H SeedBlink στο Alternative Finance Forum 2023

    Από: Startup Team

Ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink στην Ελλάδα ήταν ένας από τους ομιλητές που ξεχώρισαν στο Alternative Finance Forum 2023.

  • Η πλατφόρμα της SeedBlink έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 70.000 επενδυτές και κεφάλαια ύψους 60 εκ. €.
  • Η θέσπιση της δυνατότητας αυτοχρηματοδότησης θα έκανε πλατφόρμες όπως της SeedBlink πιο ανταγωνιστικές εκτός ΕΕ.
  • Η απόκτηση άδειας ECSPR ανοίγει το δρόμο προς την πρώτη πραγματικά ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας, με απόλυτη διαφάνεια.

H SeedBlink, η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές startups, συμμετείχε ενεργά στο Alternative Finance Forum 2023 που διεξήχθη στις 26 και 27 Απριλίου, στο Porto Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink για τη χώρα μας, στέλεχος με 15 χρόνια εμπειρίας στη Διοίκηση Οικονομικών και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και περισσότερο από μία δεκαετία στον τομέα των τεχνολογικών startup, την άντληση κεφαλαίων και τις επενδύσεις, ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στο session με θέμα «New Fintech Business Models».

Στο διήμερο φόρουμ που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ινστιτούτο ΕΤΕπ) και του Ομίλου ΕΤΕπ (ΕΤΕπ), περισσότεροι από 30 thought leaders από τους τομείς του fintech και του κοινωνικού κεφαλαίου μοιράζονται τις ιδέες και τις καινοτόμες λύσεις τους, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη αειφόρων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και σχεδιασμού που βασίζεται στην εμπειρία των χρηστών.

Στο πάνελ «New Fintech Business Models» συζητήθηκαν τα νέα επιχειρηματικά fintech μοντέλα, και ο Γιώργος Πλατάνας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις και τις λύσεις της εταιρείας αναφορικά με την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η SeedBlink στους πελάτες της σε σύγκριση με κατεστημένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επίσης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της SeedBlink σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ώστε να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα οικονομική κρίση για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης επιχείρησης. Τέλος, αναφέρθηκε στην πιο βασική αλλαγή που θα έπρεπε να εφαρμοστεί στο τρέχον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε οι νέες fintech, όπως η SeedBlink  να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το δέον γενέσθαι θα ήταν μία πλατφόρμα crowdfunding να μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί. Είμαστε αντισυμβατικές επιχειρήσεις λιανικής που δύσκολα ταιριάζουν στα κριτήρια των VC. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε πόρους από τις κοινότητες μας, γεγονός που μας δυσκολεύει να διευρύνουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης (startup runway). Κάτι τέτοιο επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την ΕΕ», τόνισε ο Country Director της SeedBlink στην Ελλάδα.

Η SeedBlink ξεκίνησε το 2020 ως μια πλατφόρμα επενδύσεων που ειδικεύεται σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups και scaleups, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεμονωμένους επενδυτές να συμμετέχουν σε γύρους χρηματοδότησης δίπλα σε θεσμικούς επενδυτές με τους ίδιους όρους. Σήμερα είναι μια κοινότητα από business angels και venture capitals, που εστιάζει στην ιδιωτική χρηματοδότηση start-ups και early-stage επιχειρήσεων του κλάδου της τεχνολογίας. Με την απόκτηση της άδειας ECSPR μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται πανευρωπαϊκά και να βρίσκεται στη δημόσια και ιδιωτική αγορά υπό αυξημένη διαφάνεια και έλεγχο, για μεγαλύτερη προστασία του επενδυτή.

Περισσότεροι από 70.000 επενδυτές έχουν ήδη ενταχθεί στην κοινότητα της SeedBlink, η οποία έχει συγκεντρώσει συνολικά 60 εκ. € από μεμονωμένους επενδυτές για ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας τα τελευταία τρία χρόνια. Από το 2021 η εταιρεία έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την περιοχή Benelux -μέσω εξαγοράς- ενώ πρόσφατα έκανε άνοιγμα και στη περιοχή που είναι γνωστή με τα αρχικά  DACH (Γερμανία, Δανία, Ελβετία). Υπάρχουν δύο τύποι προσφορών διαθέσιμοι μέσω της πλατφόρμας, VC backed deals και κοινοπραξίες, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και η λειτουργία δευτερογενούς αγοράς.

«Είμαστε υπερήφανοι για το υψηλής ποιότητας δίκτυο φορέων τεχνολογίας που δημιουργήσαμε, από στελέχη επιχειρήσεων και angel investors, μέχρι family offices και corporate arms, που προέρχονται από 80 και πλέον χώρες», δήλωσε ο Γιώργος Πλατάνας. «Οι μισοί από τους επενδυτές της πλατφόρμας φαίνεται ότι χρηματοδότησαν τουλάχιστον μία εταιρεία, ενώ περίπου το 10% εξ αυτών έχουν επενδύσει σε περισσότερες από 10 εταιρείες, δημιουργώντας διαφοροποίηση εντός του χαρτοφυλακίου τους. Άξιο αναφορά ότι το χαρτοφυλάκιο με τη μεγαλύτερη αξία αγγίζει τα 550.000 € με 35 επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας της SeedBlink, ενώ η μέση αξία χαρτοφυλακίου φτάνει τα 17.500 €».