O… τενίστας που έκοψε 18.000 θέσεις εργασίας

    Από: Startup Team

Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της Deutsche Bank σε όλο τον κόσμο, έλαβαν ένα email, με το οποίο καλούνταν να συμμετέχουν σε έκτακτη σύσκεψη, στις οκτώ το πρωί της ίδιας ημέρας. Στη σύσκεψη αυτή, θα τους ανακοινωνόταν η απόλυσή τους, στα πλαίσια περικοπών 18.000 θέσεων εργασίας.

Μέχρι τις 10, το ίδιο σκηνικό επαναλαμβανόταν στα γραφεία της γερμανικής τράπεζας σε ολο τον κόσμο: Στο Λονδίνο, το Σίδνεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, όπου η τράπεζα έχει branches. Στη Φρανκφούρτη, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν έβγαιναν κλαίγοντας από τα γραφεία της Deutsche Bank, κρατώντας έναν μεγάλο άσπρο φάκελο στα χέρια τους (με τα χαρτιά και τον μισθό ενός μήνα), την ίδια ώρα που στα γραφεία, ο επικεφαλής της τράπεζας, Christian Sew-ing ανέλυε στους επενδυτές το σχέδιό του για επανάκαμψη της τράπεζας.

Από όταν ο Sewing ανέλαβε την τύχη της Deutsche Bank, αναλαμβάνοντας CEO στη θέση του John Cryan, όλοι περίμεναν ότι αυτό θα συνέβαινε κάποτε. Ο Γερμανός που δουλεύει στην τράπεζα περίπου 30 χρόνια, όταν ο πατέρας του τον έπεισε το 1989, σε ηλικία μόλις 19 ετών να δοκιμάσει να εργαστεί εκεί ως δόκιμος, έχει τη φήμη του «σκληρού» και τελειομανή. Ως επικεφαλής του retail banking, περιέκοψε, εν μία νυκτί 3.000 θέσεις εργασίας και έκλεισε υποκαταστήματα, ενώ, μόλις ορίστηκε CEO, κατήργησε τα οφέλη για τα στελέχη της τράπεζας, όπως εισιτήρια πρώτης θέσης σε αεροπλάνα και τρένα και τα μπολ με τα φρούτα που δίνονταν κάθε πρωί στους εργαζομένους.

Δεινός τενίστας και φαν της Bayern Μονάχου, ο Sewing ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αλλά τον κέρδισε η τραπεζα, την οποία έχει κάνει «δεύτερο σπίτι» του. Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τα Σαββατοκύριακα, που επιστρέφει με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του στην πόλη Bielefeld όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τις υπόλοιπες ημέρες, δεν έχει χρόνο για τίποτε άλλο.

Και, έχει τέτοιο «δέσιμο» με την τράπεζα που, ακόμα και όταν συγχρωτίζεται με την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Γερμανίας (και όχι μόνο), όποτε η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη Deutsche Bank, αλλάζει ύφος και δε σηκώνει κουβέντα, σαν να μιλούν για το σπίτι του! Το οξύμωρο είναι ότι όσο δεμένος είναι με την τράπεζα, τόσο «ξένος» είναι προς αυτή. Είναι ο πρώτος CEO που δεν έχει καν εμπειρία στο trading και γι’ αυτό δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το trading floor. Αυτό, εξηγούν αναλυτές, του έκανε πιο εύκολες τις περικοπές στο trading προσωπικό της τράπεζας (σήμερα αριθμεί περί τους 70.000 εργαζομένους παγκοσμίως), οι οποίες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 20.000.

Λίγο μετά τις απολύσεις, ο Sewing περιέγραψε το όραμά του για την Deutsche Bank, εκτός από το σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας). «Θα χρειαστεί να πάρουμε άβολες αποφάσεις», είπε, αναλύοντας το σχέδιό του για «back to the basics». Μετά από περίπου 2 δεκαετίες στις οποίες η γερμανική τράπεζα προσπάθησε να γίνει ο Ευρωπαίος αντίπαλος των τιτάνων της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, o Sewing θέλει να τη μετατρέψει σε μια τράπεζα για μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Σκληρός και μεθοδικός, ο 49χρονος «απαντά» στα ερωτήματα αν η τράπεζα έχει μακροχρόνιο μέλλον, έστω και ως μικρότερη και πιο focused τράπεζα, συνδέοντας την περιουσία του με αυτή, αφού ένα ποσό από την αποζημίωσή του θα επενδύεται στη Deu-tsche Bank.

Πηγή: dealnews.gr