Η IPO του SmileDirectClub πρόκειται να δημιουργήσει τρεις νέους δισεκατομμυριούχους

    Από: Startup Team

Ο πατέρας ενός εξ αυτών αναμένεται επίσης να τους συνοδεύσει ως νέος δισεκατομμυριούχος.

Ο Jordan Katzman και ο Alex Fenkell, και οι δύο 30 ετών, ξεκίνησαν την εταιρεία ευθυγράμμισης δοντιών το 2014 και, καθένας, κατέχει σχεδόν το 25% των μετοχών κατηγορίας Β, πριν την αρχική δημόσια προσφορά, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Τρίτη. Εάν η τιμή των μετοχών βρεθεί στο κατώτατο σημείο του αναμενόμενου εύρους, το μερίδιο του Katzman θα ανέλθει σε 1,4 δισ. δολάρια. Ο Fenkell, ο οποίος κατέχει ελαφρώς λιγότερα, θα έχει μερίδιο αξίας 1,3 δισ. δολαρίων.

Αυτό θα έκανε τους Katzman και Fenkell από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στις ΗΠΑ, παράλληλα με τους Patrick και John Collison, τους ιδρυτές της Stripe, οι οποίοι είναι 30 και 29 αντίστοιχα, τον Evan Spiegel, 29χρονο δημιουργό του Snapchat και την Kylie Jenner την 22χρονη celebrity πίσω από την Kylie Cosmetics.

Ο μεγαλύτερος νικητής, ωστόσο, είναι ο πατέρας του Katzman. Ο David Katzman, 59 ετών, είναι Διευθύνων Σύμβουλος από συστάσεως της εταιρείας. Είναι επίσης και μεγαλομέτοχος, με το ένα τρίτο περίπου των μετοχών, κατηγορίας Β, της εταιρείας, το οποίο αντιστοιχεί σε αξία 1,8 δισ. δολαρίων, στο χαμηλό σημείο του εύρους. Η εταιρεία επενδύσεων του Katzman, η Camelot Venture Group, παρείχε αρχική χρηματοδότηση στην εταιρεία και έχει επίσης επενδύσει σε εταιρείες άμεσης εξυπηρέτησης πελατών όπως η Quicken Loans και η 1-800-Contacts.Η εταιρεία με έδρα το Νάσβιλ έχει κοστολογήσει τους ευθυγραμμιστές της ως τη φθηνότερη, καλύτερη εναλλακτική για τα σιδεράκια. Κατέβασε τις τιμές σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που χρεώνουν οδοντίατροι και ορθοδοντικοί, μόλις 1.850 δολάρια, επιτρέποντας στους πελάτες να φτιάξουν μόνοι τους το αποτύπωμα της οδοντοστοιχίας τους ή να το κάνουν σε μία από τις 300 επιπλέον τοποθεσίες της εταιρείας. Στη συνέχεια, ένας οδοντίατρος ή ορθοδοντικός τους εξετάζει και δημιουργεί έναν προσαρμοσμένο ευθυγραμμιστή που αποστέλλεται στην πόρτα του πελάτη. Η εταιρεία αναφέρει ότι ο κύκλος θεραπείας διαρκεί συνήθως πέντε έως δέκα μήνες.

“Η ιδέα για το SmileDirectClub γεννήθηκε πριν από 5 χρόνια, από τους ιδρυτές μας Jordan και Alex, και η αποστολή μας ήταν ξεκάθαρη… Φέρτε νέα χαμόγελα στον κόσμο μέσω της προσβασιμότητας, της ευκολίας και της προσιτής τιμής!”, γράφει ο David Katzman, σε επιστολή προς τους επενδυτές. Η εταιρεία λέει ότι παραδοσιακά, ένας καταναλωτής θα μπορούσε να πληρώσει σε έναν ορθοδοντικό πάνω από 5.000 δολάρια, ενώ θα χρειαζόταν χρόνος και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις που συχνά τραβούν για αρκετά χρόνια.

Οι προσπάθειες της εταιρείας έχουν συγκεντρώσει έντονες αντιδράσεις από την οδοντιατρική βιομηχανία, με την Αμερικανική Ένωση Ορθοδοντικών να υποβάλλει καταγγελίες σε οδοντιατρικά συμβούλια σε 36 κράτη και την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία να εκδίδει ψήφισμα που “αποτρέπει έντονα” τους ανθρώπους από τη χρήση της υπηρεσίας.

Το SmileDirectClub θα εισηχθεί στο χρηματιστήριο σε μια εποχή τεράστιας ανάπτυξης, αλλά και διευρυμένων απωλειών. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 190% στα 423 εκατ. δολάρια το 2018 και η εταιρεία αναφέρει ότι έχει προσελκύσει 700.000 πελάτες από την ίδρυσή της. Ωστόσο, οι απώλειες αυξήθηκαν επίσης στα 75 εκατ. δολάρια πέρσι, έναντι 33 εκατ. δολαρίων το 2017. Η εταιρεία έχει ξοδέψει σημαντικά ποσά στο μάρκετινγκ, με περισσότερα από τα μισά έσοδά της να διατίθενται πέρυσι σε διαφημίσεις στα κοινωνικά μέσα, την τηλεόραση και σε διαφημιστικές πινακίδες.

Η εταιρεία εκτιμά πως οι μετοχές της θα αποτιμηθούν  19-22 δολάρια, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Σχεδιάζει να διαπραγματεύεται στον Nasdaq με το σύμβολο SDC.

Πηγή: capital.gr