Η πλούσια οικογένεια Bhimji Shah της Κένυας χτίζει βιομηχανικό πάρκο 200 εκατ. δολαρίων

    Από: Startup Team

Ο όμιλος Bidco Africa, ο γίγαντας καταναλωτικών αγαθών της Ανατολικής Αφρικής που ανήκει στην εύπορη οικογένεια Bhimji Shah, ολοκλήρωσε και ξεκίνησε τη λειτουργία ενός βιομηχανικού πάρκου αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κιαμπού, πόλη της μητροπολιτικής περιοχής του Ναϊρόμπι.

Το βιομηχανικό πάρκο, το οποίο θα φιλοξενήσει τις δραστηριότητες επεξεργασίας ποτών και τροφίμων, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta. Το πάρκο βρίσκεται σε αγροτεμάχιο 323 στρεμμάτων και περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας λυμάτων 550.000 λίτρων ημερησίως και μονάδα φιλτραρίσματος νερού 90.000 λίτρων ανά ώρα. Το πάρκο διαθέτει επίσης σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 66 κιλοβάτ για την παροχή 7,5 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο. Η κατασκευή του πάρκου ξεκίνησε το 2016.

Ο Vimal Shah, πρόεδρος της Bidco Africa, δήλωσε ότι το νέο συγκρότημα είναι μέρος των σχεδίων επέκτασης της εταιρείας και θα φιλοξενήσει τις νέες σειρές προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς δημητριακών για πρωινό. Η Bidco, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κένυας, φημίζεται για την παραγωγή εδώδιμων ελαίων, σαπουνιών και μαγειρικής σόδας. Το 2017, η εταιρεία ανακοίνωσε τις προθέσεις της να επεκταθεί στους κλάδους των ποτών και των τροφίμων. Οι νέες επιχειρήσεις θα λειτουργούν από το νέο βιομηχανικό πάρκο ενώ τα προϊόντα-ναυαρχίδα θα παραμείνουν στις άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας.

“Όλα αυτά είναι νέα εργοστάσια και μηχανήματα. Αναμένουμε ότι αυτό το νέο πάρκο θα ενισχύσει το συνολικό κύκλο εργασιών μας και τη συνολική γκάμα προϊόντων. Συνεπώς, το καλάθι μας προς την αγορά θα γίνει μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική δημιουργία θέσεων απασχόλησης καθώς και οφέλη για τους Κενυάτες γενικότερα”, δήλωσε ο Shah στα εγκαίνια.

Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα διανομής Bidco.

Η Bidco Oil Refineries παράγει εδώδιμα έλαια, μαγειρική σόδα, κανόλα και απορρυπαντικά. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1970 από τον Bhimji Depar Shah ως παραγωγός ενδυμάτων προτού ο ίδιος και οι γιοι του μετατοπίσουν την εστίασή τους στο μαγειρικό λάδι. Η Bidco κατέχει μερίδιο 49% στην αγορά εδώδιμων ελαίων στην Κένυα. Ο μεγαλύτερος γιός του Bhimji, Vimal Shah, είναι σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας των 500 εκατομμυρίων δολαρίων (έσοδα).

Πηγή: Forbes.com