Η ώρα της κρίσης για τον ελληνικό τουρισμό έφτασε

    Από: Startup Team

Επιφυλακτικοί και απογοητευμένοι εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι κάνοντας λόγο για μια καλοκαιρινή σεζόν που θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χωρίς να αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Το παιχνίδι θα κριθεί, όπως υποστηρίζουν, κυρίως, από τις last minute κρατήσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναποφάσιστοι που επιλέγουν να οργανώσουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή.

Αρκετοί είναι και εκείνοι, οι οποίοι προκειμένου να περιορίσουν σημαντικά τα κόστη επιλέγουν, αντί για πλοίο ή αεροπλάνο, να μετακινηθούν οδικώς, παραμένοντας λιγότερες όμως μέρες επί ελληνικού εδάφους καθώς εντάσσουν στο ταξίδι τους και άλλους προορισμούς.

Έρευνα μάλιστα  της Tourism Generis κρούει τον κώδωνα και επισημαίνει ότι το μέλλον του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προβλέπεται δυσοίωνο, εκφράζοντας το φόβο για ένα αρκετά δύσκολο και απαιτητικό 2020.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tourism Generis, Γιώργο Δρακόπουλο, οι παράγοντες της αγοράς γνώριζαν από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς ότι θα υπήρχε μείωση, όταν ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων. Ο ίδιος δηλώνει επιφυλακτικός, καθώς στην πράξη έχει αποδειχθεί πως όποτε η τουριστική κίνηση ακολούθησε την κατιούσα, η πτώση δεν περιορίστηκε μόνο σε ένα έτος.

Οι ξένοι αγαπούν Ήπειρο

Σε must τουριστικό προορισμό έχει αναχθεί η Ήπειρος, η οποία σύμφωνα με τον Νικόλαο Πέτσιο, Αντιπρόεδρο του Zagori Excellence Network (ZEN) και Ιδιοκτήτη του Zagori Suites, το 2019 καταγράφει ρεκόρ επισκεψιμότητας, τόσο σε ότι αφορά την πόλη των Ιωαννίνων, τις παράλιες περιοχές αλλά και τους ορεινούς όγκους. Εξηγεί μάλιστα πως σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλλαν οι ανανεωμένοι οδικοί άξονες, αλλά και η στοχευμένη στρατηγική marketing που ακολουθήθηκε από την περιοχή.

Ωστόσο, οι κρατήσεις και η πληρότητα δεν συμβαδίζουν με την επισκεψιμότητα. Σε ορισμένες περιοχές η πτώση μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 10% με βασική αιτία την είσοδο νέων παιχτών στην αγορά που διεκδικούν μερίδιο από την πίτα. «Ο ανταγωνισμός στην περιοχή εντείνεται. Η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κλινών οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση των τιμών» υπογραμμίζει ο κ. Πέτσιος προσθέτοντας πως ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει την Ήπειρο για τους παραδοσιακούς οικισμούς της, το απαράμιλλο φυσικό κάλος αλλά και το υψηλό ξενοδοχειακό επίπεδο.

«Είναι ένας value for money προορισμός με καλές τιμές για όλα τα βαλάντια. Δεν είναι τυχαίο που ο μέσος όρος βαθμολογίας στο booking.com είναι 9,2» επισημαίνει. Ψήφο εμπιστοσύνης στην περιοχή δίνουν οι Ισραηλινοί, καθώς και οι κάτοικοι της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Δραματική μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων

Μεγάλη πτώση εκτιμά η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη ότι θα καταγράψει η φετινή τουριστική σεζόν, απόρροια της μικρότερης διάρκειας παραμονής και της ισχνής καταναλωτικής δαπάνης των επισκεπτών.

Και ενώ πριν από τρία χρόνια ο μέσος όρος παραμονής των ταξιδιωτών που έρχονταν στη χώρα μας μέσω Tour Operators ήταν υποχρεωτικά μια εβδομάδα, λόγω της προσθήκης ενδιάμεσων πτήσεων, επιλέγουν να μείνουν το πολύ πέντε μέρες. «Πριν από μια δεκαετία οι πελάτες μας παραθέριζαν στο νησί για ένα δεκαπενθήμερο. Όσοι έμεναν εβδομάδα θεωρούνταν κακοί πελάτες. Σήμερα ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων έχει πέσει στο 5,2. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για 100 πελάτες με μέσο όρο 10 ημέρες διαμονής προκύπτουν 1000 διανυκτερεύσεις, οι οποίες γίνονται αυτομάτως 520. Μιλάμε για μια μείωση της τάξης του 50% όταν έχουμε ακριβώς τις ίδιες αφίξεις» υπογραμμίζει η κα Τετράδη.

Ο καιρός, όπως λέει, δεν βοήθησε για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες η Ελλάδα. Τουναντίον, οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη έκαναν τους ξένους να αναθεωρήσουν το αρχικό πλάνο διακοπών και το τρίπτυχο ήλιος- θάλασσα και ελληνικό νησί πήγε περίπατο . Άλλωστε όπως αναφέρει η κα Τετράδη, ο κόσμος που επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά είναι μέτριων εισοδηματικών κριτηρίων πράγμα που σημαίνει ότι οργανώνει τις διακοπές του με βάση το χαμηλό κόστος και όχι την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του τόπου που επισκέπτεται.

«Επιβάλλεται να στοχεύσουμε σε ποιοτικό τουρισμό και όχι σε ανθρώπους που αρκούνται να περνούν τη μέρα τους σε μια πισίνα χωρίς να ξοδεύουν χρήματα στην τοπική οικονομία. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και απαιτούνται άμεσες κινήσεις. Η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος έχουν ανοίξει ως αγορές καθώς θεωρούνται και πάλι ασφαλείς».

Η κα Τετράδη προσθέτει πως ο ανταγωνισμός από τις προαναφερθείσες αγορές είναι τεράστιος, όταν για το ίδιο προϊόν οι τιμές τους είναι έως και 40% χαμηλότερες από την Ελλάδα, γεγονός που επιτάσσει την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων από την πλευρά της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Η εκτίμησή της είναι πως ο Αύγουστος θα καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών (Μάιος – Ιούλιος) οι οποίες άγγιξαν ακόμη και το 50%. Τονίζει δε πως δεν είναι λίγες οι τουριστικές επιχειρήσεις που στο peak της τρέχουσας καλοκαιρινής σεζόν μιλούν για άδεια δωμάτια και χαμηλά κέρδη. «Θριαμβεύει και θεριεύει η airbnb πλήττοντας τους ξενοδόχους. Είναι θετική η πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει τη συγκεκριμένη αγορά. Εμείς θέλουμε να υπάρχει αλλά να αποδίδει στο εθνικό ταμείο αυτά που της αναλογούν και όχι να εισπράττει μαύρο χρήμα και να δρα ανεξέλεγκτα» καταλήγει η κα Τετράδη.

Σταθερή αξία Κρήτη και Πελοπόννησος

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος μιλώντας για διόρθωση της αρνητικής εικόνας των τελευταίων ημερών. Κρήτη και Πελοπόννησος αναδεικνύονται σε old time classic προορισμούς για οικογένειες αλλά και για ζευγάρια που είναι μακριά από τη φιλοσοφία του κοσμοπολίτικου.

 

Ζήτηση καταγράφουν τα  5άστερα ξενοδοχεία και η τουριστική σεζόν καταγράφει παρόμοιες επιδόσεις με αυτές του 2017.

« Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στο σύνολο της Ευρώπης δεν έφεραν τον αριθμό των τουριστών που περιμέναμε. Τα εισοδήματα παραμένουν μαζεμένα, ενώ οι πτήσεις που έφυγαν δεν αντικαταστάθηκαν με νέες. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα λέγαμε ότι είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι» τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Πηγή: fortunegreece.com