Η Schneider Electric υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας

    Από: Startup Team

Η Schneider Electric, ο ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, την Τρίτη 08 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προχώρησε στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας, υπογραμμίζοντας για μία ακόμα φορά τη δέσμευση της εταιρείας στις αρχές της ισότητας και των ίσων ευκαιριών. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για την υπογραφή της Χάρτας έγινε με στόχο και την περαιτέρω υπογράμμιση των δράσεων που έχει ήδη αναλάβει η Schneider Electric, παγκοσμίως, με στόχο την ισότητα των φύλων, την καλύτερη γυναικεία αντιπροσώπευση και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας. Ήδη από το 2021, το 44% της Εκτελεστικής Επιτροπής της εταιρίας αποτελείται από γυναίκες, με επόμενο στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες μέχρι το 2025, αλλά και τη μείωση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ γυναικών και ανδρών σε λιγότερο από 1%.

Η Χάρτα Διαφορετικότητας, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στο επιχειρηματικό επίπεδο εντός της Ε.Ε. από το 2004. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2019, με στόχο να αποτελέσει ένα μέσο δέσμευσης των ελληνικών επιχειρήσεων για την εφαρμογή της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Πολλά κράτη-μέλη έχουν προχωρήσει ήδη στην υλοποίηση και συνεχή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού έργου διάδοσης της Χάρτας. Χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες με τη στήριξη θεσμών, πολιτικών και πολιτειακών φορέων αλλά και συνδέσμων επιχειρήσεων. Στη χώρα μας η Χάρτα Διαφορετικότητας υλοποιείται από το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.

Η απόφαση της Schneider Electric να προχωρήσει στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας, είναι μια ακόμα κίνηση έμπρακτης υποστήριξης ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου επικρατεί σεβασμός, ισότητα και αποδοχή της διαφορετικότητας, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις που αφορούν στο φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα του δέρματος, την ηλικία, την εθνικότητα ή οποιαδήποτε μορφής αναπηρία. Είναι μια ενέργεια που προάγει τη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά γενετικά ή επίκτητα χαρακτηριστικά, ούτως ώστε να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες και ίδια μεταχείριση όλων των εργαζομένων της.

Την υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας πραγματοποίησε ο κ. Σπύρος Ράπτης, General Manager της Schneider Electric και η κ. Γεωργία Μαλαματένιου, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας & Κύπρου, στο πλαίσιο σεμνής τελετής στα γραφεία της εταιρείας, με την παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. ΚΕΑΝ και ιδρυτή του Diversity Charter Greece, τον κ. Σταύρο Μηλιώνη. Η τελετή περιλάμβανε ομιλίες από τους επικεφαλής των δύο οργανισμών, καθώς και ενημερωτικές παρουσιάσεις σχετικά με την ιστορία και τη σημασία της Χάρτας Διαφορετικότητας, από την κα Κατερίνα Ψύχα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΚΕΑΝ, αλλά και γύρω από τις δεσμεύσεις και δράσεις της Schneider Electric σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας σε παγκόσμιο εταιρικό επίπεδο, από την Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας & Κύπρου κ. Γεωργία Μαλαματένιου. Επιπλέον, ειδικά για την συγκεκριμένη ημέρα, οι εργαζόμενοι της Schneider Electric συμμετείχαν σε ένα ολοήμερο activation, όπου καλούνταν να περάσουν μια εργάσιμη ημέρα υιοθετώντας χαρακτηριστικά που στερεοτυπικά συνδέονται με το αντίθετο φύλο, ώστε να αποκτήσουν μια καλύτερη αντίληψη των προκαταλήψεων, συμπεριφορών και δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο αντίθετου φύλου από τους ίδιους. Η δράση ολοκληρώθηκε με ομαδική συζήτηση γύρω από την εμπειρία των εργαζομένων και έκλεισε με μια ανταλλαγή λουλουδιών μεταξύ συναδέλφων, εις ένδειξη της καλύτερης αντίληψης που απέκτησαν για την καθημερινότητα του αντίθετου φύλου.

Ο κ. Ράπτης, δήλωσε: «Για όλους εμάς στη Schneider Electric Ελλάδας, η υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας έχει σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί μια δημόσια διακήρυξη της στήριξης της εταιρείας μας σε αξίες που αποτελούν μέρος του DNA μας. Έχουμε διακριθεί και στο παρελθόν πολλάκις από διεθνείς και τοπικούς θεσμούς για τις πρακτικές μας σε ζητήματα ισότητας, ενώ έχουμε ανακηρυχθεί UN Women HeForShe IMPACT 10x10x10 Champion από τα Ηνωμένα Έθνη, υιοθετώντας τις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών του ΟΗΕ. Η υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας αποτελεί μια ακόμα βεβαίωση ότι στηρίζουμε τις αξίες της ισότητας και της ενσωμάτωσης απαρέγκλιτα και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ και ιδρυτής του Diversity Charter Greece, Σταύρος Μηλιώνης, ανέφερε σχετικά: «Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε μια ακόμα εταιρεία στη μεγάλη οικογένεια των εταιρειών και οργανισμών που έχουν υπογράψει την Χάρτα, ειδικά μια εταιρεία όπως η Schneider Electric, της οποίας η εταιρική κουλτούρα είναι τόσο κοντά στη φιλοσοφία της ενσωμάτωσης και της ισότητας που αποτελεί τη βάση της ίδιας της Χάρτας».