Η στρατηγική της Chocolate Tony

    Από: Startup Team

Η Tony Chocolonely είναι ένας ολλανδός κατασκευαστής σοκολάτας που παράγει “άγρια ​​εξωτική” σοκολάτα με γεύσεις όπως καραμέλα γάλακτος , λευκή καραμέλα βατόμουρου και αλάτι καραμέλας.

Ο πρωταρχικός τους στόχος δεν είναι η οικονομική επιτυχία. Όπως γράφεται σε κάθε μπαρα σοκολάτας, ο στόχος τους είναι “100% ελεύθερη σοκολάτα από σκλαβιά”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε η Tony Chocolonely και αυτό τους οδηγεί. Πώς κάνουν αυτό και τι μπορούν να μάθουν άλλοι από αυτούς;

Προέλευση και επιτυχία

Η ιστορία της Tony Chocolonely είναι αξιοσημείωτη. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004, όταν ο ολλανδός δημοσιογράφος Teun (Tony) van de Keuken εξέτασε τη βιομηχανία παραγωγής σοκολάτας και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα εμπορικό σήμα που να παράγει σοκολάτα χωρίς εργάτες “σκλάβους”.

Για να εγείρει την προσοχή στο ζήτημα, έφτασε στο δικαστήριο για τη συνειδητά παράνομη σοκολάτα. Η υπόθεση απορρίφθηκε, αλλά έβαλε τον σπόρο για την ιδέα της παραγωγής σοκολάτας χωρίς “σκλάβους-εργάτες”.

Και έτσι συνέβη. Στις 9 Νοεμβρίου 2005 βρίσκονται στην αγορά οι πρώτες σοκολατένιες μπάρες της Tony Chocolonely : 5.000 ράβδοι σοκολάτας γάλακτος σε ένα ανησυχητικό κόκκινο πακέτο που φέρει την ετικέτα “100% free slave”.

Προχωρώντας γρήγορα προς τα εμπρός μέχρι το 2019, αποδεικνύεται ότι ακόμη και δεκαπέντε χρόνια αργότερα δεν είναι ακόμα δυνατό να εξασφαλιστεί σοκολάτα χωρίς “σκλαβιά” , ούτε καν για την Tony Chocolonely της οποίας η μόνη αποστολή είναι να το κάνει.

Ως εκ τούτου, αντικατέστησαν το αρχικό “100% από σκλαβιά ελεύθερη σοκολάτα” με το “προς 100% από σκλαβιά ελεύθερη σοκολάτα”.

Εντούτοις είναι το πιο βιώσιμο brand της Ολλανδίας το 2018.

Με κύκλο εργασιών 70 εκατ. ευρώ, η Tony Chocolonely είναι πλέον η μεγαλύτερη μάρκα σοκολάτας στις Κάτω Χώρες με μερίδιο αγοράς περίπου 19% και αύξηση 27% σε σχέση με πέρυσι.

Το 88% των πωλήσεών τους είναι στις Κάτω Χώρες, αλλά επεκτείνονται επιθετικά και υπάρχουν σήμερα στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια αξιόλογη ιστορία επιτυχίας. Ξεκινώντας ως δημοσιογραφική δήλωση, η Tony Chocolonely είναι η πλέον βιώσιμη και μεγαλύτερη μάρκα σοκολάτας στην Ολλανδία. Έτσι, ποια είναι η στρατηγική τους και τι μπορούν να μάθουν άλλοι από αυτούς;

Υπάρχουν σαφώς δύο συστατικά στη στρατηγική της Tony Chocolonely που την καθιστούν επιτυχία. Ο πρώτος είναι ο σκοπός τους.

Αυτός ο σκοπός προσελκύει την προσοχή και αυτό την κάνει ένα συμπαθητικό εμπορικό σήμα που είναι δύσκολο κάποιος να αντιπαθήσει. Είναι επίσης αυτός ο σκοπός που είναι υπεύθυνος για την επιτυχία στα αρχικά στάδια.

Αλλά υπάρχει ένα δεύτερο συστατικό που κάνει επιτυχημένη τη στρατηγική τους. Είναι ότι αγνόησαν τους παραδοσιακούς κανόνες για το τι θα πρέπει να μοιάζουν οι σοκολάτες και οι μπάρες σοκολάτας.

Οι παραδοσιακές ράβδοι σοκολάτας στην Ολλανδία περιορίζονταν κυρίως στις παραλλαγές γάλακτος, αμυγδάλου και φουντουκιού με μπλε, κόκκινη και πράσινη συσκευασία αντίστοιχα.

Η Tony Chocolonely το άλλαξε. Από ατύχημα και άγνοια χρησιμοποίησαν ένα κόκκινο πακέτο για την πρώτη μπαρα σοκολάτας γάλακτος.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ράβδους, οι ράβδοι τους χωρίζονται σε άνισα κατανεμημένα τεμάχια διαφόρων μεγεθών για να εκφράσουν την αδικία στη βιομηχανία σοκολάτας.

Το μάθημα

Αυτό που μπορούμε να μάθουμε απο την Tony Chocolonely είναι ότι η δημιουργία ενός βιώσιμου προϊόντος που θέλει να δημιουργήσει έναν αντίκτυπο απαιτεί μια στρατηγική με δύο συστατικά.

Πρώτον, πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή και αυθεντική προσπάθεια με σκοπό να λυθεί ένα πρόβλημα σε αυτόν τον κόσμο.

Στην περίπτωση της Tony Chocolonely ο σκοπός είναι να μην χρησιμοποιούνται σκλάβοι στην βιομηχανίας σοκολάτας.

Αλλά μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη αποστολή που συμβάλλει, για παράδειγμα, στους 17 στόχους της αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που αποκλίνει ουσιαστικά από το status quo. Παρόλο που ίσως δεν χρειάζεται καν να διαταράξει τη βιομηχανία όπως στην υπόθεση της Tony Chocolonely πρέπει να είναι ουσιαστικά διαφορετική και να υπάρχει προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με αυτό που υπάρχει ήδη στην αγορά.

Απλώς η εισαγωγή ενός προϊόντος που είναι πιο βιώσιμο από τα υπόλοιπα δεν αρκεί. Πρέπει να προσελκύσει την προσοχή των μαζών μέσω άλλων χαρακτηριστικών που προσδίδουν αξία.

Πηγή: thetotalbusiness.com