Δημήτρης Τερζής: Ο Έλληνας μηχανικός που δημιουργεί μια βιώσιμη εναλλακτική στο τσιμέντο

    Από: Startup Team

Συνιδρυτής και επικεφαλής της MeduSoil, η οποία αναπτύσσει μια βιώσιμη και πιο φθηνή εναλλακτική στο τσιμέντο είναι ο Δημήτρης Τερζής, ο ένας από τους τρεις Έλληνες που περιλαμβάνονται στη φετινή ευρωπαϊκή λίστα “30 κάτω των 30” του Forbes στην κατηγορία “Μεταποίηση και Βιομηχανία”.

O 29χρόνος Δημήτρης Τερζής αποφοίτησε το 2014 από τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Μηχανική στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης (École polytechnique fédérale de Lausanne – EPFL), στο οποίο μέχρι και σήμερα είναι Λέκτορας, υπεύθυνος για το  μάθημα “καινοτομία στις κατασκευές και το περιβάλλον”.

To 2018 ίδρυσε την startup εταιρεία MeduSoil η οποία μόλις σε δύο χρόνια έχει συγκεντρώσει κεφάλια ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, η οποία είναι τεχνοβλαστός (spin off) του Πολυτεχνείου της Λοζάνης, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη βιώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές.

“Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος, πως εάν δεν ακούς τα προβλήματα που πρακτικά αντιμετωπίζουν συνεργάτες ή πελάτες σου, εάν δεν κάνεις τις σωστές ερωτήσεις, εάν δε συζητάς με ανθρώπους που ξεκίνησαν κάτι καινούργιο για να μάθεις και να εμπνευστείς από τις επιτυχίες/αποτυχίες τους, δεν υπάρχει περίπτωση να χτίσεις μία εταιρία που θα κάνει κάτι παραγωγικό και θετικό για την αγορά και την κοινωνία”, σημειώνει στο Capital.gr ο Δρ. Τερζής με αφορμή τη συμμετοχή του στη λίστα των “30 κάτω των 30” του Forbes.

“Έτσι βλέπω τη λίστα του Forbes, σαν ένα περιβάλλον όπου θα μάθω, θα ανταλλάξω εμπειρίες και θα τα μεταφέρω όλα αυτά στην ομάδα μου ώστε όλοι μαζί να βελτιώσουμε ό,τι κάνουμε. Αυτό έμαθα να κάνω και σαν ερευνητής, να διαχειριστώ πόρους, γνώση και ερωτήματα ώστε να αφήσω κάτι που λειτουργεί και βελτιώνει δραστικά τις λύσεις σε προβλήματα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν”, προσθέτει.

Τι κάνει η MeduSoil

Ειδικότερα, η εταιρεία της οποίας ηγείται ο Δρ. Τερζής δραστηριοποιείται -κυριολεκτικά- στον πιο βασικό τομέα των υποδομών, το έδαφος και τα θεμέλια. Αναπτύσσει μικρά σωματίδια τα οποία κάνουν το έδαφος πιο ανθεκτικό και πιο σταθερό, μειώνοντας τις πιθανότητες διάβρωσης του εδάφους, η κάποιας καθίζησης.

Μέσω της εισαγωγής βιοϋλικών (biominerals) που αναπτύσσει και παράγει η MeduSoil το έδαφος μετατρέπεται σε πέτρα και σταθεροποιείται με αποτέλεσμα να μπορούν να δημιουργηθούν γερά θεμέλια. Έτσι, μπορούν να κατασκευαστούν κτήρια και άλλες κρίσιμες υποδομές σε εδάφη που αυτό δεν θα ήταν κανονικά εφικτό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το όνομα της εταιρείας είναι εμπνευσμένο από τη Μέδουσα. Το τέρας της ελληνικής μυθολογίας που μετέτρεπε όποιον την κοιτούσε σε πέτρα.

Η τεχνολογία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε πολλές αστικές περιοχές ανά τον πλανήτη η οικοδομήσιμη γη έχει περιοριστεί. Ακόμη, καθώς οι υποδομές γερνούν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενισχύονται τα εδάφη γίνονται ολοένα και πιο ασταθή, θέτοντας την ασφάλεια πολλών κτισμάτων σε κίνδυνο.

Εκτός όμως από την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος η εταιρεία στοχεύει να αποκτήσει μερίδιο στην αγορά της σταθεροποίησης του εδάφους, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 25 δισ. δολάρια ετησίως.  Η MeduSoil προσφέρει μια εναλλακτική στο τσιμέντο και άλλα προϊόντα βασισμένα στο πετρέλαιο που σύμφωνα με την εταιρεία δεν είναι απλά πιο φιλική περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά συμφέρουσα.

Η MeduSoil, διαθέτει πατέντες που βρίσκονται σε ισχύ σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία και Αυστραλία και στοχεύει να επεκταθεί μέσα στην επόμενη διετία σε τουλάχιστον 15 αγορές. Για τον σκοπό αυτό, μέσα στο 2020 σχεδιάζει να προχωρήσει σε έναν κύκλο χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η λίστα του Forbes φιλοξενεί 300 φερέλπιδες νέους και πιθανούς ηγέτες του αύριο, από 10 διαφορετικούς κλάδους, που επιχειρούν να επανεφεύρουν τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την κοινωνία. Εκτός του Δρ. Τερζή στην φετινή λίστα περιλαμβάνονται άλλοι δύο Έλληνες: Η 29χρόνη Ειρήνη Δεδούση και ο επίσης 29χρόνος Γιώργος Κελεσίδης.

Πηγή: Capital.gr