Hines: Ο Αμερικανικός κολοσσός κλειδώνει την θέση του στα ελληνικά ακίνητα

    Από: Startup Team

Τις θέσεις της στην “Monopoli” της ελληνικής αγοράς ακινήτων κατοχυρώνει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία ακινήτων Hines, η οποία, από το 2014, οπότε ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη χώρα μας, έως σήμερα, έχει συγκεντρώσει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 70 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις

Η Hines με επικεφαλής τον Πολ Γομόπουλο αναζητεί τις ευκαιρίες, δηλαδή ακίνητα distressed, που συνδέονται με προβληματικές εταιρείες και ως εκ τούτου διατίθενται με σημαντικό discount.

Στο πλαίσιο αυτό, η Hines από κοινού με την Henderson Park έκανε το “ντεμπούτο” της στην ελληνική αγορά, αποκτώντας το 2017, μέσω πλειστηριασμού, προς 33 εκατ. ευρώ, το κτήριο που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Athens Ledra και φιλοξενεί σήμερα το Grand Hyatt Athens.

Το δεύτερο “χτύπημα” της Hines περιλαμβάνει την απόκτηση της έκτασης, προς περίπου 7 εκατ. ευρώ, όπου η BlackRock real estate σχεδίαζε να αναπτύξει τον εμπορικό πολυχώρο Academy Gardens.

Στο ακίνητο θα αναπτυχθεί κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας ιδιοκατασκευών Leroy Merlin, την ανάπτυξη του οποίου-με αφετηρία έναρξης τέλη 2019-αρχές 2020- θα πραγματοποιήσει η τεχνική εταιρεία Άκτωρ, με το συνολικό προϋπολογισμό του έργου να τοποθετείται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο της Hines πέρασε πρόσφατα και το εμπορικό κέντρο Athens Heart στον Ταύρο, που έχει αναπτύξει η Pasal Development. Η επενδυτική εταιρεία, κοινοπρακτικά με την Εθνική Τράπεζα, σχεδιάζει την μετατροπή του σε premium εκπτωτικό κέντρο 22.000 τ.μ. με την επωνυμία Gazi Outlet, όπου θα προστεθούν κινηματογραφικές αίθουσες.

H έρευνα στην οποία βασίζεται το εγχείρημα φανερώνει την ισχυρή ζήτηση που έχουν τα εκπτωτικά κέντρα στην ελληνική αγορά και στην καλή τοποθεσία του εμπορικού κέντρου, 2 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και 10 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

Η μεταβίβαση του εμπορικού κέντρου στη Hines θα απαλλάξει την Pasal Development από την υποχρέωση της αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου, αρχικής αξίας 57,5 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει το 2010 η Εθνική Τράπεζα προς την εταιρεία Doreco (θυγατρική της Pasal).

Ταυτόχρονα, τα οφέλη του deal για την Εθνική Τράπεζα προκύπτουν από την ταχύτερη αποπληρωμή -τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους- του δανεισμού που συνοδεύει το εμπορικό κέντρο.

H εταιρεία έχει υπογράψει και μνημόνιο συναντίληψης με την Alpha Bank για την αξιοποίηση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, το οποίο συνδέεται με την πρόοδο της Διπλής Ανάπλασης.