Συνεργασία ΕΒΕΑ και Export Credit Greece για την ενίσχυση των εξαγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων

    Από: Startup Team

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της Προέδρου του ΕΒΕΑ, Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Export Credit Greece, Γρηγόρη Σταματόπουλου για την ενίσχυση των εξαγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου και ο CEO της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων, Γρηγόρης Σταματόπουλος, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, την Τρίτη.

Στο επίκεντρο της νέας συνεργασίας του ΕΒΕΑ με την Export Credit Greece, που αποτελεί τον διάδοχο του ΟΑΕΠ και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται η αύξηση των εξαγωγών και η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την προώθηση της εξαγωγικής δραστηριότητας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν στη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συμπράξεις για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών και επιχειρήσεων καθώς και στη διασύνδεση των φορέων και επιχειρήσεων που συνθέτουν το οικοσύστημα των ελληνικών εξαγωγών.

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου, η κα Κουνενάκη-Εφραίμογλου δήλωσε: “Το ΕΒΕΑ θα σταθεί χρήσιμος συμπαραστάτης και αμέριστος υποστηρικτής στις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων, που συνεχίζει την αποστολή του ΟΑΕΠ, με ακόμη ισχυρότερα μέσα. Εκπροσωπούμε τις 120.000 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και έχουμε πλήρη επίγνωση της επιτακτικής ανάγκης για τη συνέχιση του εκσυγχρονισμού τους, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, που σχεδόν νομοτελειακά συνεπάγεται την υιοθέτηση στόχων, πρακτικών και δράσεων που είναι εξωστρεφείς. Όπως δείχνει η σημερινή υπογραφή μνημονίου, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων έχει σαφή βούληση, ξεκάθαρη αποστολή, ισχυρή διάθεση για συνεργασίες.
Από την πλευρά μας, για το ΕΒΕΑ, η συστηματική ενημέρωση των μελών μας για τις υπηρεσίες και δράσεις της ΕΕΕΠ είναι μία από τις προτεραιότητες μας. Οι ευρύτεροι στόχοι μας, λοιπόν, ως ΕΒΕΑ και ΕΕΕΠ συμπίπτουν. Οι ρόλοι μας είναι διαφορετικοί – κι έτσι πρέπει να είναι. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα αντανακλά αυτό ακριβώς: τη σύμπνοια του σκοπού και την κοινή προσπάθεια για την υλοποίησή του – ο κάθε φορέας από την πλευρά του και οι δύο μαζί, ώστε να επισημαίνουμε τα προβλήματα από κοινού, να αναζητούμε λύσεις και να αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες”.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταματόπουλος υπογράμμισε: “Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία που ξεκινούμε με το ΕΒΕΑ. Η μεταρρύθμιση του κρατικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων, έχει στόχο τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με γνώμονα τα best practices του εξωτερικού. Εισάγουμε νέα προϊόντα και χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσω της συνεργασίας μας με το ΕΒΕΑ, που είναι το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, θα έχουμε τη δυνατότητα παρουσιάσουμε αυτά τα προϊόντα, να δείξουμε ποιες είναι οι δυνατότητες του νέου οργανισμού και μαζί να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας”.

Στην εκδήλωση της υπογραφής του Μνημονίου παρευρέθησαν η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ κα Μαρία Αρβανιτοπούλου, κ. Απόστολος Ασλανίδης, κ. Νίκος Βασιλείου, κ. Νίκος Κεστσόγλου, κ. Νίκος Κιολεΐδης, κ. Κάρολος Κωστόπουλος, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, κ. Θεοφάνης – Παναγιώτης Ματσόπουλος, κ. Χρίστος Μίχαλος, κ. Ανδρέας Μπεκυράς, κ. Αντώνης Παναγόπουλος, κ. Δημήτρης Τζούρος, κ. Διονύσιος Φιλιώτης.