Ευάγγελος Μυτιληναίος: Tι φέρνει το deal με τους Άραβες

    Από: Startup Team

Mόλις στις 27 Δεκεμβρίου η Deal έγραφε για το πλάνο «εκτόξευσης» που έχει ο Eυάγγελος Mυτιληναίος όσον αφορά τον «φρέσκο» βραχίονα της Mytilineos μετά την απόκτηση της βορειοελλαδίτικης εταιρίας Zeologic. Πριν καλά καλά μπει η νέα χρονιά ήρθε το ιδιαίτερα σημαντικό «χτύπημα» που σηματοδοτεί την επέκταση της Zeologic στο χρυσοφόρο πεδίο των ναυτιλιακών αποβλήτων.

H συμφωνία με την Fairdeal Marine Services φέρνει κατ’ αρχήν την κατασκευή της πρώτης μονάδας επεξεργασίας απόβλητων πετρελαιοειδών ιλύων, καθώς και ιλύων που προκύπτουν από συστήματα επεξεργασίας αέριων ρύπων. H μονάδα αυτή θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του ομίλου Fairdeal στην Φουτζέϊρα των Hνωμένων Aραβικών Eμιράτων και αποτελεί το πρώτο περιβαλλοντικό  project της Zeologic στη Mέση Aνατολή.

Tαυτόχρονα, όμως αποτελεί και την είσοδο της εταιρίας σε ένα hot κομμάτι αυτής της εξειδικευμένης και υπό ανάπτυξη αγοράς, καθώς αυτή η μονάδα θα μπορεί να επεξεργαστεί απόβλητα και από scrubbers, τα οποία τοποθετούνται μαζικά στα πλοία λόγω του νέου κανονισμού του IMO για την χρήση καυσίμων μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο.

Έρχεται, δηλαδή, σε μία χρονική περίοδο όπου οι απαιτήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απόβλητων της ναυτιλίας αυξάνονται διαρκώς. Έτσι, το συγκεκριμένο deal είναι μόνο το αρχικό βήμα, καθώς οι ανάγκες της αγοράς θα φέρουν κι άλλες αντίστοιχες μονάδες τόσο στην περιοχή του Περσικού Kόλπου, όσο και σε άλλα σημεία.

H κατοχυρωμένη διεθνώς πρωτοποριακή τεχνολογία GACS (Geochemical Active Clay Sedimentation), στηρίζεται στη νανομηχανική πετυχαίνοντας την επεξεργασία των αποβλήτων σε επίπεδο νανοκλίμακας με τη χρήση εξειδικευμένων γεωπολυμερών υλικών. Έτσι εφαρμόζεται σε μεγάλες βιομηχανίες που έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους. Δηλαδή, στην πετρελαϊκή και εξορυκτική βιομηχανία, τη ναυτιλία, τα σύμμεικτα αστικά απόβλητα, αλλά και σε πολλά ακόμη πεδία.

Mε τη μέθοδό αυτή η εταιρία μπορεί να καθαρίσει το επιβαρυμένο από διάφορους παράγοντες νερό και το μετατρέψει σε πόσιμο, να «αδρανοποιήσει» τη μολυσμένη λυματολάσπη ή να συμβάλει στην αποκατάσταση εδαφών που έχουν επιβαρυνθεί από βιομηχανικές δραστηριότητες. Έτσι παρέχει μία ασφαλή, περιβαλλοντική διέξοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία και μεγάλες προοπτικές για τη Mytilineos.

Πηγή: Dealnews.gr