Forbes: Οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί κάτω των 40 ετών

    Από: Startup Team

Δεκαετίες τώρα, ισχύει ο εξής κανόνας: Εάν είσαι νέος και θέλει να κάνεις περιουσία, ξεκίνα μια επιχείρηση στο διαδίκτυο.

Δεκατρία μέλη της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής είναι κάτω των 40 ετών. Τέσσερις από αυτού έχουν κληρονομήσει την περιουσία τους. Οι άλλοι εννέα όμως ίδρυσαν τις δικές τους εταιρείες που λειτουργούν διαδικτυακά – αλλάζοντας από τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους φίλους μας μέχρι και το πώς αγοράζουμε πλέον ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Ο πλουσιότερος Αμερικανός κάτω των 40 ετών είναι ο 35χρονος σήμερα CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά 8,6 δισ. δολάρια φέτος, φτάνοντας τα 69,6 δισ. δολάρια. Κι αυτό παρότι το Facebook συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο διακανονισμού με την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ στις 24 Ιουλίου για τις πρακτικές του σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του κοινωνικού δικτύου. Την ίδια ημέρα, το Facebook ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου χρήσης, τα οποία έδειξαν αύξηση εσόδων κατά 28%. Η χρηματιστηριακή τιμή του κολοσσού ενισχύθηκε κατά 15% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Δύο ακόμη άνθρωποι που η περιουσία τους “συνδέεται” με το Facebook περιλαμβάνονται επίσης στη εν λόγω λίστα: ο συνιδρυτής του κοινωνικού δικτύου Dustin Moskovitz, που είναι κατά οκτώ ημέρες μικρότερος του Zuckerberg, και ο 39χρονος Sean Parker, ο οποίος 24 ετών έγινε πρόεδρος του Facebook. Παρότι ο Parker αποχώρησε από το κοινωνικό δίκτυο λίγο αργότερα λόγω διαφωνιών με τους μετόχους, διατήρησε ποσοστό στην εταιρεία.

Νέα προσθήκη στη φετινή λίστα αποτελεί ο 37χρονος Ernest Garcia o 3ος, συνιδρυτής του ιστότοπου πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana. Το 2012, είχε την ιδέα της πώλησης αυτοκινήτων μέσω διαδικτύου, αλλά το αφεντικό του -και πατέρας του Ernest ο 2ος- είχε αμφιβολίες. “Δεν ήμουν σίγουρος ότι ο κόσμος θα αγόραζε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μέσω διαδικτύου, χωρίς να το δει”, λέει ο πατέρας. Οι Garcia είχαν ήδη όνομα στο χώρο, ως ιδιοκτήτες αλυσίδας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που εκτεινόταν από την Ατλάντα έως το Αλμπουκέρκι. Ο Ernie κατάφερε τελικά να πείσει τον πατέρα του, και σήμερα η Carvana είναι εισηγμένη και εμφανίζει πωλήσεις περίπου 2 δισ. δολαρίων. Η τιμή της μετοχή της έχει μάλιστα υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο. Ο Ernie ο 3ος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο πατέρας του είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Ο Ernie “απλώς δεν σταματά” εξηγεί ο Ron Josey, διευθύνων σύμβουλος της JMP Securities. “Είναι μεταδοτικό… και ο Ernie περιστοιχίζεται από μια ομάδα έξυπνων συνεργατών”, προσθέτει.

Ένα ακόμη τριο 30άρηδων -οι συνιδρυτές της Airbnb, Nathan Blecharczyk, Brian Chesky και Joe Gebbia- περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα του Forbes, και μάλιστα για πέμπτη φορά. Η εταιρεία διαμοιρασμού κατοικιών πούλησε φέτος μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου σε ιδιώτες επενδυτές έναντι τιμήματος 35 δισ. δολαρίων, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά το 2020. Σε άρθρο του Forbes πέρυσι, ο CEO της εταιρείας, Chesky, είχε δηλώσει σχετικά με την εισαγωγή της εταιρείας στο ταμπλό, “Τα κριτήρια έχουν πλέον αλλάξει για τις εταιρείες […] Προηγουμένως, αυτό που μετρούσε πραγματικά ήταν τα οικονομικά δεδομένα, πλέον νομίζω ότι οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι φέρουμε μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία”.

Στην περσινή λίστα του Forbes συμπεριλαμβανόταν επίσης η Lynsi Snyder, η 37χρονη σήμερα πρόεδρος της In-N-Out, της πιο δημοφιλούς αλυσίδας γρήγορου φαγητού στη Δυτική Ακτή. Η νεότερη γυναίκα της λίστα, είναι μία από τους τέσσερις κληρονόμους κάτω των 40 ετών που προαναφέραμε και η μόνη με πραγματικά ηγετικό ρόλο στην εταιρεία της. Ανέλαβε την In-N-Out μετά το θάνατου του πατέρα και του θείου της και έκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέραν της Καλιφόρνιας, στο Τέξας και στο Όρεγκον. “Ήθελα να διαφυλάξω αυτά που (η οικογένειά μου) ήθελε”, είχε δηλώσει στο Forbes: “Οτι ποτέ δεν κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι, ούτε επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο, τη δραστική αλλαγή ή τον συμβιβασμό”.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων κάτω των 40 ετών που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα έχει αυξηθεί κατά μία παρουσία το 2019, ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με το 2000, όταν είχαν φτάσει τους 23.

Οι 13 της φετινής κατάταξης (ηλικιακή κατάταξη)

Sean Parker
Ηλικία: 39
Περιουσία: 2,7 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Facebook

Ο Parker σε ηλικία 19 ετών ίδρυσε την πλατφόρμα διαμοιρασμού μουσικής Napster, που αργότερα βρέθηκε αντιμέτωπη με αρκετές αγωγές για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Συνάντησε τον Mark Zuckerberg το 2004 και έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Facebook, αν και δεν κράτησε τη θέση για πολύ καιρό. Είναι ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Spotify, ενώ ήταν και ένα από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στη δημιουργία των “επιχειρηματιών ζωνών ευκαιρίας”.

Joe Gebbia
Ηλικία: 38
Περιουσία: 4,2 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Airbnb

Πολλοί από τους σημερινούς αποφοίτους μπορεί να ταυτιστούν μαζί του, αφού ο Gebbia παρότι πήρε δύο πτυχία, γραφίστα και βιομηχανικού σχεδιασμού, από το διάσημο Rhode Island School of Design, δυσκολεύτηκε να βρει εργασία. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε την Airbnb, όπου σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος προώθησης προϊόντων. Επίσης ασχολείται με τη διαμόρφωση της πολιτικής μισθώσεων.

Brian Chesky
Ηλικία: 38
Περιουσία: 4,2 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Airbnb

Όπως και ο έτερος συνιδρυτής της Airbnb, ο Chesky είναι επίσης απόφοιτος του Rhode Island School of Design. Το 2007 ψάχνοντας τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα για το ενοίκιό του, αποφάσισε μαζί με τον Gebbia να προσφέρουν στέγη έναντι αντιτίμου φυσικά σε μερικούς συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο σχεδίου που γινόταν στο Σαν Φρανσίσκο. Έτσι, τους νοίκιασαν κρεβάτια στα διαμερίσματά τους. Προηγουμένως εργαζόταν σε ένα γραφείο βιομηχανικού σχεδιασμού στο Λος Άντζελες.

Ernest Garcia ο 3ος
Ηλικία: 37
Περιουσία:
Εταιρεία: Carvana (διαδικτυακές πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων)

Ο Garcia ίδρυσε την εταιρεία Carvana ως θυγατρική της επιχείρησης λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων DriveTime Automotive του πατέρα του, όπου ήταν αντιπρόεδρος. Πριν αναλάβει τη θέση αυτή είχε κάνει ένα σύντομο πέρασμα από τον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής.

Lynsi Snyder
Ηλικία: 37
Περιουσία: 3,6 δισ. δολάρια
Εταιρεία: In-N-Out Burger

H Snyder κληρονόμησε την αλυσίδα γρήγορου φαγητού In-N-Out, όπου όμως είχε εργαστεί προηγουμένως σε διάφορες χαμηλού επιπέδου θέσεις, μεταξύ άλλων και στην υπηρεσία εγγραφής πελατών. Στα 18 της εντάχθηκε στο τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας. Ανέλαβε πρόεδρος το 2010.

Scott Duncan
Ηλικία: 36
Περιουσία: 6,3 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Enterprise Product Partners

Ο Duncan και τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια του, ηλικίας γύρω στα 50 σήμερα, είναι οι κληρονόμοι της εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρείας Enterprise Product Partners που ίδρυσε ο πατέρας τους. Ο ίδιος δεν ασχολείται με την εταιρεία, της οποίας πρόεδρος είναι η μεγαλύτερη αδελφή του Randa Duncan.

Nathan Blecharczyk
Ηλικία: 36
Περιουσία: 4,2 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Airbnb

Ο τρίτος συνιδρυτής της Airbnb λέει ότι είχε δημιουργήσει μια εταιρεία λογισμικού στο γυμνάσιο η οποία είχε πελάτες σε περισσότερες από 20 χώρες. Ο πρώην συγκάτοικος του Gebbia ανέλαβε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του πρώτου ιστότοπου της Airbnb. Ο Blecharczyk, απόφοιτος τμήματος υπολογιστών, είναι σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας και πρόεδρος της Airbnb China.

Mark Zuckerberg
Ηλικία: 35
Περιουσία: 69,6 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Facebook

Λάνσαρε το Facebook το 2004 στη φοιτητική εστία του Harvard. Ένα μήνα αργότερα, το κοινωνικό δίκτυο είχε επεκταθεί στο Stanford, στο Yale και στο Columbia, ενώ έως το τέλος του ίδιου έτους είχε ήδη 1 εκατ. χρήστες. Ο Zuckerberg παράτησε τις σπουδές του στο Harvard το ίδιο έτος, ωστόσο το πανεπιστήμιο του απένειμε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα το 2017.

Dustin Moskovitz
Ηλικία: 35
Περιουσία: 11,6 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Facebook

Ο Moskovitz, συγκάτοικος του Zuckerberg, δημιούργησε με τον τελευταίο το Facebook στη φοιτητική εστία του Harvard και έγινε ο πρώτος επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας του κοινωνικού δικτύου. Αποχώρησε από το Facebook το 2008. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το ποσοστό που κατέχει στο Facebook, το οποίο εκτιμάται στο 2%. Η δεύτερη επιχειρηματική του προσπάθεια, η εταιρεία λογισμικού διαχείρισης εργατικού δυναμικού Asana, έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

Julio Mario Santo Domingo ο 3ος
Ηλικία: 34
Περιουσία: 2,1 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Anheuser-Busch InBev

Ο παππούς του Santo Domingo είχε πουλήσει την ζυθοποιία του στην Κολομβία στην πολυεθνική SABMiller και μέσω αυτής της συναλλαγής είχε αποκτήσει ένα ποσοστό στην τελευταία. Το ποσοστό αυτό κληρονόμησε ο Santo Domingo, ο οποίος μετά την απορρόφηση της SABMiller με την Anheuser-Busch InBev, βρέθηκε να είναι μέτοχος στην μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου. Ο ίδιος εργάζεται ως DJ στο Sheik ‘N’ Beik, μια κολεκτίβα ηλεκτρονικής μουσικής στη Νέα Υόρκη.

Lukas Walton
Ηλικία: 33
Περιουσία: 18,1 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Walmart

Ο παππούς του Lukas, Sam Walton, είναι ο ιδρυτής του λιανεμπορικού κολοσσού Walmart. Ο Lukas κληρονόμησε το ποσοστό του στη Walmart μετά τον θάνατο του πατέρα του σε αεροπορικό δυστύχημα το 2005. Μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα περιβαλλοντικής διαχείρισης και βιωσιμότητας επιχειρήσεων του Colorado College, εντάχθηκε στο δυναμικό του ιδρύματος που έχει συστήσει η οικογένεια Walton, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της Επιτροπής περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Bobby Murphy
Ηλικία: 31
Περιουσία: 3,7 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Snap

Ο Murphy και ο συμφοιτητής του στο Stanford, Evan Spiegel, λάνσαραν το Snapchat, τη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου, το 2011. Σήμερα, είναι επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της Snap Inc., και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία μετά την αποχώρηση σειράς στελεχών αλλά και διάφορων τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε η εφαρμογή, με αποτέλεσμα η Snap να καταφέρει να επανέλθει το τρέχον έτος, με τους χρήστες της να αυξάνονται και τη μετοχή της να ανακάμπτει.

Evan Spiegel
Ηλικία: 29
Περιουσία: 3,6 δισ. δολάρια
Εταιρεία: Snap

Στο γυμνάσιο ο Spiegel εργάστηκε ως εκπαιδευόμενος στο τμήμα προώθησης του Red Bull. Έκανε το ντεπούτο του στη λίστα των 400 πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής του Forbes το 2015, σε ηλικία 25 ετών. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μάλιστα, είναι το μόνο μέλος της λίστας με ηλικία κάτω των 30 ετών. Παρότι παράτησε τις σπουδές του στο Stanford λόγω της ίδρυσης της Snap, επέστρεψε και πάλι στο πανεπιστήμιο και πήρε το πτυχίο του το 2018.

Πηγή: capital.gr