Η Saudi Aramco είναι η πιο κερδοφόρος εταιρεία στον κόσμο, αλλά που πηγαίνουν όλα τα χρήματα;

    Από: Startup Team

Η Saudi Aramco, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, αποκαλύπτει αυτή την εβδομάδα μερικά από τα καλύτερα μυστικά της. Η Fitch Ratings δημοσιοποίησε την πρώτη της έκθεση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας (A+), η οποία περιλάμβανε ορισμένα οικονομικά στοιχεία. Το 2018, τα EBITDA της Aramco ήταν 224 δισ. δολάρια.

Αυτό μας προσφέρει μερικές σημαντικές νέες πληροφορίες για αυτή τη μυστικοπαθή εταιρεία και για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα πολύ σημαντικά ερωτήματα.

1.Όπως το είχαμε υποπτευθεί, η Aramco είναι η πιο κερδοφόρος εταιρεία στον κόσμο. Με βάση τις περισσότερες μετρήσεις, είναι πιθανώς και η πιο πολύτιμη εταιρεία, κάτι που θα έδινε σε μια πιθανή IPO της Aramco αξία τουλάχιστον 1 τρισ. δολαρίων αυτή τη στιγμή.

2. Τώρα έχουμε κάποια ιδέα για τα έσοδα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Το 2017, εν αναμονή της IPO της Aramco, η Σαουδική Αραβία μείωσε τους φόρους εισοδήματος που η Aramco καταβάλλει στην κυβέρνηση, από 85%, σε 50%. Για να είμαστε ακριβείς, δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των λογιστικών κανόνων, αλλά με φορολογικό συντελεστή 50%, η Aramco πιθανόν να πλήρωσε φόρο εισοδήματος ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων για το 2018. Η Fitch εκτιμά ότι η Aramco “αντιπροσώπευε περίπου το 70% των εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας”. Εάν η Fitch είναι σωστή, αυτό αφήνει τη Σαουδική Αραβία με δημοσιονομικά έσοδα ύψους 143 δισ. δολαρίων ή περίπου τόσα. (Η εκτίμηση είναι δύσκολη. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η Aramco καταβάλλει επίσης στην κυβέρνηση ενοίκια, τέλη, ΦΠΑ, άδειες και δασμούς. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Fitch το συμπεριέλαβε αυτό στην εκτίμησή της). Επίσης, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να εκδώσει δάνεια αξίας 31,5 δισ. δολαρίων το 2019. Η Moody’s λέει ότι η Aramco πλήρωσε στη κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας το ποσό των 58,2 δισ. δολαρίων σε μερίσματα το 2018. Δεν είναι σαφές εάν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς της Fitch για το συνολικό ποσοστό των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας που προέρχονται από την Aramco. Εάν ναι, τα έσοδα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντικά υψηλότερα.

3.Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν, η Aramco μπορεί να φέρνει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα (ενδεχομένως σημαντικά περισσότερα) σε μετρητά. Η Moody’s λέει τώρα ότι τα καθαρά κέρδη της Aramco για το 2018 ήταν 111,1 δισ. δολάρια. Στα τέλη του 2017, η Aramco ανακοίνωσε ότι θα δαπανά 40 δισ. δολάρια ετησίως για δέκα χρόνια για κεφαλαιουχικές δαπάνες. Η Aramco έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει το σχέδιο για κεφαλαιουχικές δαπάνες 40 δισ. δολαρίων και για πολλά άλλα. Η Fitch ανέφερε ότι, στα τέλη του 2018, η Saudi Aramco είχε “μετρητά και ισοδύναμα μετρητών” ύψους 49 δισ. δολαρίων. Σαφώς η Aramco συσσωρεύει μετρητά, ιδιαίτερα από όταν μειώθηκε ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος. Αλλά ακόμη και μετά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την παρακράτηση μετρητών, τα κέρδη της Aramco θα μπορούσαν και πάλι να είναι αρκετά μεγάλα.

Ποια είναι τα σχέδια της Aramco για τα μελλοντικά της κέρδη πέρα από την επανεπένδυση στις βασικές δραστηριότητές της και τη συσσώρευση μετρητών; Θα δώσει η εταιρεία ένα μεγάλο μέρισμα στον “μέτοχο;” (Σημείωση: υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το ποιος είναι ο “μέτοχος” της Aramco. Στο βιβλίο μου, Saudi, Inc., εξηγώ ότι ο ιδιοκτήτης είναι είτε η κυβέρνηση είτε ο βασιλιάς. Υπάρχουν επιχειρήματα και για τα δύο). Εάν υπάρχει μέρισμα, πηγαίνει στον προσωπικό πλούτο του βασιλιά ή στην κυβέρνηση; Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, η Aramco έδωσε μερίσματα ύψους 58,2 δισ. δολ. στην “κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας” το 2018. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι μολονότι ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε το 2017, η μοναρχία βρήκε και πάλι τρόπο να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της από την επιχείρηση της Aramco. Θα συνεχιστεί αυτό το υψηλό ποσοστό μερισμάτων, ειδικά αν επίκειται μια δημόσια εγγραφή; Σε μια δημόσια εγγραφή, οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν εάν η κλάση των μετοχών τους θα λαμβάνει το ίδιο μέρισμα με την κλάση μετοχών που ανήκουν στη σαουδαραβική μοναρχία και στην κυβέρνηση. Εάν ναι, οι μετοχές της Aramco που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο θα μπορούσαν να έχουν τεράστια αξία. Αλλά αν όχι, οι επενδυτές μπορεί να εμφανιστούν επιφυλακτικοί απέναντι σε μια εταιρεία που στέλνει τόσα πολλά χρήματα στον μέτοχο πλειοψηφίας.

Για να είμαστε σαφείς, οι διαθέσιμες πληροφορίες από το δελτίο τύπου της Fitch δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα διατεθεί λίγο πριν τη δημόσια εγγραφή.

Πηγή: Forbes.com