Επιδεινώθηκε το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Απρίλιο

    Από: Startup Team

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Απρίλιο, ο οποίος υποχώρησε τόσο έναντι του Μαρτίου, όσο και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο διαμορφώθηκε στις 95,3 μονάδες τον Απρίλιο από 108 τον Μάρτιο, σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι, όταν κινούνταν στις 96,1 μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, αν και υποχώρησαν τον Απρίλιο παρέμειναν θετικές στις +9 μονάδες (από +25 μονάδες τον Μάρτιο). Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένησαν κατά 15 μονάδες και βρέθηκαν τον Απρίλιο στις +27 μονάδες.

Το ίδιο συνέβη και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο, οι οποίες υποχώρησαν αισθητά και από τις +25 μονάδες τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στις +9 μονάδες τον Απρίλιο. Επίσης και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώθηκαν ήπια τον Απρίλιο και από τις +25 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, διαμορφώθηκαν στις +18 μονάδες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Απρίλιο εξασθένησαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές στον κλάδο, στις +9 μονάδες (από +17 μονάδες τον Μάρτιο. Από την έκθεση προκύπτει, τέλος, ότι μόλις το 18% των επιχειρήσεων στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού δήλωνε τον Απρίλιο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία.

Το 21% των εταιρειών του κλάδου ανέφερε την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 36% τη χαμηλή ζήτηση και το 17% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία τους. Πάντως, καμία επιχείρηση δεν επεσήμανε παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικό πρόσκομμα.

Διαβάστε περισσότερα στο sepe.gr