Digital Workplace: Η ποιότητα εργασίας συναντά την ευελιξία!

    Από: Startup Team

Είναι 12 το μεσημέρι. Ώρα αιχμής για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Σε αυτή την απαιτητική μέρα που κανείς δεν μπορεί να λείπει και όλοι πρέπει να είναι εδώ η Γεωργία Σακελλάρη (Ethics & Corporate Security, Vodafone), εργάζεται από απόσταση, από το σπίτι της, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του home office που έχει θεσπίσει η εταιρεία, έναν από τους πολλούς τρόπους που μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο Remote Working. Μια μέρα σαν και αυτή η Γεωργία εξασφαλίζει πολύτιμο χρόνο για τα παιδιά της, τρώνε όλοι μαζί πρωινό, μεσημεριανό και προλαβαίνουν να κάνουν και μια απογευματινή βόλτα. Για την Γεωργία αυτό είναι ένα μοναδικό «δώρο» που τη βοηθά να έχει πιο ισορροπημένη ζωή. Έτσι όταν έρθει η ώρα για δουλειά, νιώθει γεμάτη και μπορεί να συγκεντρωθεί ευκολότερα και να είναι πολύ αποδοτική στο αντικείμενό της είτε εργάζεται στην ησυχία του σαλονιού της είτε σε κάποιο καφέ. Στην ίδια λογική και ο Βαγγέλης Χατζής, Engineering Solutions Specialist, στη Vodafone, που απολαμβάνει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζωής και δουλειάς. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, φορτώνει το surf του αποβραδίς ώστε στις 7.30 το πρωί να είναι στην παραλία. Κάνει SUP ως τις 9.30 και μετά είναι έτοιμος να δουλέψει γεμάτος όρεξη με θέα την θάλασσα.

Oι καθημερινές αυτές ιστορίες είναι ενδεικτικές του νέου κόσμου εργασίας που ήδη δημιουργείται. Πρόκειται για το λεγόμενο Digital Workplace. Σε αυτόν τον νέο κόσμο, το γραφείο του μέλλοντος… δεν είναι στο γραφείο. To ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση, η οποία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και γεννήθηκε από τον συνδυασμό δύο σημαντικών τάσεων: Από την μία, βρίσκονται οι τεχνολογικές καινοτομίες που δημιουργούν νέες δυνατότητες, και, από την άλλη, συναντάμε το ανθρώπινο δυναμικό που αναζητά ένα νέο συσχετισμό μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας, ο οποία θα είναι πιο ισορροπημένος και, ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι, εφόσον δεν απαιτείται η μόνιμη παρουσία των υπαλλήλων στο γραφείο, το Remote Working θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, θα αυξήσει την ικανοποίησή τους και την ίδια στιγμή θα μειώσει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης. Τα οφέλη του νέου εργασιακού μοντέλου, ωστόσο, είναι σαφώς περισσότερα. Αξιοποιώντας τη γνώση, την πληροφορία και την εξειδίκευση ανθρώπων οι οποίοι όχι μόνο δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, αλλά και πιθανόν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, μια εταιρεία αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, όπως π.χ. την πιο άμεση λήψη σημαντικών αποφάσεων ή τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει τους πελάτες και τους προσφέρει την τεχνογνωσία της.

Οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως και με ασφάλεια, είτε από το σπίτι είτε από οπουδήποτε αλλού, ή να εφαρμόζουν κάποιο υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το οποίο θα μοιράζουν τις μέρες στο γραφείο και τις μέρες εκτός γραφείου. Έτσι, έχοντας μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής τους θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί. Για του λόγου το αληθές, στην Ιρλανδία όπου εφαρμόζεται εκτεταμένα ένα αντίστοιχο μοντέλο ευέλικτης εργασίας από απόσταση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 15%, και το employee turnover μειώθηκε κατά 40%, ενώ η εξοικονόμηση ανά υπάλληλο που δεν εργάζεται μόνιμα από το γραφείο, ανήλθε στα 9.500 € ετησίως.

Παρέχοντας ευέλικτες συνθήκες εργασίας και έχοντας σαφή προσανατολισμό προς την καινοτομία, οι επιχειρήσεις μπορούν ευκολότερα να προσελκύσουν συνεργάτες – «ταλέντα» από οποιαδήποτε σημείο της χώρας ή ακόμα και εκτός αυτής. Με τον τρόπο αυτό διευρύνουν τον τρόπο λειτουργίας τους και προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες στους εργαζομένους τους.

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο θα αλλάζει και το Digital Workplace. Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή ένα ευέλικτο δυναμικό, ικανό να ανταποκριθεί με επιτυχία σε κάθε πρόκληση. Η Ελλάδα κάνει ήδη τα πρώτα βήματα προσαρμογής σε αυτό το νέο εργασιακό μοντέλο, καθώς ήδη αρκετές επιχειρήσεις ξεπερνούν τις όποιες επιφυλάξεις απέναντι στις νέες τεχνολογίες και βλέπουν μόνο ως θετική την προοπτική του μετασχηματισμού τους σε digital workplaces. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη ύπαρξης ενός αξιόπιστου συνεργάτη, που έχει τη γνώση και τα εργαλεία να καθοδηγήσει μια επιχείρηση με υπευθυνότητα και ασφάλεια στην επόμενη μέρα αποκτά τεράστια σημασία. Μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το Digital workplace και το πώς υλοποιείται στις ελληνικές επιχειρήσεις χάρη στην υπηρεσία Smart Working της Vodafone εδώ.