Η Ε.ΕΝ.Ε βάζει το Ελληνικό Οικοσύστημα Φιλοξενίας στο επίκεντρο της HORECA 2023

    Από: Startup Team
  • Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2023 και περιλάμβανε τρεις θεματικές συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 20 ομιλητές.
  • Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, και κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού.

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα για το Ελληνικό Οικοσύστημα Φιλοξενίας που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της φετινής HORECA.

Για πρώτη φορά, η συζήτηση για την Οικονομία της Φιλοξενίας μεταφέρθηκε στο «φυσικό» της περιβάλλον, σε μια μία έκθεση-θεσμό, όπου συναντώνται διαφορετικοί κλάδοι, όλοι τους συνδετικοί κρίκοι του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

 

Κατά τη διάρκεια των τριών θεματικών συζητήσεων, έγινε διεξοδική αναφορά στη συνεισφορά μιας σειράς επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν χωρίς να είναι ξενοδοχεία. Αναλύθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα, οι συνέργειες και οι προκλήσεις της διακλαδικής αλυσίδας που απαρτίζει το brand Ελλάδα.

Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν πως μια ολοκληρωμένη και ποιοτική εμπειρία για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, περνά από τη διαρκή αλληλεπίδραση και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία που ξεκινά από την κατασκευή, τον εξοπλισμό, τις υποδομές και την συντήρηση, συνεχίζεται με την προώθηση, το branding, τα ψηφιακά εργαλεία και το μάρκετινγκ και καταλήγει στην εξωστρέφεια και το πάθος με το οποίο οι Έλληνες επιχειρηματίες διεκδικούν  τη θέση που μας αξίζει σε μια απαιτητική και διαρκώς μεταβαλλόμενη διεθνή αγορά.  Ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων και επαγγελματιών που όλοι μαζί «χτίζουν» ένα ανταγωνιστικό ελληνικό προϊόν φιλοξενίας, εντός κι εκτός συνόρων, συντηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας κι αποφέροντας πολλά δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις συνεργασίες σε επίπεδο επιχειρήσεων που εξασφαλίζουν την επιτυχία στους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού, καθώς και για τον ρόλο της Ένωσης ως φορέα της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας που διασυνδέει τους επιμέρους κλάδους.

«Είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας να διοργανώνουμε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και να ενισχύουμε το ελληνικό επιχειρείν. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί η συμβολή του  τουριστικού κλάδου αφενός στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, αφετέρου στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας. Με όχημα την ελληνική ταυτότητα, σημαντικές εταιρείες έχουν αποβιβαστεί σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, εξάγοντας τον τρόπο ζωής (lifestyle) και τη γαστρονομία της Ελλάδος στο εξωτερικό. Μια ισχυρή ελληνική ταυτότητα δημιουργεί και οχυρώνει τις πολιτικές μας σχέσεις και διευκολύνει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε., Πρόεδρος ΕFA GROUP, στον σύντομο χαιρετισμό του. «Η φιλοξενία είναι έννοια ελληνική και ο κλάδος της πρέπει να πλαισιώνεται από προϊόντα που βασίζονται σε ελληνική τεχνογνωσία, και όπου είναι δυνατό, μετασχηματίζουν τον κλάδο μέσω ψηφιακών τεχνολογιών. Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία σε θέματα σχετικά με τον τουρισμό και την ελληνική κουλτούρα και σε άλλες χώρες.» συμπλήρωσε ακόμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε., Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, ο οποίος άνοιξε και τις εργασίες της ημερίδας, επισήμανε «Η ελληνική φιλοξενία είναι ένα προϊόν που συντίθεται από το έργο και την παραγωγή πρώτων υλών από όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Αν και μέχρι σήμερα δεν καταγράφεται με σαφήνεια το εύρος της οικονομίας της φιλοξενίας και το πόσους και σε ποιο βαθμό αγγίζει, γνωρίζουμε ότι ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλο κλάδο στην ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός δεν αποτελεί μονοκαλλιέργεια,  αλλά το πλέον σύνθετο και απαραίτητο οικοσύστημα στη χώρα, που δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα μιας σύγχρονης οικονομίας. Απασχόληση, ανάπτυξη, βιώσιμη προσαρμογή και ανάδειξη της διαφορετικότητας της χώρας.».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, Αντιπρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε., Διευθύνων Σύμβουλος Vitex, Πρόεδρος ΣΕΧΒ, ο οποίος ανέφερε ότι «Η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής παραγωγής και των κλάδων που συνθέτουν τη φιλοξενία ενισχύει την εθνική οικονομία και προσφέρει στον τόπο προστιθέμενη αξία. Πέρα από αυτό όμως, προάγεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η εμπιστοσύνη στο ελληνικό επιχειρηματικό στερέωμα, η αξία της αποτελεσματικής και άμεσης τεχνικής υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών. Τα ελληνικά προϊόντα παράγονται με γνώμονα τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και η διαδραστική σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων είναι αναγκαία και θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας της φιλοξενίας

Τέλος, κατά τη διάρκεια των ομιλιών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο αποτύπωμα της ελληνικής φιλοξενίας στην εθνική οικονομία, στις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του τουρισμού, καθώς και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει συνολικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν.