Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο κτηριακό έργο της Αττικής

    Από: Startup Team

Το ενδιαφέρον σχεδόν του συνόλου των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσελκύσει το έργο – ΣΔΙΤ με αντικείμενο την κατασκευή των κτηρίων έρευνας και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας (εξατομικευμένης ιατρικής) του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το ΙΙΒΕΑΑ έχει προκηρύξει την πρώτη φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για το έργο, με κόστος ανάπτυξης της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, που θα διεξαχθεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να εκπνέει στις 18 Μαρτίου. Συνολικά, το έργο διαθέτει προϋπολογισμό πληρωμών διαθεσιμότητας ύψους 71,8 εκατ. ευρώ, μέγεθος που το καθιστά ως ένα από τα μεγαλύτερα κτηριακά projects εντός Αττικής. Κι αυτό με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του έργου της αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά με ανάδοχο την κοινοπραξία Prodea Investments—Dimand – EBRD- είναι της τάξης των 41 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμη έργο, αυτό της αποκατάστασης, αναδιαρρύθμισης και αλλαγής χρήσης τριών, χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων μνημείων, κτηρίων του συγκροτήματος του πρώην 401 στρατιωτικού νοσοκομείου είναι προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από την εταιρεία Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ.

Ως εκ τούτου, το κέντρο έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών προσελκύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την κατασκευή υπερσύγχρονου κτηρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, με ενδεικτικό εμβαδόν 20.000 τ.μ., που θα ανεγερθεί σε έκταση, γειτονική με αυτή όπου βρίσκεται σήμερα, το ΙΙΒΕΑΑ. Τη χρηματοδότηση του έργου θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος, ο οποίος θα έχει, για διάστημα 24 ετών, τη συντήρηση και λειτουργία του κέντρου του οποίου η κατασκευαστική περίοδος τοποθετείται σε διάστημα τριών ετών. Τεχνικός σύμβουλος του έργου είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση του project. Εάν πάντως, δεν δοθεί παράταση, η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα λάβει χώρα στις 24 Μαρτίου.

Τα κτηριακά έργα – ΣΔΙΤ

Τα έργα ανάπτυξης κτηρίων μέσω ΣΔΙΤ, διαχρονικά, προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διαγωνισμό με αντικείμενο την μελέτη – κατασκευή – συντήρηση – λειτουργία οκτώ νέων σχολείων και την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στα Χανιά, ύψους 40,7 εκατ. ευρώ, το “παρών” δίνουν  οι εταιρίες Άκτωρ παραχωρήσεις, ΑΤΕΣΕ, Άβαξ και Μυτιληναίος. Τα τέσσερα σχήματα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του έργου.

“Success story” υπήρξε και το έργο της κατασκευής-από την Άβαξ- 10 σχολείων στην Αττική με ΣΔΙΤ, που αποτελεί συνολική επένδυση 52,6 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας την ανάληψη της συντήρησης και τεχνικής διαχείρισής τους για διάστημα 25 ετών. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κατασκευαστικός όμιλος Άβαξ πώλησε το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής του “JPA” (είχε αναλάβει την πραγματοποίηση του έργου) στην Sterner Stenhus.

Πηγή: Capital.gr