Δέκα πανέξυπνες επενδύσεις που έβγαλαν ένα «βουνό» λεφτά

    Από: Startup Team

Είτε έχετε τη δική σας επιχείρηση είτε λαμβάνετε έναν σταθερό μισθό κάθε μήνα, είναι σοφό να κρατήσετε ένα ποσό από αυτά που βγάζετε ως οικονομίες. Βέβαια, είναι ακόμα σοφότερο το να χρησιμοποιείτε ένα ποσό από τα έσοδά σας για επενδύσεις.

Σε περίπτωση που είστε καινούριοι στην έννοια αυτή, τότε μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε με βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που ενέχουν μικρότερο ρίσκο.

Για να πάρετε μια ιδέα από το πόσα μπορείτε να κερδίσετε, αυτές είναι οι πιο επικερδείς επενδύσεις στην ιστορία.

10. Ele.me

Η Alibaba μπορεί να είναι ένας γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου σήμερα, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία στον κλάδο παράδοσης οικοδομικών υλικών που άλλες εταιρείες, όπως η Meituan και η Tencent κατάφεραν να επιτύχουν. Επομένως, όταν επένδυσε 1,25 δισ. δολάρια στην τοπική startup delivery, Ele.me, το 2016, γνώριζε τους κινδύνους. Ευτυχώς, η εταιρεία γνώρισε την επιτυχία και αναπτύχθηκε με συντριπτικούς ρυθμούς. Ουσιαστικά, σύντομα ξεκίνησε να καταγράφει παραγγελίες περίπου 40 εκατ. πελατών και να παράγει παραγγελίες αξίας 9,5 εκατ. δολαρίων κάθε μέρα.

9. GitHub

Σε κάτι που θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές που ενισχύθηκαν με επιχειρηματικά κεφάλαια τα τελευταία δέκα χρόνια, ο τεχνολογικός κολοσσός, Microsoft, πλήρωσε το τεράστιο ποσό των 7,5 δισ. δολαρίων για την startup GitHub τον Ιούνιο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Andreessen Horowitz επένδυσε 100 εκατ. δολάρια στην εταιρεία το 2012, πολλοί παράγοντες της βιομηχανίας το χαρακτήρισαν ως μια κακή επένδυση.

8. Spotify

 

Η Creandum επένδυσε 4,5 εκατ. δολάρια στο Spotify έναντι 6% συμμετοχής στα ίδια κεφάλαια όταν η εταιρεία αναπτυσσόταν ακόμα. Βέβαια, όταν πήρε το δρόμο προς το Χρηματιστήριο το 2018, η συμμετοχή της αξιολογήθηκε στα 370 εκατ. δολάρια.

7. Xiaomi

Όταν η Xiaomi μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2018, έγινε η τρίτη σε αξία κατασκευάστρια smartphone στον κόσμο. Αυτή όμως που επωφελήθηκε περισσότερο από αυτό ήταν η Morningside Ventures, που κέρδισε 40 φορές το ποσό που είχε αρχικά επενδύσει. Όπως αποδείχτηκε, ήταν μια από τις πιο επικερδείς επενδύσεις στην εταιρεία.

6. Google

Το 1999 η Google συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο επενδύσεων 12 εκατ. δολάρια από την Sequoia Capital και την Kleiner Perkins Caufield & Byers. Η Google δυσκολεύτηκε να τις κρατήσει στο πλευρό της, καθώς η θέση της στην αγορά πέρασε από πολλές διακυμάνσεις για πολλά χρόνια. Βέβαια, όταν η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2004, οι μετοχές και των δύο εταιρειών αυξήθηκαν σε αξία 300 φορές στα περίπου 4,3 δισ. δολάρια η καθεμία.

5. eBay

 

Η Amazon είναι ο ηγέτης της παγκόσμιας βιομηχανίας ηλεκτρονικού εμπορίου σήμερα. Βέβαια, το eBay δεν απέχει πολύ και προσπαθεί να βρει νέους τρόπος για να προωθήσει την επιχείρηση, όπως για παράδειγμα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Η Benchmark Capital κατανόησε ήδη από το 1997 το όραμα αυτού του γίγαντα στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, επένδυσε 6,7 εκατ. δολάρια και είδε την αξία της εταιρείας να αυξάνεται στα πάνω από 5 εκατ. δολάρια μέσα σε μόλις 4 χρόνια.

4. McDonald’s

Η Coca-Cola χαρακτηρίστηκε ως η πιο πολύτιμη εταιρεία το 2018 και είναι πιθανό να διατηρήσει τη θέση αυτή στα επερχόμενα χρόνια. Βέβαια, δεν ήταν η εταιρεία που εφήυρε το δημοφιλές ποτό, αλλά ένας ντόπιος φαρμακοποιός, ο John Stith Pemberton, που ανακάλυψε τυχαία τη φόρμουλα. Ο Pemberton δεν έβγαζε πολλά πουλώντας τα ποτά από μόνος του, και το 1891 πούλησε τη συνταγή στον Asa Candler έναντι 2.300 δολαρίων. Στη συνέχεια, ο Candler πούλησε την ίδια συνταγή το 1922 έναντι 25 εκατ. δολαρίων σε μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Έρνεστ Γούντραφ.