Η EuroEnergy εισέρχεται στη Κροατία, με έργο αιολικής ενέργειας ύψους 150 εκ. €

    Από: Startup Team

Στη θυγατρική του Ομίλου Libra η ανάπτυξη αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 114 MW στην Κροατία. Πρώτη επένδυση σε μια κομβική αγορά των ΑΠΕ και μια νέα χώρα-μέλος της Ευρωζώνης.

Η Euroenergy, θυγατρική του Ομίλου Libra, με έργα και δραστηριοποίηση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την απόκτηση άδειας ανάπτυξης αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 114 MW, στον Δήμο Udbina της Κροατίας. Η επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, θα επεκτείνει την ευρωπαϊκή  παρουσία της EuroEnergy, που θα αξιοποιήσει τον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα των ΑΠΕ στην Κροατία. Το έργο σηματοδοτεί μία εκ των πρώτων «πράσινων» επενδύσεων στη χώρα, από την ένταξη της στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Με τοποθεσία τον Δήμο Udbina, της μεγαλύτερης σε έκταση επαρχία της Κροατίας, Lika-Senj, το project αναμένεται να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία με την εγκαθίδρυση γραφείου που θα στελεχωθεί με προσωπικό από την περιοχή, ενώ η ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου θα ανατεθεί σε τοπικές εταιρίες.

Με  παρουσία σε κομβικές αγορές, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ρουμανία και πλέον η Κροατία, το τελευταίο απόκτημα θα αυξήσει σημαντικά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων της EuroEnergy, τα οποία υπερβαίνουν σε ισχύ τα 200 MW, ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει στο μέγεθος των 375 MW εν λειτουργία έργων που η εταιρία κατείχε και διαχειριζόταν.

Η EuroEnergy βρίσκεται ανάμεσα στις ελάχιστες ιδιωτικές εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εκτενή εμπειρία, παρουσία, εν λειτουργία έργα σημαντικού μεγέθους και υπό ανάπτυξη έργα σε αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές. Είναι, ακόμη, αφοσιωμένη στην προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες συμβάλλουν στην βέλτιστη λειτουργικότητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αξιοποίηση drones για την επιθεώρηση των αιολικών πάρκων.

Την αισιοδοξία του για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroEnergy, κ. Φάνης Μερμηγκούσης, δηλώνοντας: «Είμαστε υπερήφανοι για την επέκταση της δραστηριοποίησής μας στην Κροατία, μια αγορά με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον κομβικό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία, για να διασφαλίσουμε την ομαλή ένταξή τους στην όλη διαδικασία. Όραμά μας είναι συμβάλουμε στην πράσινη μετάβαση της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα να διερευνούμε νέες αγορές για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ.»

Το νέο απόκτημα της εταιρίας στην Κροατία διατηρεί δικαίωμα επέκτασης κατά 70,5 MW επιπλέον αιολικής ισχύος, ανάλογα με τις αναβαθμίσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή. Η ευρύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ευρώπη, οι νέες αναβαθμίσεις στις υποδομές δικτύου ηλεκτροδότησης της Κροατίας και μια απελευθερωμένη αγορά με υποστηρικτική νομοθεσία ευνοούν την περαιτέρω μεγέθυνση. Η πιθανή επεκτασιμότητα αυτού του έργου υποστηρίζει, επίσης, τη μελλοντική ενσωμάτωση νέων, εξαιρετικά καινοτόμων και πράσινων λύσεων υποδομής για την Κροατία.

Τη μεγάλη του ικανοποίηση εξέφρασε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ενέργειας του Libra Group, κ. Αντώνης Μένεγας, επισημαίνοντας: «Ο Όμιλός μας είναι αφοσιωμένος στην υπεύθυνη καινοτομία και ανάπτυξη και βλέπουμε με υπερηφάνεια την EuroEnergy να επενδύει στο ενεργειακό μέλλον της Κροατίας καθώς η χώρα γίνεται μέρος της πράσινης μετάβασης. Μέσω του διεθνούς οικοσυστήματος δραστηριοποίησης του Ομίλου μας, αξιοποιούμε την τεχνογνωσία του δικτύου μας για την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της EuroEnergy προς μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την οποία ο Όμιλος συνεχίζει να προωθεί.»

Ο κ. Boris Katić, ένας από τους τρείς ιδιοκτήτες και πρωτεργάτης του έργου, σχολίασε περαιτέρω: “Με ευχαρίστηση καλωσορίζουμε τη EuroEnergy και την ομάδα της, που θα συνεισφέρει στο έργο με την ιδιότητα ενός ισχυρού και έμπειρου εταίρου. Το αιολικό αυτό έργο θα συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής αυτής περιοχής, μέσω της δημιουργίας απασχόλησης υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών, της βελτίωσης του περιβάλλοντος για τις τοπικές επιχειρήσεις και της ενίσχυσης των τοπικών οδικών και ενεργειακών υποδομών. Χάρη στην τοποθεσία του στο τρίγωνο μεταξύ των τριών Εθνικών Πάρκων Plitvice, Paklenica και North Velebit, το αιολικό πάρκο είναι ένας καλοδεχούμενος παράγοντας που θα υποστηρίξει και θα αναδείξει τις τοπικές κοινότητες της εν λόγω απομακρυσμένης περιοχής.