Η SeedBlink ενισχύει την παρουσία της, υποστηρίζοντας το οικοσύστημα των tech startups της ελληνικής αγορά

    Από: Startup Team

H SeedBlink, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα συμμετοχικών επενδύσεων σε startups τεχνολογίας, παρουσίασε το φάσμα των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το τοπικό γραφείο της στην ελληνική αγορά.

  • Η SeedBlink είναι η πρώτη εναλλακτική επενδυτική πλατφόρμα που αδειοδοτείται στην κεντρο-ανατολική Ευρώπη, βάσει του κανονιστικού πλαισίου European Crowdfunding Services Providers Regulation (ECSPR)
  • Η τελευταία τριετία έκλεισε με εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ενίσχυση που προσέφερε η SeedBlink σε startups και scaleups τεχνολογίας.
  • Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές για χρηματοδότηση μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Η SeedBlink, η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, σε εκδήλωση που διοργάνωσε, παρουσίασε διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της, τα οφέλη που προσφέρει σε επενδυτές, startups και scaleups, καθώς και πώς οι πιστοποιήσεις που διαθέτει διασφαλίζουν τους επενδυτές. Επιπλέον, έγινε αναφορά στη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα και την υποστήριξη που αυτή προσφέρει στο εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών, καθώς και μια γενική περιγραφή των στόχων της εταιρείας για το 2023, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η πλατφόρμα SeedBlink, μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης της συγχώνευσης και εξαγοράς που έγινε το 2022, έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα την τελευταία τριετία. Στο διάστημα αυτό, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους από 68.800 επενδυτές από 78 χώρες, οι οποίοι έχουν επενδύσει συνολικά σε 258 startups με συνολικό όγκο χρηματοδότησης που μέχρι σήμερα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πλατάνα, Country Director της SeedBlink, δεν είναι καθόλου τυχαίο και οφείλεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος βασικού εισιτηρίου (2.500 €), η έγκαιρη πρόσβαση στους γύρους χρηματοδότησης, η παροχή υποστήριξης από ειδικούς, τα ειδικά εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τα private deal rooms και η δυνατότητα άμεσης επένδυσης μέσω της SeedBlink SPV.

“Η SeedBlink αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα επενδυτών σε startups τεχνολογίας στην Ευρώπη, προσφέροντας μία υποδομή για ίσες ευκαιρίες στη δημιουργία πλούτου. Αυτό το επιτυγχάνει καταρρίπτοντας τα εμπόδια που ανακύπτουν από το πλαφόν του ελάχιστου ποσού επένδυσης (lower minimums), επιτρέποντας τη δημιουργία ενός καλύτερα κατανεμημένου χαρτοφυλακίου, μέσω μίας ψηφιακής διαδικασίας. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα συνεπενδύσεων σε εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, family offices και business angels, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Laurentiu Ghenciu, Chief Business Officer της SeedBlink.

 

Η Ελλάδα έχει μπει στον επενδυτικό χάρτη

Αν και το 2022 θεωρήθηκε διεθνώς μία δύσκολη χρονιά, η Ελλάδα κατάφερε να επανέλθει δυναμικά, επιτυγχάνοντας ρεκόρ σε όγκο χρηματοδότησης. Τους πρώτους 10 μήνες του έτους, οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρασαν τη συνολική χρηματοδότηση του 2021. Ο πιο σημαντικός γύρος ανήκει στη FlexCar, η οποία άντλησε 210 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2022 και ακολουθούν οι Spotawheel με 100 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους και η Viva Wallet με 66,2  εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις από τον Ιούνιο του 2022, έχουν ήδη κινητοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές εταιρείες. Το μέσο εισιτήριο επένδυσης στη χώρα μας αγγίζει τα 5.400 ευρώ.

“Το κλίμα στην ελληνική αγορά τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να αλλάζει, τόσο από την πλευρά των επενδυτών, όσο και από την πλευρά των startups. Οι εξελίξεις που συντελούνται είναι όμοιες με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τρανή απόδειξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η ανάδυση των πρώτων ελληνικών unicorn. Επιπλέον, οι επενδυτές στην πατρίδα μας έχουν αποκτήσει επίγνωση της ανάγκης για διαφοροποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και παρά το όποιο ρίσκο, τολμούν να επενδύσουν σε startups και scaleups, μέσω κεφαλαίων, προσφοράς ευκαιριών ανάπτυξης, νέων θέσεων εργασίας κ.α.”, τόνισε ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink.

Η πλατφόρμα προσφέρει Portfolio Monitoring Tool, με αυξημένες δυνατότητες απεικόνισης της πορείας των startups, δυνατότητα συνδρομής σε exclusive club επενδυτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και πολυγλωσσικό interface σε πέντε γλώσσες μεταξύ των οποίων και η ελληνική.