Ο Robert Gibbins θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει όλες τις επενδύσεις σας

    Από: Startup Team

Aπό τον Νοέμβριο, ο Robert Gibbins γυρίζει όλον τον πλανήτη για να συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, ταξιδεύοντας από το σπίτι του στη Γενεύη της Ελβετίας έως την Αριζόνα, την Ισπανία και στην Αυστρία. Οι εκδηλώσεις είχαν ένα κοινό θέμα -την κλιματική αλλαγή- και προσέλκυσαν ακαδημαϊκούς, γραφειοκράτες και πολιτικούς. Μία ομάδα ήταν αισθητά απούσα. “Δεν είδα άλλους επενδυτές εκεί”, λέει ο Gibbins.

Αυτό τον μπερδεύει. “Η αλλαγή του κλίματος είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν σε κάθε ανάλυση, σε κάθε επένδυση”, λέει. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται – ή ελπίζουν – ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους. Ο Gibbins διαφωνεί. Ο 49χρονος ιδρυτής της Autonomy Capital (περιουσιακά στοιχεία 5,5 δισ. δολαρίων) πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ξαφνικά και γρήγορα.

Όλα τα στοιχήματα στο hedge fund του είναι διαρθρωμένα με βάση την πεποίθηση ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα μέλλον που θα είναι πολύ θερμό και υποβρύχιο- και ότι ο άνθρακας θα αντιμετωπίζεται ως ένα δαπανηρό απόβλητο που πρέπει να μαζευτεί και να αποθηκευτεί. Ο Gibbins έχει ήδη κερδίσει χρήματα από ευρωπαϊκά futures άνθρακα και αναμένει ακόμη πιο προσοδοφόρα στοιχήματα στο μέλλον.

Ο Gibbins έχει ένα εντυπωσιακό ιστορικό στα μεγάλα calls. Το fund του, το οποίο ποντάρει μεγάλα ποσά στις σαρωτικές οικονομικές και πολιτικές τάσεις, έχει ξεχωρίσει στον κλάδο, καταγράφοντας απόδοση 12,85% εξαιρουμένων των προμηθειών από το Νοέμβριο του 2003 που ξεκίνησε, σε σύγκριση με 8,9% του ευρύτερου δείκτη S&P 500.

Γιος ενός κτηματομεσίτη από το Βανκούβερ και λάτρης του σκι και των δραστηριοτήτων στη φύση, ο Gibbins έκανε στάσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και στα trading desks των JPMorgan και Lehman Brothers προτού ξεκινήσει την Autonomy. Πιστεύει ότι για πολλές χώρες, η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομική τους σταθερότητα. Εάν μια χώρα αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα, τότε η κατάσταση μόνο θα επιδεινωθεί καθώς η στάθμη των θαλασσών εξακολουθεί να ανεβαίνει και συμβαίνουν και άλλες γρήγορες αλλαγές. “Δεν αρκεί πλέον να φτιάχνεις απλά ένα φθηνό μακό, αυτοκίνητο ή τσιπ “, λέει. Για το σκοπό αυτό, ο Gibbins απέκτησε θέσεις short στο χρέος και τα νομίσματα της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής. Θεωρεί τις κυβερνήσεις των δύο χωρών – υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και του κόμματος ANC στη Νότια Αφρική – ως εντελώς ανίκανες. “Μπορείτε να επιλέξετε να κυβερνιέστε από το ANC ή τον Ερντογάν ή μπορείτε να είστε μια σύγχρονη βιομηχανική οικονομία”, λέει. “Δεν μπορείτε να έχετε και τα δύο.”

Αντίθετα, αποκτά θέσεις long στην Αργεντινή. Σε πρόσφατα ταξίδια του εκεί, ο Gibbins διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εξαντλήθηκαν έπειτα από μια δεκαετία οικονομικών δυσχερειών και αποτυχημένων πολιτικών, γεγονός που τον πείθει ότι η χώρα δεν θα επαναφέρει στην εξουσία την λαϊκίστρια Cristina Fernández de Kirchner (τελευταία φορά που ανέλαβε την προεδρία ήταν τον Δεκέμβριο του 2015). Το χρέος της χώρας τιμολογείται ήδη για ένα σενάριο καταστροφής. “Η άποψή μου είναι ότι στην Αργεντινή η κοινωνία έχει μπουχτήσει. Δεν θέλει άλλες πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί με ορίζοντα τριών ημε΄ρων “, λέει ο Gibbins.

Όπως το βλέπει, όλοι οι προχωρημένοι επενδυτές αυτές τις μέρες έχουν πρόσβαση στα καλύτερα κυβερνητικά και οικονομικά δεδομένα. Ταξιδεύει 150 μέρες το χρόνο αναζητώντας ένα πλεονέκτημα και αναμένει από τους 24 επαγγελματίες επενδυτές και οικονομολόγους που εργάζονται γι ‘αυτόν να κάνουν το ίδιο. Συναντάται με τοπικούς γραφειοκράτες, δημοσιογράφους και στελέχη επιχειρήσεων για να εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις και πόσο καλά λειτουργούν τα τοπικά θεσμικά όργανα – και αν μπορούν να χειριστούν προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή.

Τι γίνεται με μεμονωμένες μετοχές; Μια προφανής σκέψη είναι να αποφύγει κανείς τις εταιρείες ασφάλισης ακινήτων όπως η AllState και η Travelers, οι οποίες πιθανότατα θα πληγούν από το αυξανόμενο κόστος, καταβάλλοντας περισσότερα για ζημιές που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες. Ο Gibbins δεν πείθεται. Πιστεύει ότι οι ασφαλιστικές θα τα καταφέρουν μια χαρά,  επειδή μεγάλο μέρος της επιχείρησής τους αφορά κάλυψη για σύντομες περιόδους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπροσαρμόσουν τα προϊόντα τους. Ο Gibbins λέει ότι τα REITs διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Θέλετε περισσότερη αντισυμβατική σκέψη; Παρά την απόφαση του Προέδρου Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο Gibbins αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν τελικά μαζί με την Ευρώπη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την τιμωρία των χωρών που δεν συμμορφώνονται. Έτσι, ο Gibbins σκέφτεται ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές μετοχές, όπως η Exxon, ή τα νομίσματα των εξαρτημένων από το πετρέλαιο χωρών, όπως της Νιγηρίας, είναι ευάλωτα.

Πηγή: capital.gr