους του ούτε να καλύψει τα χρέη του. Όμως συνέχισε σε μια νέα φόρμα εταιρίας, το Disney Brothers Cartoon Studio, με τη βοήθεια ενός δανείου από τους γονείς του και τον αδερφό του.

Ο Disney πάλι ήρθε κοντά στην πτώχευση όταν βρήκε πάλι κάποια οικονομικά προβλήματα στην παραγωγή του “Snow White and the Seven Dwarfs”. Εκείνη την εποχή, τον έσωσε ένα δάνειο στην τράπεζα. Έτσι, κατάφερε να προσλάβει υπαλλήλους και να βρει studio, οπότε στο τέλος η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία.

8. Robert Stiller

Ο Robert Stiller είναι ο ιδρυτής του Keurig Green Mountain. Έχτισε την περιουσία του με το να πουλά K-cups για μία χρήση φίλτρα καφέ, κάτι που τον μετέτρεψε σε δισεκατομμυριούχο το 2011. Παρ’όλα αυτά, ξόδευε τα χρήματά του χωρίς κριτική σκέψη και έτσι έχασε αρκετά. Το 2012, εξαναγκάστηκε να πουλήσει 5 εκατομμύρια μετοχές, για να καλύψει τα χρέη του.

Όμως, αυτό που τον βοήθησε να σηκωθεί, είναι οι βελτιώσεις που έγιναν στις τιμές του stock της εταιρίας, καθώς του ανήκαν 8.3 εκατομμύρια μετοχές ακόμα στην εταιρία. Σύντομα, άξιζε 1.2 δισεκατομμύριο. Τελικώς, αποσύρθηκε το 2013.

9. Maggie Magerko

Ως ιδρυτής ο Joe Hardy, μετέφερε την αλυσίδα εφοδιασμού κατοικιών, 84 Lumber, στην κόρη του Maggie Magerko, το 1992. Μέχρι το 2006, άξιζε 2$ δισεκατομμύρια, αλλά με τις κακές αποφάσεις, το housing market ξεκίνησε να καταρρέει το 2009.

Η Magerko άρχισε να δίνει ότι είχε, ακόμα και τη συλλογή της από κοσμήματα και το προσωπικό της λογαριασμό, ώστε να σώσει το 84 Lumber. Σήμερα, η Magerko είναι μια σκληρή και έξυπνη ηγέτης. Έχει ένα δίκτυο που αγγίζει το 1.3 δισεκατομμύρια.

Πηγή: entrepreneur.com