Έξι μεγάλα ευρωπαϊκά έργα «οικοδομούν» τη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών

    Από: Startup Team

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά έργα που εξελίσσονται στο πλαίσιο του H2020 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα : «Ορίζοντας Ευρώπη: Ευκαιρίες για το μέλλον της Έξυπνης Βιομηχανίας & των Ψηφιακών Τεχνολογιών» που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas.

Παρουσιάζοντας τα έξι συνολικά ευρωπαϊκά έργα που αναπτύσσουν την Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών, ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας , το οποίο ιδρύθηκε το 1991. Σ αυτά τα έργα  συμμετέχουν 50 φορείς από όλη την Ευρώπη, μεγάλος αριθμός από την Ελλάδα (9) στα περισσότερα από αυτά τα έργα (5) είναι έλληνες coordinators , τρία τα συντονίζει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας .

Από την αναγκαιότητα οργάνωσης όλων αυτών των δραστηριοτήτων γύρω από τα οργανικά ηλεκτρονικά , αλλά και δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου στην Ελλάδα , την Ευρώπη και παγκόσμια, προέκυψε το 2012 η δημιουργία του Hellenic Association HOPE-A.

Όπως εξήγησε ο κ Λογοθετίδης στο πλαίσιο των δράσεων του H2020 το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας συνεχίζει τη δράση του ως κόμβος τεχνογνωσίας πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο των οργανικών ηλεκτρονικών, ενώ στα χρόνια που μεσολαβούν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αναπτύσσεται η ψηφιακή καινοτομία , η οποία μεταφέρεται στη Βιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες και προϊόντα.

Ο Πρόεδρος του HOPE-A παρουσίασε αναλυτικά τα έξι έργα στα οποία συντονίζει ή συμμετέχει το Εργαστήριο και ο Σύνδεσμος Hellenic Association HOPE-A:

  • Το Smartline που «χτίζει» το εργοστάσιο του μέλλοντος, τη βιομηχανία των οργανικών ηλεκτρονικών , θέτοντας τι βάσεις για την ψηφιοποίηση.
  • Το RealNano που εξελίσσεται πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή παραγωγή των οργανικών ηλεκτρονικών
  • Το Musicode που αφορά στη μοντελοποίηση και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανοιχτής καινοτομίας
  • Το Flexfunction2Sustain δημιουργεί ένα ανοιχτό περιβάλλον καινοτομίας (open innovation environment) το οποίο δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης  χαρακτηρισμού και μοντελοποίησης πολλαπλής κλίμακας (multi scale characterization & multi scale modeling )
  • Παράλληλα στο πλαίσιό του FF2S μέσω του project «Open Innovation Test Beds» δίνεται η δυνατότητα από εργαστήρια ή φορείς δημιουργίας  τεχνολογιών που αφορούν τα nanofunctionalized  plastics. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι καινοτομίες από start up εταιρείες και SME’s έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϊόντα και δραστηριότητες από μικρές εταιρείες που δεν διαθέτουν μεγάλες υποδομές και κόστος.
  • Όλα αυτά συμπληρώνονται με το έργο nanoMECommons, το οποίο είναι επέκταση του έργου Cornet , και αναφέρεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εναρμονισμό των  characterization tools πάνω στις νανοτεχνολογίες τη βιομηχανία και την παραγωγή.

Όλα αυτά τα έργα και οι δράσεις τους υποστηρίζονται από παρουσιάσεις, ημερίδες, εκθέσεις και συνέδρια που διοργανώνονται από τον Σύνδεσμο HOPE-A . Τέτοιες είναι το Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY  που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 19 χρόνια και το International Conference & Exhibition για τις τεχνολογίες των οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 11 χρόνια.

Καταλήγοντας ο κ Λογοθετίδης τόνισε ότι η νέα τεχνολογία, η σειρά καινοτομιών για τη Βιομηχανία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη με σημαντικότατη χρηματοδότηση, θα πρέπει να ενισχυθεί και να παραμείνει στην Ευρώπη , ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανάπτυξη των European Value Chains –EVCs (αλυσίδες προστιθέμενης αξίας) .

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση μίλησαν η Δρ. Evangelia Markidou (DG CONNECT), η οποία παρουσίασε τη θεματική των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, και ο Δρ. Nicholas Deliyanakis, Policy Officer for Industrial Transformation (DG RTD), παρουσίασε τη θεματική της Βιομηχανίας.

Ο κ Δεληγιαννάκης αναφέρθηκε και στα AI TEFS Testing and Experimentation Facilities όπου σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις  διεξάγονται  σε πραγματικές και εικονικές συνθήκες  δοκιμές και πειράματα αναφοράς (TEF)

H εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CNECT) και τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (DG RTD).