Επενδύσεις 70 εκατ. από τον όμιλο Δουζόγλου

    Από: Startup Team

Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει η οικογένεια Δουζόγλου, διά της εταιρείας συμμετοχών SDC, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να λειτουργήσουν τα ακίνητα που απέκτησε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Συνολικά, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης, ο κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στην Ελλάδα, «η οικογένεια Δουζόγλου διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 70 ακίνητα, με την αξία τους να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ». Συνολικά, έχουν επενδυθεί περίπου 180-200 εκατ. ευρώ κεφάλαια από την οικογενειακή περιουσία του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, για την εξαγορά κυρίως ξενοδοχειακών ακινήτων και σημαντικών εκτάσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. στην Ελιά της Μυκόνου. Εκεί σχεδιάζεται η κατασκευή ενός τουριστικού θερέτρου από 140 βίλες, με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί πέριξ των 30-40 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, αναφορικά με το εμβληματικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν», το οποίο αποκτήθηκε το 2015 έναντι ποσού 26 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται η ανακατασκευή του, αντί ποσού 12 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021. Επίσης, στο πρώην κτίριο του ΟΤΕ, δίπλα στην Παλιά Βουλή, επί της οδού Σταδίου, θα επενδυθούν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το κτίριο θα αλλάξει χρήση και από γραφεία θα διαμορφωθεί σε ξενοδοχείο, ή σουίτες πολυτελείας. Αυτήν την περίοδο, ο όμιλος Δουζόγλου βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με δύο διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, από την πορεία των οποίων θα εξαρτηθεί και το μοντέλο λειτουργίας των ξενοδοχείων, καθώς ενδέχεται ένας όμιλος να αναλάβει τόσο το «Πεντελικόν» και το ακίνητο της Σταδίου, όσο και το Mistral στο Μικρολίμανο, το οποίο θα απαιτήσει 4-5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνισή του. Θα δημιουργηθούν 84 δωμάτια και τα εγκαίνια αναμένονται  το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη, εκτός από τα παραπάνω, ο όμιλος διαθέτει κι άλλα ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος σε λειτουργία, όπως π.χ. συγκρότημα από βίλες στη Μύκονο (αποκτήθηκαν από τον Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου), το ξενοδοχείο «Λητώ» επίσης στη Μύκονο (όπου πάντως επιχειρείται η λύση της σύμβασης με τον υφιστάμενο χρήστη), αλλά και το ξενοδοχείο Athenaeum Smart στη Λ. Συγγρού. Επίσης, ο όμιλος διαθέτει και πληθώρα κτιρίων γραφείων στα βόρεια και νότια προάστια, τα οποία είναι μισθωμένα σε ποσοστό 95% και αποφέρουν περίπου 3 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα. Παράλληλα, στον τομέα των logistics, ο όμιλος εκμισθώνει συγκρότημα αποθηκών στην αλυσίδα Σκλαβενίτης και έχει αποκτήσει και μια έκταση άνω των 100 στρεμμάτων στην Αττική, όπου σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα αποθηκών της χώρας, επιφάνειας άνω των 70.000 τ.μ. Μόνο το κόστος κατασκευής υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «για λόγους διαφάνειας, θα προχωρήσουμε στην εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας συμμετοχών του ομίλου, SCD, στο χρηματιστήριο της Κύπρου, όπου οι διαδικασίες είναι ταχύτερες. Πιστεύουμε ότι η δημόσια εγγραφή θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου». Μελλοντικά, είναι πιθανή η αξιοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου, μέσω του θεσμού των ΑΕΕΑΠ, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία, καθώς ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για την απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής (μέσω εισφοράς ακινήτων) σε κάποια από τις υπό σύσταση εταιρείες.

Εκτός από τα ακίνητα, στα σχέδια του ομίλου Δουζόγλου είναι και η εξαγορά κάποιας υφιστάμενης βιομηχανίας τροφίμων. Στο στόχαστρο βρίσκονται προϊόντα όπως το γιαούρτι, η ντομάτα και το λάδι, που να προσφέρουν δηλαδή εξαγωγικές προοπτικές, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί και το δίκτυο διανομής του ομίλου στις χώρες της Λ. Αμερικής. «Εταιρείες με καλή διαχείριση και διοίκηση, που να έχουν δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικά κεφάλαια,  είναι υποψήφιοι στόχοι», κατέληξε ο κ. Αλβέρτης.

Πηγή: Καθημερινή