O Κρις Κοξ της Facebook αποχωρεί, έχοντας κάνει εκατομμύρια, μετά τη στροφή της εταιρείας στην ιδιωτικότητα

    Από: Startup Team

Ο Chief Product Officer (CPO) της Facebook, Κρίς Κοξ που συνεργάστηκε μαζί με τον ιδρυτή της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ για πάνω από μία δεκαετία στην δημιουργία μερικών εκ των σημαντικότερων προϊόντων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών εκδόσεων της News Feed, αποχωρεί από την εταιρεία.

Ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι ο Κοξ αποχωρεί την ίδια ώρα που η εταιρεία παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Ο Κοξ δεν αποχωρεί όμως με άδεια χέρια αλλά οι μετοχές που κατέχει στη Facebook αξίζουν περίπου $62 εκατ. και υπολογίζεται πως συγκεντρώνει περίπου $320 εκατ. από την πώληση των μετοχών μετά από φόρους.

“Καθώς ξεκινάμε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο, ο Κρις αποφάσισε τώρα ότι είναι η στιγμή να αποχωρήσει από την ηγεσία των ομάδων της εταιρείας” έγραψε ο Ζούκερμπεργκ σε ένα post στο Facebook. “Πραγματικά θα μου λείψει ο Chris αλλά είμαι βαθιά ευγνώμων για όλα όσα πρόσφερε στην κοινότητά μας.

Ο Κρίς Ντάνιελς ο οποίος ανέλαβε το WhatsApp μετά την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου και του συνιδρυτή Ίαν Κουμ, επίσης αποχωρεί.

Ο Κοξ δήλωσε ότι ήταν στη Facebook από την ηλικία των 23 ετών και συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση των προϊόντων της και της κουλτούρας της ως ένας από τους 15 πρώτους μηχανικούς λογισμικού της εταιρείας.  Το συγκεκριμένο στέλεχος, που κάποτε το Forbes είχε χαρακτηρίσει ως “το σημαντικότερο στέλεχος της Silicon Valley για τον οποίο κανείς δεν μιλάει”, είναι στενός φίλος του Ζούκερμπεργκ. Αρχικά ασχολήθηκε με το τμήμα ανθρωπίνων πόρων και της αναζήτησης προγραμμάτων πριν γίνει αντιπρόεδρος στο τμήμα προϊόντων της εταιρείας το 2008 και τελικά επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος το 2014,

Τον περασμένο Μάιο τοποθετήθηκε στη θέση του υπευθύνου των εφαρμογών Facebook, Instagram, WhatsApp και Μessenger και θεωρήθηκε από μερικούς διάδοχος του Ζούκερμπεργκ.

Για τους 36.000 υπαλλήλους του Facebook, ο Κοξ ήταν αυτός που συνέβαλε σημαντικά στον καθορισμό της κουλτούρας της εταρείας καθοδηγώντας παράλληλα σωστά τους νέους υπαλλήλους. Παρά την μακροχρόνια θητεία του στη Facebook, ένα post στη σελίδα του στο Facebook ανέφερε πως δεν θα ήταν το σωστό πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί του επομένου κεφαλαίου της εταιρείας το οποίο έρχεται μετά από χρόνια σκάνδαλα σχετικά με το πως το δίκτυο χειρίστηκε τα προσωπικά στοιχεία των 2,3 δισεκατομμυρίων χρηστών του.

“Όπως υπογράμμισε ο Μάρκ γυρίζουμε μια νέα σελίδα και επικεντρωνόμαστε σε ένα κωδικοποιημένο, διαλειτουργικό δίκτυο μηνυμάτων” δήλωσε ο Κοξ. “Είναι ένα όραμα που ταιριάζει με τη σύγχρονη εποχή: μια σύγχρονη πλατφόρμα επικοινωνιών που διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στην έκφραση, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο έργο και θα χρειαστούμε ηγέτες που είναι ενθουσιασμένοι και θα δουν προς αυτή τη νέα κατεύθυνση”.

H Facebook έχει δει αρκετές αποχωρήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα την αποχώρηση του Κουμ της WhatsApp τον περασμένο Απρίλιο, την αποχώρηση του επικεφαλής ασφάλειας Άλεξ Στάμος τον περασμένο Αύγουστο αλλά και την αποχώρηση των συνιδρυτών της Instagram Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ.

Πηγή: Forbes.com