Forthnet και… Mega αλλάζουν τον τηλεοπτικό χάρτη

    Από: Startup Team

Μάχη δεκάδων εκατομμυρίων, με έπαθλο σημαντικά μερίδια τηλεθέασης δίνουν οι καναλάρχες, καθώς δύο κομβικές εξελίξεις αναμένεται να αλλάξουν άρδην το τοπίο αλλά και τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Από τη μία, το «σήριαλ» με τη Forthnet δείχνει να βαδίζει προς το τέλος του, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστώτριες τράπεζες έχουν κάνει δεκτή επί της αρχής την προσφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να του δώσουν το μερίδιό τους στην εταιρεία. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας δίνει «ζεστό χρήμα» στις τράπεζες είναι ένα ακλόνητο επιχείρημα, το οποίο οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πολύ δύσκολα μπορούν να μην λάβουν υπόψιν. Έτσι, ακόμη και με σημαντικό κούρεμα οφειλών –όπως προβλέπεται εξάλλου στην πρόταση Μαρινάκη- οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν το ντιλ να κλείνει στο προσεχές χρονικό διάστημα. Βέβαια, ακόμα και αφού πέσουν οι υπογραφές, θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γεγονός που σημαίνει ότι –με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις- η υλοποίηση του θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σε συνδυασμό με το One Channel, το οποίο και πήρε πρόσφατα την επίσημη άδεια λειτουργίας του, η απόκτηση της Forthnet θα δώσει στον Βαγγέλη Μαρινάκη ένα πολύ μεγάλο όπλο στη μάχη της τηλεθέασης, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί από το 2020.

Και αυτό γιατί αποκτά ταυτόχρονα πρόσβαση στην ελεύθερη τηλεόραση, μέσω του One Channel και στη συνδρομητική, μέσω της Forthnet, έχει ισχυρό αθλητικό περιεχόμενο αλλά και μια πολύ μεγάλη βάση πελατών, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών.

Η μάχη για το Mega

Την ίδια στιγμή πάντως, προ των πυλών βρίσκεται η δεύτερη μεγάλη μάχη που θα κρίνει το εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο και δεν είναι άλλη από αυτή του Mega. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει ο πλειστηριασμός και –όπως αναφέρουν γνώστες της τηλεοπτικής αγοράς- όποιος καταφέρει να αποκτήσει την ταινιοθήκη (αλλά και το σήμα) θα αποκτήσει ένα σημαντικό όπλο στην κούρσα της τηλεθέασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άνοδος στην τηλεθέαση που θα μπορούσε να φέρει η ταινιοθήκη του Mega μεσοσταθμικά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 10% αλλάζοντας πλήρως τους συσχετισμούς στον τηλεοπτικό χάρτη.

Με αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον όλων των καναλαρχών είναι υπαρκτό και μέχρι τη στιγμή του πλειστηριασμού αναμένονται συμμαχίες αλλά και… πισώπλατα μαχαιρώματα. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένο το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος θα ήθελε να ξεκινήσει το νέο του κανάλι με μια πολύ ισχυρή προίκα. Από την άλλη, ο έτερος νεοεισελθείς καναλάρχης Ιβάν Σαββίδης σίγουρα θα είχε πολλά να κερδίσει αποκτώντας την ταινιοθήκη, δεν είναι όμως σίγουρο αν είναι διατεθειμένος να βάλει τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γι’ αυτό και υπάρχει το σενάριο «συνασπισμού» μιας ομάδας ενδιαφερομένων, οι οποίοι θα έκαναν από κοινό προσφορά, προκειμένου να κρατήσουν το τίμημα σε λογικά επίπεδα. Κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η εν λόγω συμμαχία αφενός θα πάρει σάρκα και οστά και αφετέρου ότι θα κρατηθεί μέχρι τη λήξη της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι ήδη «ξεψαχνίζουν» το περιεχόμενο της ταινιοθήκης –αλλά και τα δικαιώματα της εκάστοτε εκπομπής- ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου, προκειμένου να καταλήξουν σε μια δίκαιη τιμή.

Όπως αναφέρουν πάντως στο insider.gr παράγοντες της αγοράς, μέχρι το τέλος του έτους, και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι δύο παραπάνω εξελίξεις, θα μιλάμε για ένα διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο, τόσο επιχειρηματικά όσο και σε επίπεδο τηλεθέασης.

Πηγή: insider.gr