Ο δισεκατομμυριούχος Ben Silbermann του Pinterest έχασε 300 εκατ. δολ. μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής

    Από: Startup Team

Οι συνιδρυτές του Pinterest είδαν μια απότομη πτώση στις περιουσίες τους αυτή την εβδομάδα μετά τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα της 30ης Οκτωβρίου. Αν και τα αποτελέσματα για πολύ λίγο δεν ταυτίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, η Wall Street υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες δαπάνες που αυξάνονται, στέλνοντας τη μετοχή σε αρνητικά επίπεδα. Η περιουσία του CEO Silbermann μειώθηκε κατά 300 εκατ. δολ. καθώς η τιμή της μετοχής έπεσε 23% μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου. Ο 37χρονος επιχειρηματίας πλέον έχει περιουσία ύψoυς 1,2 δισ. δολ. Ο συνιδρυτής Paul Sciarra, που αποχώρησε από το Pinterest το 2012, έχει αποχωρήσει και από τις τάξεις των δισεκατομμυριούχων: πλέον έχει περιουσία ύψους 850 εκατ. δολ., αφού έχασε 250 εκατ. δολ.

Το Pinterest ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων κατά 47% από το προηγούμενο οικονομικό έτος, στα 279,7 εκατ. δολ., αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκαν 28%, στα 322 εκατ. χρηστών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση οφείλεται στους διεθνείς χρήστες και όχι στους εγχώριους, οι οποίοι αυξήθηκαν μόνο 8% από την προηγούμενη χρονιά.

Η ακόμη πιο αρνητική επίδοση του Pinterest ήταν η αύξηση των ζημιών, οι οποίες διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 413 εκατ. δολ. Οι πρόσφατες καταρρεύσεις των WeWork και Uber στο χρηματιστηριακό ταμπλό έχει κάμψει την υπομονή της Wall Street απέναντι σε εταιρείες τεχνολογίας που χάνουν λεφτά.

Η τιμή της μετοχής συνεχίζει να βρίσκεται πιο υψηλά από την τιμή της μετοχής όταν έγινε τον Απρίλιο η αρχική δημόσια προσφορά του Pinterest, αλλά έχει μειωθεί 46% από το επίπεδο ρεκόρ των 36,83 δολαρίων τον Αύγουστο.

Δεδομένου αυτού, πολλοί αναλυτές παραμένουν “bullish” για το Pinterest. Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση “buy”, λόγω της καινοτομίας και τεχνολογίας της εταιρείας. “Παρά τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, συνεχίζουμε να βλέπουμε στην εταιρεία τη δυναμική για μακροχρόνια ανάπτυξη”, σχολίασε ο αναλυτής της DB, Lloyd Walmsley.

Ο Silbermann, πρώην διευθυντής προϊόντος στην Google, ίδρυσε με τους Sciarra και Evan Sharp το Pinterest το 2010. Και οι τρεις τους κατάφεραν να μπουν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2016, όταν η εταιρεία τους αποτιμήθηκε στα 11 δισ. δολ. σε έναν γύρο άντλησης κεφαλαίου/χρηματοδότησης.

Πηγή: capital.gr