John Catsimatidis: Από τη Νίσυρο και το Χάρλεμ στα δις και την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ

    Από: Startup Team

Η σημερινή μας ιστορία ξεκινάει από τη Νίσυρο. Στο συγκεκριμένο νησί των Δωδεκανήσων θα γεννηθεί, το 1948, ένας άνθρωπος που σήμερα θεωρείται από τους πλουσιότερους στις ΗΠΑ, έχει ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, την πολιτική, τα media και έχει διεκδικήσει ακόμη και το αξίωμα του Δημάρχου της Νέας Υόρκης. Ο λόγος για τον John Catsimatidis.

Ο πατέρας του, που ήταν φαροφύλακας, θα πάρει την οικογένεια του και θα μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όταν ο μικρός Γιάννης είναι ακόμη έξι μηνών. Θα βρεθούν, έτσι, από τα Δωδεκάνησα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, όπου ο πατέρας του θα εργαστεί ως σερβιτόρος. «Μείναμε κοντά στα αδέρφια του πατέρα μου. Ήμασταν φυλακισμένοι εκεί για 20 χρόνια. Είσαι φυλακισμένος στο γκέτο μέχρι να δραπετεύσεις. Εγώ δραπέτευσα» θα πει αργότερα ο John.

Ο Catsimatidis θα τελειώσει το Brooklyn Technical High School και στη συνέχεια θα σπουδάσει μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Πριν από την αποφοίτησή του, θα αποκτήσει ποσοστό σε ένα παντοπωλείο. Ένα χρόνο αργότερα, θα παρατήσει τις σπουδές και θα αγοράσει ακόμη ένα, ονομάζοντας το Red Apple. Όπως θα πει, σε ηλικία 24 ετών «είχα πια φτιάξει 10 μαγαζιά και οι επιχειρήσεις μου έβγαζαν 25 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ενώ εγώ κέρδιζα 1 εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο».

Ο Catsimatidis θα κάνει στην καριέρα του πολλές εξαγορές και θα «μπει» σε πολλούς κλάδους. Μεταξύ άλλων, θα εξαγοράσει την αλυσίδα super market Gristedes και την United Refining Company, ενώ θα ασχοληθεί και με τον χώρο των ΜΜΕ, μέσω της ομογενειακής εφημερίδας «The Hellenic Times». «Μεγάλωσα φτωχός αλλά πάντα ονειρευόμουν να γίνω ένας Αριστοτέλης Ωνάσης» θα πει σε συνέντευξη του. Σήμερα, η περιουσία του φτάνει τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που φέρνει το όνομα του στις λίστες με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στις ΗΠΑ. Φυσικά, θεωρείται και από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς, κατακτώντας την τρίτη θέση.

Ο Catsimatidis θα ασχοληθεί όμως και με την πολιτική, χρηματοδοτωντας πολλούς ρεπουμπλικανούς και δημοκρατικούς υποψηφίους. Οι σχετικές αναφορές τον θέλουν να διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Clinton ενώ το 2013 θα θελήσει να διεκδικήσει και την δημαρχία της Νέας Υόρκης, χάνοντας όμως το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Στα πιο πρόσφατα, ο Catsimatidis έχει υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 ενώ η κόρη του, Andrea, έχει παντρευτεί τον εγγονό του Richard Nixon.

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την δημαρχία της Νέας Υόρκης, ο Catsimatidis θα πει: «Δεν είμαι δισεκατομμυριούχος τύπου Mike Bloomberg. Δεν φοράω κοστούμι αξίας 5.000 δολαρίων». Κατά την ίδια εκστρατεία, ερωτηθείς για το θέμα της φορολόγησης των πλουσίων, ο ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος θα συγκρίνει μια τέτοια πολιτική με το πως «ο Χίτλερ τιμωρούσε τους Εβραίους», προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να επιλέξουμε καμία ομάδα και να την τιμωρήσουμε».

Για αυτήν του την αναφορά, ο Catsimatides θα προχωρήσει στη συνέχεια σε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «είναι γελοίο να υπονοείται πως μίλησα για τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία με έλλειψη σεβασμού. Δεν πιστεύω ότι κάποια ομάδα πρέπει να επιλέγεται για τιμωρία ή φορολόγηση ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετική μεταχείριση. Οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Εδώ είναι Αμερική, που ιδρύθηκε από ανθρώπους που διέφυγαν από τις καταδιώξεις εξαιτίας του ποιοι και τι ήταν».

Σήμερα, ο Catsimatides σχολιάζει την επικαιρότητα μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής «The Cats Roundtable», που μεταδίδεται ζωντανά κάθε Κυριακή, προσφέροντας «τη μοναδική οπτική του John στις ειδήσεις που επηρεάζουν τη Νέα Υόρκη».

Πηγή: Epixeiro.gr