H εταιρεία που σας επιτρέπει να διαλέξετε τον μισθό σας

    Από: Startup Team

Όταν η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο ανταγωνισμός για τα ταλέντα μπορεί να οδηγήσει σε μια αγορά πωλητών. Οι εταιρείες πρέπει να ανταγωνιστούν ελπίζοντας να προσελκύσουν τους καλύτερους ανθρώπους.

Αλλά οι ελκυστικοί μισθοί δεν είναι το μόνο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι εργοδότες: τα οφέλη και τα προνόμια έχουν γίνει η νέα εμπροσθοφυλακή στη μάχη για την πρόσληψη και διατήρηση προσωπικού.

Η GrantTree είναι μια βρετανική εταιρεία που βοηθά τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για φοροαπαλλαγές. Έχει επίπεδη δομή χωρίς γραμμική διαχείριση. Επιτρέπει επίσης στο προσωπικό της- στους οποίους αναφέρεται ως εταίρους- να καθορίσει τους μισθούς του.

Αυτό θα μπορούσε να ακούγεται σαν ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε μια τεράστια αύξηση απολαβών. Ή ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος για μια επιχείρηση να ξεμείνει από χρήματα. Όμως, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog της GrantTree, υπάρχουν έλεγχοι και ισορροπίες για να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου οι απολαβές ανθρώπων.

«Συλλέγουμε δεδομένα σχετικά με το μισθό και τις επιδόσεις μας, γράφουμε μια πρόταση για νέο μισθό βάσει αυτών των δεδομένων, δεχόμαστε feedback σχετικά με την πρότασή μας και λαμβάνουμε την τελική απόφαση για την αμοιβή μας», γράφει ο Robert Kellner, επικεφαλής περιεχομένου της εταιρείας.

Προνόμια για γονείς

Τα μη οικονομικά οφέλη αποδεικνύονται επίσης δημοφιλή, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Η πλατφόρμα social media Pinterest παρέχει πολλά μη οικονομικά προνόμια που απευθύνονται κυρίως σε γονείς. Όπως άδεια τεσσάρων μηνών για τους νέους γονείς. Ακολουθεί περίοδος τεσσάρων εβδομάδων, κατά την οποία πρέπει να εμφανίζονται μόνο για μία φορά την εβδομάδα, ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν πλήρη αμοιβή.

Οι γονείς των παιδιών με μαθησιακές ή αναπτυξιακές αναπηρίες μπορούν να συμμετάσχουν σε online μαθήματα, που πληρώνονται από την εταιρεία. Υπάρχει επίσης μια υπηρεσία εύρεσης μπέιμπι σίτερ, ενώ η εταιρεία στέλνει ακόμα και το μητρικό γάλα στο σπίτι, αν ταξιδεύετε για δουλειά.

Αλλά ίσως το πιο συναρπαστικό πλεονέκτημα που παρέχεται από την Pinterest είναι ότι πληρώνουν για να καταψύξουν οι γυναίκες εργαζόμενες τα ωάριά τους, αν θέλουν να καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας.

Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House προσφέρει στους υπαλλήλους του δωρεάν βιβλία. Επίσης, η παγωτοβιομηχανία Ben & Jerry’s, που ενθαρρύνει το προσωπικό να βρίσκει νέα ονόματα για γεύσεις, τους δίνει και δωρεάν παγωτό –ενάμισι λίτρο την ημέρα στον καθένα.

Η εταιρεία ειδών ένδυσης της Καλιφόρνια Patagonia έχει μία μοναδική παροχή, όπως είπε ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Yvon Chouinard στο CNBC: «Έχουμε μια πολιτική ότι όταν έρχεται το κύμα, αφήνεις τη δουλειά και πηγαίνεις για σέρφινγκ».

Ποιος θα ωφεληθεί στο μέλλον;

Το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε από το 8% του εργατικού δυναμικού το 2010 σε 5,2% τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους- αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1980. Αυτή η πτωτική τάση είναι ορατή σε όλες σχεδόν τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με τη Βραζιλία μια αξιοσημείωτη εξαίρεση.

Η χαμηλή ανεργία έχει συμβάλει στην ενίσχυση των προσδοκιών για ελκυστικές παροχές μεταξύ των εργαζομένων με υψηλά προσόντα και γνώσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αλλά οι ομόλογοί τους του μπλε κολάρου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως οι εργάτες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ασία, δε βιώνουν τα ίδια οφέλη.

Η αυξανόμενη ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτοματισμού στο χώρο εργασίας θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο της απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση Future of Jobs του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων αναμένουν να μειώσουν το προσωπικό τους μέχρι το 2022, λόγω της αυτοματοποίησης. Έως και 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ίσως να χαθούν από την αυξημένη χρήση αυτοματισμού, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Η Έκθεση για το Μέλλον της Απασχόλησης έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μέση μετατόπιση 42% στις απαιτούμενες δεξιότητες του εργατικού δυναμικού μέχρι το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι η επιτυχία σε έναν κόσμο νέων ρόλων και νέων τρόπων εργασίας θα απαιτήσει από τους εργαζομένους να μαθαίνουν νέες δεξιότητες γρήγορα και συχνά.

Έτσι, αν είστε αρκετά τυχεροί για να αποκτήσετε δωρεάν βιβλία ή παγωτό, απολαύστε τα όσο μπορείτε.

ΠΗΓΗ: World Economic Forum