Μια γυναίκα δισεκατομμυριούχος στον κλάδο της τεχνολογίας

    Από: Startup Team

Η Safra Catz, η συνδιευθύνουσα σύμβουλος της Oracle, έκανε το ντεμπούτο της στην λίστα του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους στη γη με περιουσία $1 δισ. Αν και κατέχει λιγότερο από το 1% της εταιρείας, τα δικαιώματα προαίρεσής της– τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία της περιουσίας της –  την έχουν ωθήσει στο 1% του κόσμου.

Το 2017, η Catz έλαβε συνολικά 135 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τελευταίο πληρεξούσιο της εταιρείας, καθιστώντας την μία από τις υψηλότερα αμειβόμενες γυναίκες στελέχη στον κόσμο. Είναι επίσης μία από τις 61 αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Άλλες 182 γυναίκες βρίσκονται μεταξύ των πλουσιότερων στον κόσμο οι οποίες όμως κληρονόμησαν την περιουσία τους.

Η Catz διατηρεί την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σπάνια μιλάει στον Τύπο. Σε μια σπάνια συνέντευξη με το Forbes το 2006 η Catz δεν μοιράστηκε κανένα στοιχείο ούτε από την προσωπική της ζωή ούτε από τις φιλοδοξίες της. Το μοναδικό πράγμα που παραδέχτηκε τότε ήταν πως δεν ήθελε να είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Oracle. O συνιδρυτής ωστόσο της εταιρείας και δισεκατομμυριούχος Larry Ellison, εξήγησε στο Forbes την επιλογή της Catz να αποφεύγει το προσκήνιο. “Έχει δει τι φήμη και τι τύχη φέρνει και δεν είναι εντυπωσιασμένη” δήλωσε. Η Catz η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα Gal Tirosh, δήλωσε στο Fortune το 2000, ότι η επιτυχία της οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως ο σύζυγος συμβάλει στη φροντίδα των δύο παιδιών τους. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες η Catz έχει δημιουργήσει τη φήμη της σιωπηρά και έχει γίνει μία από τους πιο αξιόπιστες βοηθούς του Ellison.

H Catz που γεννήθηκε στο Ισραήλ αποφοίτησε από το Wharton School, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια το 1983 και πήρε το πτυχίο νομικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 1986. Εργάστηκε στα χρηματοοικονομικά για 14 χρόνια και έγινε διευθύνουσα σύμβουλος του επενδυτικού τραπεζικού ομίλου Donaldson, Lufkin & Jenrette πριν βρεθεί στην Oracle το 1999 ως ανώτερη αντιπρόεδρος. Η πρόσληψη έγινε προσωπικά από τον Ellison.

Στην Catz πιστώνεται η επιθετική στρατηγική εξαγορών της Oracle η οποία ξόδεψε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιήσει πάνω από 130 εξαγορές συμπεριλαμβανομένων δύο εκ των μεγαλύτερων στην ιστορία της τεχνολογίας. Τον Ιούνιο του 2003 η Oracle ξεκίνησε το “κυνήγι”, που διήρκεσε 18 μήνες, της τότε ανταγωνίστριας εταιρείας PeopleSoft, παρά τις αντιρρήσεις από το διοικητικό συμβούλιο της PeopleSoft και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Η συμφωνία τελικά έκλεισε τον Ιανουάριο του 2005. Η Oracle κατέβαλε $11 δισ. για την PoepleSoft περισσότερα δηλαδή από το διπλάσιο της αρχικής προσφοράς.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, η Oracle εξαγόρασε την BEA Systems για $8,5 δισ.. Η Catz τον Μάιο του 2018 σε μια ομιλία στο Wharton, δήλωσε ότι ασχολήθηκε η ίδια προσωπικά με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Carl Icahn χωρίς να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Catz έγινε συνδιευθύνουσα σύμβουλος της Oracle όταν ο Ellison παραιτήθηκε ο οποίος όμως παρέμεινε πρόεδρος και επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας. Η Catz έχει αποδείξει ότι είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της έδωσε κάποιες συμβουλές που μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί την επέλεξε ο Ellison για τη συγκεκριμένη θέση.

Η πρώτη συμβουλή που έδωσε ήταν η εξής: “Ο τύπος δεν είναι φίλος σας” δήλωσε η Catz. “Ο αριθμός των στελεχών που πραγματικά πιστεύουν ότι έχουν φίλους στον τύπο πάντα με εκπλήσσει”. Η δεύτερη ήταν μην ψεύδεστε. “Μπορείς να ανακτήσεις το χαμένο έδαφος όταν είσαι ανόητος αλλά όχι όταν είσαι ψεύτης” δήλωσε. “Η εντιμότητα είναι ένα ευπαθές περιουσιακό στοιχείο και όταν την χάνουμε, την χάνουμε για τα καλά”.

Αν και είναι γνωστό ότι προτιμά να δουλεύει στο παρασκήνιο, η Catz έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2016, η Catz συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Trump Tower με μια ομάδα στελεχών από τον κλάδο της τεχνολογίας και εντάχθηκε στην ομάδα του. Tότε ένα στέλεχος της Oracle παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2018 το Bloomberg ανέφερε ότι η Catz παραπονέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο σε ιδιωτικό δείπνο, για μια διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα κυβερνητικό έργο cloud computing το οποίο φάνηκε πως ήταν έτσι προσαρμοσμένο ώστε να το πάρει η Amazon.

Όσο για το επόμενο βήμα για την Catz, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως την απασχολεί πολύ. Τον Νοέμβριο του 2018 η  Catz διορίστηκε στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μεταξύ των στελεχών από τον κλάδο της τεχνολογίας είναι ο δισεκατομμυριούχος Eric Schmidt, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet.

Η Catz επίσης έδωσε μια ομιλία στο Παρίσι στον σταθμό F και κατά τη διάρκεια της δήλωσε πως πιστεύει ότι οι εταιρείες που θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν είναι αυτές που μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα των χρηστών για να δημιουργήσουν μηχανές που θα μπορούν να ανιχνεύουν και να λύνουν προβλήματα πριν αυτά προκύψουν.

Πηγή: Forbes.com