Ο δισεκατομμυριούχος Ron Burkle σχεδιάζει επένδυση στη Μύκονο

    Από: Startup Team

Το Soho House group του δισεκατομμυριούχου, Ron Burkle, έπιασε το ποσό των 2 δισ. δολαρίων σε αξία, μετά και την κίνηση να συγκεντρώσει 100 εκατ. δολάρια από νέους επενδυτές, με στόχο τον διπλασιασμό στις αλυσίδες ξενοδοχείων και τις λέσχες με αποκλειστικά μέλη, σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη αποτίμηση, αντανακλά την επιστροφή στις επενδύσεις, του Ron Burkle και του επενδυτικού fund, Yucaipa, το οποίο απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στο Soho House group, επενδύοντας 321 εκατ. δολάρια, τον Ιανουάριο του 2012.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το Soho House, άνοιξε πέντε καινούργια “Houses” και δύο “Townhouses”, μεταξύ των οποίων τα White City (Λονδίνο), Dumbo (Brooklyn), Amsterdam, Little Beach House Barcelona και Soho House Mumbai.

Σηματοδοτώντας κάτι σαν ανάκαμψη και απομακρύνοντας ένα κομμάτι από το “μαύρο σύννεφο” του, εκτιμώμενου στα 500 εκατ. δολάρια, χρέους της εταιρείας, το Soho House ανακοίνωσε χθες ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 20% στα 556 εκατ. δολάρια, κυρίως παίρνοντας ενίσχυση από τα εισοδήματα από συνδρομές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 30% στα 135 εκατ. δολάρια και από τις ισχυρές πωλήσεις τροφίμων και ποτών, που σημείωσαν αύξηση 20% στα 245 εκατ. δολάρια.

Ο Nick Jones, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Soho House, δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια του έτους, το Soho House έχει κάνει ένα “σημαντικό βήμα” για να γίνει “ένα πραγματικά παγκόσμιο δίκτυο μελών”. Τα σχέδια επέκτασης βρίσκονται σε λειτουργία και το 2020 και το 2021, το Soho σχεδιάζει να ανοίξει νέους χώρους σε Παρίσι, Ώστιν, Μύκονο, Ρώμη, Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Νάσβιλ και Μπράιτον.

Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος Peter McPhee επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κατάσταση “ανάπτυξης”, σημειώνοντας ζημίες προ φόρων ύψους 84 εκατ. δολαρίων το 2018, από 77,25 εκατ. δολάρια το 2017.

Το Soho House ιδρύθηκε στο Λονδίνο, το 1995, ως ιδιωτικός σύλλογος για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις “δημιουργικές βιομηχανίες” και τα μέσα ενημέρωσης.

Το 2012, ο Ron Burkle αγόρασε το μισό από το μερίδιο (80%) του Richard Caring στην επιχείρηση και το 10% από τον ιδρυτή Nick Jones.

Ο Jones πρόσθεσε ότι ήταν “στην ευχάριστη θέση” να ανακοινώσει μια νέα επένδυση στην επιχείρηση από το trust ακινήτων, Simon Property Group και το Raycliff Capital, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Bippy Siegal.

Με την αξία της εταιρείας στα 2 δισ. δολάρια, εκπρόσωπος του Soho House επιβεβαίωσε: “Οι νέοι μέτοχοι έχουν πάρει μερίδιο 5% και οι υπάρχοντες επενδυτές (Nick Jones, Ron Burkle, Richard Caring) έχουν αποδυναμωθεί αναλογικά”.

Ο David Simon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Simon Property Group, επιβεβαίωσε ότι η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως “μια στρατηγική επένδυση… σε μια επιχείρηση που έχει ήδη επιδείξει εντυπωσιακή like-for-like ανάπτυξη για τα τελευταία 22 χρόνια”.

Επί του παρόντος, το Soho House έχει περίπου 89.000 μέλη το χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ άλλα 36.000 βρίσκονται σε “παγκόσμια λίστα αναμονής”.

Αδιαφορώντας για τις πρόσφατες απώλειες της WeWork, το Soho House προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια παγκόσμια αλυσίδα που ονομάζεται “Soho Works” σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Τα στοιχεία από το μάρκετινγκ του Soho House επισημαίνουν ότι η Soho Works είναι “μια νέα προσφορά που είναι εντελώς διαφορετικό μοντέλο από τους άλλους στην αγορά”.

Ο Jones επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι το Soho Works δεν μπορεί να συγκριθεί με την προβληματική συνεργαζόμενη εταιρεία WeWork, προσθέτοντας ότι “είμαι θαυμαστής της WeWork, αλλά εμείς [ανοίγουμε πολύ λιγότερα] σπίτια το χρόνο. … Είναι ένας πολύ διαφορετικός τύπος επέκτασης”.

Ο Burkle ήταν μέλος του Soho House για 10 χρόνια πριν αγοράσει το ποσοστό του. Περιγράφεται ως φίλος του πρώην Προέδρου, Bill Clinton και έχει συνεργαστεί με τον Harvey Weinstein, στη χρηματοδότηση ταινιών. Με εκτιμώμενη περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων, ο Burkle έχει επενδύσει σε εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Airbnb, Uber και Foursquare και οι Pittsburgh Penguins του NHL.

Πηγή: capital.gr