Καθοριστικός ο ρόλος της Ελληνίδας αγρότισσας στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

    Από: Startup Team

Για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του στρατηγικού μας σχεδιασμού για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών μας περιοχών, καθώς αναγνωρίζεται ο καθοριστικός ρόλος της Ελληνίδας αγρότισσας στη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της δομής και οργάνωσης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, οι πολιτικές στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συνεργατικό επίπεδο, στοχεύουν αφενός μεν στην διευκόλυνση πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας, αφετέρου δε στην ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αγροτικού χώρου. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται μεταξύ άλλων και οι δυνατότητες που παρέχονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, οι οποίες εδράζουν σε μια ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης του αγροτικού χώρου καθώς περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από μέτρα και δράσεις τόσο για την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αμιγώς στον πρωτογενή τομέα, όσο και συνολικά στους διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας των αγροτικών περιοχών. Πρόκειται για μέτρα και δράσεις που στοχεύουν στην τόνωση της απασχόλησης, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τον συνεργατισμό και τη συλλογικότητα, μέτρα και δράσεις που παρέχουν επενδυτικά κίνητρα, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και νέες δομές, μηχανισμούς και πρότυπα ανάπτυξης, όπως η πολυλειτουργικότητα, η πράσινη οικονομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η συμβουλευτική υποστήριξη, η συνεργασία για την προώθηση της καινοτομίας, αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις ως μέσο υποστήριξης της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης ειδικών κατηγοριών πληθυσμού, όπως γυναίκες, νέοι και άνεργοι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο μέτρο εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα (νέες αγρότισσες) το ποσοστό γυναικών ανέρχεται στο 30% του συνολικού αριθμού δικαιούχων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο μέτρο εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (σχέδια βελτίωσης) ανέρχεται σε 23%. Ιδιαίτερη ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή των γυναικών στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του ΠΑΑ (γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία), όπου το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται από 37 – 40%.

Σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται η συμμετοχή γυναικών, κυρίως μέσα από συλλογικά σχήματα και αγροτικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, στις δράσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων του ΠΑΑ που υλοποιούνται στο πλαίσιο των τοπικών προγραμμάτων LEADER, όπως επίσης και σε εναλλακτικές δράσεις που αφορούν στην βιοτεχνία, την οικοτεχνία και τον αγροτουρισμό. Ο συνεργατισμός αποτελεί βασικό μηχανισμό επαγγελματικής διεξόδου για τις γυναίκες των αγροτικών περιοχών και ειδικά των ορεινών, νησιωτικών και μειονεκτικών, καθώς παρέχει τις οικονομικο-κοινωνικές προϋποθέσεις ομαλής πρόσβασης και ενσωμάτωσής τους στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη βάση των νέων προοπτικών που ανοίγονται για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, θα συνεχίσει να στηρίζει, όπως δηλώθηκε, πολύπλευρα και αποφασιστικά την Ελληνίδα αγρότισσα μέσα από ολοκληρωμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών και τη συνολικότερη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.

«Στόχος μας, η Ελληνίδα Αγρότισσα από αφανής ήρωας να γίνει πρωταγωνίστρια στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Με ενισχυμένη χρηματοδότηση από το νέο ΠΑΑ, πρόσβαση σε επενδύσεις-πιστώσεις, άρση των αδικιών και των ανισοτήτων»

 

«Η Ελληνίδα αγρότισσα, που για χρόνια παρέμενε ο αφανής “ήρωας” της υπαίθρου, αναλαμβάνει πλέον πρωτοβουλίες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και πρωτοστατεί σε νέες καλλιέργειες» επισημαίνει με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, τονίζοντας ωστόσο πως «χρειάζονται ακόμη πολλά να γίνουν για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την ισότιμη πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση».

Ειδικότερα, για την 15η Οκτωβρίου, που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 για να μας υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή, τον ρόλο της στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ζωής της υπαίθρου αλλά και τις δυσκολίες και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει, η Υφυπουργός επισημαίνει τα εξής:

«Στη χώρα μας, ο ρόλος της γυναίκας της υπαίθρου, της Ελληνίδας αγρότισσας είναι καταλυτικός τόσο για τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όσο και για την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας και τη διαφύλαξη της τοπικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Ελληνίδα αγρότισσα, που για χρόνια παρέμενε ο αφανής “ήρωας” της υπαίθρου, άμισθη, μη μετρήσιμη, ανασφάλιστη, χωρίς σύνταξη και χωρίς πρόνοια σε αντίθεση με τους άντρες αλλά και τις εργαζόμενες γυναίκες των αστικών κέντρων, από το 1980 και έπειτα αναγνωρίζεται σταδιακά ως εργαζόμενη, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλα τα στάδια της παραγωγής, πρωτοστατεί σε νέες καλλιέργειες, οργανώνει συνεταιρισμούς, διεκδικώντας θεσμική ισότητα.

Παρά όμως την όποια πρόοδο, χρειάζεται ακόμα πολλά να γίνουν, αφού οι γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν περιορισμούς στην ισότιμη συμμετοχή τους σε προγράμματα, στην πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση. Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα οι γυναίκες αρχηγοί αγροτικής εκμετάλλευσης αποτελούν το 27,5% όταν ο Μέσος Όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28,5%, ενώ με πλήρη γεωργική κατάρτιση, ως αρχηγοί, είναι μόλις το 17% έναντι του 83% των αντρών. Σύμφωνα δε με τον δείκτη για την ισότητα των δυο φύλων σε ό,τι αφορά 6 βασικούς τομείς: εργασία, απολαβές, γνώση, χρόνος, δύναμη, υγεία η χώρα μας καταλαμβάνει την όχι τιμητική τελευταία θέση, με 51,2% όταν ο Μέσος Όρος είναι 67,4% με την Σουηδία στο 83,7%.

Το γεγονός μάλιστα ότι στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προβλέπεται αυξημένη βαθμολογία και άρα και ειδική χρηματοδότηση για τις γυναίκες, έχει ως αποτέλεσμα μόνο το 23% στα σχέδια βελτίωσης -που είναι το κατ’ εξοχήν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της αγροτικής παραγωγής- το 28% στα σχέδια κατάρτισης και το 38% στα μέτρα διαφοροποίησης της οικονομίας στις αγροτικές περιοχές, των δικαιούχων, να είναι γυναίκες.

Καθώς προχωρούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027, ως Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκρίνουμε την ενεργό γυναικεία συμμετοχή στην αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αλιεία:

  • Θέλουμε τα θεματικά υποπρογράμματα που αφορούν στις γυναίκες των αγροτικών περιοχών, να είναι υποχρεωτικά και με ενισχυμένη χρηματοδότηση για τις γυναίκες, μέσω υψηλότερης βαθμολόγησης.
  • Προωθούμε και ενθαρρύνουμε την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών, την προώθηση της γυναικείας ιδιοκτησίας και συνιδιοκτησίας, των δικτύων επιχειρηματιών και της πρόσβασης σε επενδύσεις και πιστώσεις, της εκπροσώπησής των γυναικών στα διοικητικά όργανα καθώς και την ανάπτυξη των ευκαιριών για τη στήριξη νέων, αυτοαπασχολούμενων, μερικής απασχόλησης και συχνά χαμηλά αμειβόμενων γυναικών.
  • Στηρίζουμε την εξειδικευμένη επιμόρφωση για δεξιότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης, γνώσεις και πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την έναρξη και εδραίωση γυναικείων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του αγροτουρισμού που θα συνδέεται με κλάδους της εμπορικής γεωργίας ειδικά ποιοτικών τοπικών προϊόντων.
  • Εξετάζουμε στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδίου και ειδικά μέτρα για την προώθηση της κατάρτισης, της απασχόλησης και της προστασίας των δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων ομάδων γυναικών με ειδικές ανάγκες: όπως οι γυναίκες με αναπηρία, οι γυναίκες με ελάχιστη ή καμία κατάρτιση, οι γυναίκες που ανατρέφουν μόνες τους τα παιδιά τους».

Στη ΝΔ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύουμε ότι ο ρόλος της σύγχρονης, καταξιωμένης Ελληνίδας επιχειρηματία αγρότισσας σ’ αυτό το αξιακό μοντέλο είναι σημαντικός, είναι κεντρικός, είναι κορυφαίος!

Και όπως σημείωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, “η ενδυνάμωση του ρόλου της αγρότισσας, είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός ευημερούντος, δίκαιου και ειρηνικού μέλλοντος για όλους, σε έναν υγιή πλανήτη”».

Πηγή: Agronews.gr