Γνωρίστε τον επενδυτή που σημειώνει απόδοση 62% μέσα στο χάος του κορονοϊού

    Από: Startup Team

Την ώρα που παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε έναν πανικό που επαναφέρει μνήμες από το 2008, ορισμένοι traders που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της πιστωτικής κρίσης απολαμβάνουν τώρα μια αναγέννηση.

Πάρτε για παράδειγμα τον 45χρονο Loïc Féry, τον επικεφαλής της εταιρείας πιστωτικών επενδύσεων Chenavari Investment Managers με έδρα το Λονδίνο, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,5 δισ. δολαρίων. Πάνω από δώδεκα χρόνια πριν, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, η καριέρα του Féry ανατράπηκε εξαιτίας του μεγάλου όγκου αθέμιτων συναλλαγών που έλαβαν χώρα υπό την εποπτεία του. Σήμερα είναι καλά τοποθετημένος για να βγάλει κέρδος από την τρέχουσα κρίση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το 2007, λίγο πριν η κρίση αρχίσει να γρονθοκοπά τις παγκόσμιες αγορές, ο Féry ήταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στον κόσμο του trading στην Ευρώπη. Στα 33 του, είχε γίνει επικεφαλής παγκόσμιων πιστωτικών αγορών στην Calyon, τον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, Credit Agricole, και επέβλεπε μια ομάδα 200 traders οι οποίοι προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν με μεγαλύτερες εταιρείες σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Η γρήγορη άνοδος του Féry είχε απότομο τέλος στα πρώτα στάδια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το φθινόπωρο του 2007, ένας αδίστακτος trader της ομάδας του βρέθηκε να έχει τοποθετήσει ένα μη εξουσιοδοτημένο στοίχημα 350 εκατ. δολαρίων, το οποίο έπληξε τελικά τα assets αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων του τραπεζικού ομίλου.

Ο Féry και πολλοί από τους συναδέλφους του αφέθηκαν ελεύθεροι. Αργότερα, απαλλάχτηκε δημόσια από την τράπεζα από οποιαδήποτε ανάμειξη στη συναλλαγή. Η Calyon στιγματίστηκε ως μια από τις επενδυτικές τράπεζες που σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση όταν ξέσπασε η κρίση.

Στα βάθη της κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, ο Féry ξεκίνησε την καριέρα του από το μηδέν. Με κεφάλαια κάτω των 50 εκατ. δολαρίων, ο ίδιος και μια ομάδα συναδέλφων και πρώην ομολόγων του, όπως ο 45χρονος trader Frédéric Couderc, ίδρυσαν την Chenavari, ως επενδυτική εταιρεία που επικεντρώνεται στις πιστώσεις. Αρχικός στόχος της ήταν να βγάλει χρήματα στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη των πιστωτικών αγορών, ιδίως στην έδρα της, την Ευρώπη. Το πρώτο fund της Chenavari, ονόματι Toro, αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο σχεδόν κατεστραμμένων πιστώσεων και δεκαπλασίασε την απόδοσή του, στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη.

Ο Féry, γεννημένος στη Νανσί της Γαλλίας, μια μικρή πόλη στα δυτικά της χώρας, πραγματοποίησε επίσης ένα ξεχωριστό στοίχημα ανάκαμψης στον μεγαλύτερο τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ο επενδυτής αγόρασε την ομάδα Lorient FC της β’ κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος στο πλαίσιο της οικονομικής της αναδιάρθρωσης το 2009. Μετά από μια μεγάλη ανάκαμψη, η ομάδα τώρα ετοιμάζεται να προβιβαστεί στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος.

Όταν οι πιστωτικές αγορές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ανέκαμψαν, οι Féry και Couderc άρχισαν να εντοπίζουν λιγότερες ευκαιρίες δοκιμαζόμενων εταιρειών προς εξαγορά, οπότε άρχισαν να ιδρύουν ιδιωτικά πιστωτικά οχήματα με σκοπό να αγοράσουν χαρτοφυλάκια δανείων ελληνικών και ιταλικών τραπεζών που αναδιαρθρώνονταν και να επενδύσουν σε εξασφαλισμένες δανειακές υποχρεώσεις. Προσέλκυσαν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά πιστωτικά περιουσιακά στοιχεία και το 2015 ένας βραχίονας της Neuberger Berman ονόματι Dyal Capital Partners απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση.

Μέχρι το 2018, ωστόσο, ο Féry και οι συνεργάτες του αποφάσισαν ότι η τιμολόγηση των πιστωτικών αγορών στην Ευρώπη αυξανόταν πολύ γρήγορα και  τότε ξεκίνησαν το hedge fund  Chenavari Dynamic Credit Cycle Fund, το οποίο έθεσε ως στόχο να αποκομίσει κέρδος από την αναδίπλωση των αγορών και τη διεύρυνση των spread. Με τον Couderc στο τιμόνι, το fund είδε την αξία του να αυξάνεται με το ξέσπασμα του κορονοϊού. Μια πηγή δήλωσε στο Forbes ότι το fund αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων γνωρίζει άνοδο 62%, μετά τις προμήθειες. Η απόδοση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πτώση των τιμών των μετοχών και των ομολόγων παγκοσμίως και αντισταθμίζει πλήρως το 15% της απώλειας πέρυσι, οπότε συρρικνώθηκαν τα  πιστωτικά spread.

Η στρατηγική του fund είναι να στοιχηματίζει στην κυρτότητα της καμπύλης ή στην αντίληψη ότι οι τιμές των ομολόγων θα μειωθούν καθώς τα spreads και τα επιτόκια θα αυξάνονται. Η Chenavari χρησιμοποίησε CDS, δηλαδή στοιχήματα εναντίον ορισμένων πιστωτικών δεικτών και συγκεκριμένες δομημένες συναλλαγές, καθώς και απλά στοιχήματα έναντι ομολόγων που θεωρεί ότι ετοιμάζονται να υποχωρήσουν. Εντέλει, όταν οι πιστωτικές αγορές φτάσουν σε ένα κρεσέντο αναταραχής, το fund σχεδιάζει να επιστρέψει σε “long”, όπως ακριβώς έκαναν ο Fery και ο Couderc τις ημέρες μετά την κρίση, όταν στοιχημάτισαν στη ανάκαμψη.

Πηγή: Capital.gr