Η Freedom Finance Europe διερευνά τις εταιρείες που φέρ-νουν αλλαγές στην πράσινη ενέργεια

    Από: Startup Team

Η Freedom Finance Europe Ltd, θυγατρική της Freedom Holding Corp. και οι αναλυτές της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου, διερευνούν την αγορά των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και παράλληλα παρουσιάζουν στο επενδυτικό κοινό τις εταιρείες που αναμένεται να «αλλάξουν το παιχνίδι» στην πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με ανάλυση του διεθνώς μεγαλύτερου κέντρου πιστοποίησης για τον ενεργειακό τομέα, το DNV GL, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη θα έχει αυξηθεί περίπου 10% έως το 2050. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να έχουν αντικαταστήσει το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα έως εκείνη τη στιγμή. Οι κύριοι «προμηθευτές» ηλεκτρικής ενέργειας στο κοντινό μέλλον, θα είναι η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια. Η γενική τάση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, είναι να μετατρέπονται σιγά σιγά σε «πράσινες» εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

 

Τί μας οδηγεί στην πράσινη ενέργεια;

Η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας ήταν πρωτοφανής. Τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε στα 118,60 ευρώ ανά βαρέλι, την υψηλότερη τιμή της δεκαετίας, μέχρι στιγμής. Οι τιμές του φυσικού αερίου έσπασαν επίσης ρεκόρ, με το Title Transfer Facility στην Ολλανδία, να αγγίζει σχεδόν τα 3.613 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Προς το παρόν, η τιμή του έχει πέσει, περίπου στα 1.251 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Πριν από δύο χρόνια, η τιμή του φυσικού αερίου μόλις που ξεπέρασε τα 93 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία χρειάζεται συνεχή ανάπτυξη που οδηγεί και σε αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Προς το παρόν η ζήτηση σε κάθε τύπο ενέργειας μεγεθύνεται, μέχρι να κορεστεί τελικά η αγορά. Στη συνέχεια οι φθηνότερες πηγές ενέργειας θα αρχίσουν να αντικαθιστούν τις πιο ακριβές.

Οι δημόσιες ενεργειακές πολιτικές των κρατών είναι επίσης βασικός λόγος μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια. Πολλές κυβερνήσεις, ενθαρρύνουν ενεργά τις επιχειρήσεις να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να αναζητήσουν επενδύσεις προς την κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας. Παρόμοιες πρωτοβουλίες αρχίζουν να εφαρμόζονται ευρύτερα και στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ως κίνηση στήριξης προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σε ποιες μετοχές πράσινης ενέργειας θα άξιζε να επενδύσει κάποιος;

 

Μετοχές πράσινης ενέργειας

Η Enphase Energy (ENPH) είναι μια εταιρεία ενεργειακής τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2006. Είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της που περιλαμβάνεται στον δείκτη S&P 500. Μέχρι στιγμής, η Enphase, ο κορυφαίος προμηθευτής ηλιακών συστημάτων και συστημάτων μπαταριών που βασίζονται σε micro inverter στον κόσμο, πιστεύει ότι το ηλιακό φως μπορεί να είναι μια ασφαλής, αξιόπιστη και κλιμακούμενη πηγή ενέργειας για να τροφοδοτήσει την καθημερινότητά μας. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η εταιρεία έγινε ηγέτης του κλάδου και βελτίωσε την κερδοφορία της κατά 16%. Αύξησε επίσης την κεφαλαιοποίησή της σχεδόν 50 φορές, με μέσο ρυθμό αύξησης εσόδων 27% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Enphase καταγράφει έσοδα 1,2 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται ένα άλμα 15% στην αναπτυξιακή δυναμική της.

Η Next Era Energy (NEE) είναι μια παραδοσιακή εταιρεία παραγωγής ενέργειας που αυξάνει συνεχώς το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι ανανεώσιμες πηγές αποφέρουν ήδη το ήμισυ των κερδών της εταιρείας. Πρόκειται για μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες που εντάσσει ενεργά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, η εταιρεία κατέχει την πρώτη θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση μεταξύ των εταιρειών εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας. Με έσοδα 15,8 δισ. ευρώ το 2021, αναμένεται ότι η Next Era Energy θα έχει δυναμικό ανάπτυξης 5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Canadian Solar Inc. (CSIQ) έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ηλιακών φωτοβολταϊκών προϊόντων και λύσεων ενέργειας στον κόσμο. Επίσης κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως. Οι πελάτες της εκτείνονται σε περισσότερες από 160 χώρες, παρέχοντας αρκετή πράσινη ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 15,8 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, εξαρτημάτων και η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Η εταιρεία εξειδικεύεται επίσης στη δημιουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας, τη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Η Canadian Solar Inc. έχει έσοδα 4,4 δισ. ευρώ και δυνατότητα ανάπτυξης 12% μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Freedom Finance Europe, όλες οι παραπάνω εταιρείες, παρουσιάζουν σοβαρές προοπτικές επενδύσεων στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική μετά από την παγκόσμια αναταραχή που έχει προκληθεί στις αγορές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.