Ο hedge fund manager που “έσπασε το κατεστημένο” και έγινε δισεκατομμυριούχος

    Από: Startup Team
AppleMark

Υπάρχουν λιγότεροι hedge fund managers στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικάνους απ’ ότι παλιότερα. Ο κάποτε ισχυρός κλάδος έχει κλονιστεί από τις απογοητευτικές αποδόσεις που έχουν “ταπεινώσει” τα hedge funds που “ποντάρουν” σε μετοχές, τους μακροχρόνιους traders και τους short sellers.

Στο βαθμό που υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτή την απογοητευτική εποχή, οι περισσότεροι hedge fund managers της λίστας προέρχονται κυρίως από τον κόσμο των επενδύσεων που βασίζονται σε ποσοτικά-υπολογιστικά ή μεγάλα πολυδιαχειριστικά μοντέλα, αλλά ακόμη κι εκεί, μόνο η ελίτ τα έχει καταφέρει. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άλλα πεδία μακροπρόθεσμης επιτυχίας για όσους hedge fund managers επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους τομείς όπως η τεχνολογία και η βιοτεχνολογία, αλλά και αυτοί μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Κατά κύριο λόγο υπάρχει “ξηρασία” στον χώρο των hedge funds. Τα ονόματα των περισσοτέρων που “αγωνίζονται” σε αυτή τη φάση είναι γνωστά σε όσους παρακολουθούν τη Wall Street:  Einhorn, Paulson, Ackman, Lampert, Mindich, Perry, Jacobson, Howard, Burbank, Rosenstein, και πολλοί ακόμη.

Έπειτα υπάρχει ο Jeffrey Talpins. Σε ηλικία 44 ετών ο Talpins κατάφερε να “ξεφύγει” από την τάση που έχει σαρώσει τον κόσμο των hedge funds. Το hedge fund του με την επωνυμία Element Capital, είχε ετήσιες καθαρές αποδόσεις σχεδόν 21% από το 2005 που ιδρύθηκε – ένα απίστευτο ιστορικό, σε οποιαδήποτε εποχή. Πρόκειται για ένα hedge fund που μεγάλωσε και διέπρεψε τα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, περίοδο κατά την οποία η συντριπτική πλειονότητα των hedge funds δυσκολεύτηκε σημαντικά.

Το Forbes καταγράφει την περιουσία του Talpins επί χρόνια και τώρα εκτιμά ότι ανέρχεται στα 1,7 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα φέτος να εμφανίζεται για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Ακόμη και με βάση τα δεδομένα των hedge funds, ο Talpins κινείται πολύ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το άρθρο και έχει να μιλήσει δημόσια εδώ και πολύ καιρό. Παρότι στο internet κυκλοφορούν 1-2 φωτογραφίες του, το Forbes δεν έχει το δικαίωμα να τις δημοσιεύσει.

Επί χρόνια, ο Talpins ήταν επικεφαλής ενός συγκριτικά μικρού οργανισμού, αλλά πλέον έχει μεγαλώσει. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Element Capital Management πρόσφατα απασχολούσε 58 υπαλλήλους εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι επαγγελματίες επενδύσεων.

Πρώην trader σταθερού εισοδήματος στη Citigroup και την Goldman Sachs, o Talpins είναι ο τύπος μακροχρόνιου επενδυτή που “ποντάρει” σε επιτόκια, ομόλογα και συνάλλαγμα. Πέρυσι, μία φρικτή χρονιά για τους περισσότερους hedge fund managers, το hedge fund του Talpins είχε απόδοση 17%. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτές συρρέουν στην Element Capital Management και η εταιρεία του διαχειρίζεται πλέον περίπου 17 δισ. δολάρια, από τα 9 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν.

Ο Talpins είναι απλά ο πιο “καυτός” hedge fund manager στο πλανήτη.

Πηγή: Forbes.com