Νέος «παίκτης» στην κορυφή του κόσμου: Η Saudi Aramco άγγιξε τα 2 τρισ. δολάρια

    Από: Startup Team

Ξεκίνησε την Τετάρτη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Saudi Aramco. Και η τιμή τους εκτοξεύθηκε κατά 10% στο ντεμπούτο της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.

Η φοβερή επίδοση της μετοχής παγιώνει τον πετρελαϊκό κολοσσό στην πρώτη θέση της λίστας με τις εισηγμένες εταιρείες βάσει χρηματιστηριακής αξίας, μπροστά από την Apple. Ταυτόχρονα, ωθεί τη Saudi Aramco ένα βήμα πιο κοντά προς την αποτίμηση αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman έχει πει ότι θα ήθελε να δει στην εταιρεία.

Η Saudi Aramco, η οποία διαχειρίζεται τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της Σαουδικής Αραβίας, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας προσφοράς, το οποίο κατείχε η Alibaba από το 2014, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ημέρα είναι ιστορική για τους Σαουδάραβες. Μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο απίθανο να αποφασίσει το βασίλειο να πουλήσει ένα μερίδιο της εταιρείας σε τρίτους επενδυτές.

Όμως, το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της εταιρείας δεν είναι δίχως «σκιές». Οι οικολόγοι, για παράδειγμα, λένε ότι οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να βάζουν τα χρήματά τους στην εταιρεία με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, τη στιγμή που ο πλανήτης κινείται προς την πράσινη ενέργεια για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Yasir al-Rumayyan και ο Διευθύνων Σύμβουλος Amin Nasser χτύπησαν το εναρκτήριο κουδούνι σε μια λαμπρή τελετή στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας. Από πίσω ακουγόταν δραματική μουσική, πράσινα και μπλε φωτάκια (τα χρώματα της εταιρείας) αναβόσβηναν, και κομφετί έπεφτε απ’ την οροφή.

Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης τελείωσε γρήγορα για τη μετοχή της Saudi Aramco, καθώς οι μετοχές «σκαρφάλωσαν» κατά 10% – το όριο αύξησης της τιμής μιας μετοχής ανά ημέρα διαπραγμάτευσης. Η τιμή της μετοχής άγγιξε τα 35,2 ριάλ Σαουδικής Αραβίας, από 32 ριάλ που ήταν η τιμή της μετοχής στην αρχική δημόσια προσφορά.

Ύστερα από την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, η αποτίμηση αξίας της Aramco προσέγγισε τα 1,88 τρισεκατομμύρια δολάρια – μια ανάσα από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, την αποτίμηση αξίας στην οποία είχε αναφερθεί ο Πρίγκιπας Mohammed όταν είχε για πρώτη φορά υπονοήσει την πιθανότητα διάθεσης ενός μεριδίου της Saudi Aramco μέσω του χρηματιστηρίου.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Saudi Aramco και τον βασικό της μέτοχο, το Βασίλειο, καθώς η Saudi Aramco ξεκινάει πλέον τον νέο βίο της ως εισηγμένη εταιρεία» ανέφερε ο al-Rumayyan σε δήλωσή του.

Πηγή: Fortunegreece.com