Η BIOPIX-T επιδιώκει χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ μέσω της SeedBlink, για την καταπολέμηση ασθενειών

    Από: Startup Team

Ο τρέχων Pre-Series A γύρος χρηματοδότησης ύψους έως 1,2 εκατ. ευρώ οδηγείται από τις Metavallon VC από την Ελλάδα και Eleven VC από τη Βουλγαρία.

Η BIOPIX-T, η ελληνική καινοτόμος startup εταιρεία μοριακής διάγνωσης, επιδιώκει χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη

μεθόδων και εργαλείων που θα προσφέρουν αξιόπιστους μοριακούς επιτόπιους ελέγχους στο σημείο φροντίδας των ασθενών, με στόχο την καταπολέμηση μακροχρόνιων και αναδυόμενων μολυσματικών νόσων.

Η BIOPIX-T είναι μια startup μοριακής διάγνωσης που ιδρύθηκε το 2019 από πέντε ειδικούς του επιχειρηματικού, επιστημονικού και τεχνολογικού τομέα με όραμα να προσφέρει οικονομικά μοριακά test σημείου φροντίδας (POCT), τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα και γρήγορα. Η εταιρεία έχει ήδη κερδίσει τοπική και ευρωπαϊκή αναγνώριση (Key Innovator at EU Innovation Radar, J. & M. PappaJohn Business Plan Award, TechTour Top Presenting company κ.λπ.), ενώ έχει δημιουργήσει και συνεργασίες με άλλες σημαντικές εταιρείες και ινστιτούτα από τον ευρύτερο κλάδο της υγείας, όπως Kiara-Health, Cape-Bio, Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας – Ελλάς (ΙΤΕ), Δίκτυο Ινστιτούτου Παστέρ κ.λπ.

“Η BIOPIXT είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά με τις καινοτόμες λύσεις test στο σημείο φροντίδας ασθενών και στο σπίτι. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που απαιτούν εργαστηριακές δοκιμές και αναλύσεις, η τεχνολογία της BIOPIXT επιτρέπει ακριβή και γρήγορα διαγνωστικά αποτελέσματα. Καλούμε όλους τους επενδυτές να εξερευνήσουν τη μοναδική προσφορά του BIOPIXT που αποτελεί μια κερδοφόρα ευκαιρία να εισέλθουν στην αναπτυσσόμενη αγορά διαγνωστικών in vitro”, δήλωσε ο Γιώργος Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της BIOPIX-T.

Η ομάδα ειδικών της εταιρείας δημιούργησε το PEBBLE, ένα πατενταρσιμένο, φορητό σύστημα που επιτρέπει την ταχεία μοριακή ανίχνευση μολυσματικών ασθενειών (όπως η COVID-19 και η γρίπη τύπου Α) στο σημείο περίθαλψης των ασθενών και όχι μόνο. Είναι μια πολύ οικονομική και φιλική προς το χρήστη συσκευή, με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος που μπορεί να ελεγχθεί μέσω smartphone. Το PEBBLE χρησιμοποιεί μια ποσοτική μέθοδο και δίνει ακριβείς απαντήσεις σε μόλις 15-30 λεπτά, ενώ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη χρήση rapid και self-test.

Ο συγκεκριμένος επιστημονικός και επιχειρηματικός τομέας φαίνεται να έχει πολλές προοπτικές, καθώς ο συνδυασμός των αγορών In-vitro Diagnostics και Companion Diagnostics αναμένεται να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 100 δισ. € έως το 2027. Προκειμένου να αδράξει αυτή την ευκαιρία, η εταιρεία στοχεύει να εξελίξει περαιτέρω αυτό το προϊόν, αλλά και να εισέλθει σε νέες αγορές όπως η ανίχνευση ελονοσίας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων κ.ά.

“Οι ορίζοντες που ανοίγονται στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων ιατρικής καινοτομίας είναι απεριόριστοι. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τη θεραπεία ανθρώπων, σπάνια γίνονται τεράστια άλματα. Πρόκειται μάλλον για σταδιακή καινοτομία. Αυτό συμβαίνει και με την BIOPIX-T, η οποία όχι μόνο απλοποιεί τη συλλογή και τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων ιατρικών εξετάσεων, αλλά παρέχει επίσης μια πρακτική και γρήγορη λύση για αποκεντρωμένους ελέγχους”, τόνισε ο Ionut Patrahau, managing partner της SeedBlink.

Αυτός ο Pre-Series A γύρος χρηματοδότησης, ύψους έως 1,2 εκατ. ευρώ οδηγείται από το Metavallon VC (Ελλάδα) και την Eleven VC (Βουλγαρία), οι οποίες υποστήριξαν τη BIOPIX-T και στους προηγούμενους γύρους. Το Metavallon VC είναι ένα επενδυτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο 32 εκατ. ευρώ, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 36 νεοφυείς επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η Eleven VC υποστηρίζει εταιρείες τεχνολογίας πρώιμου σταδίου (early-stage) από την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εταιρείες και 4 exits.

Η SeedBlink βοηθά tech startups όπως η BIOPIX-T, στοχεύοντας να συμβάλλει στη διαμόρφωση της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια χρηματοοικονομική υποδομή που επιτρέπει σε επενδυτές, ιδρυτές και συνεργάτες να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες, εργαλεία και υπηρεσίες για επενδύσεις σε μετοχές.