Ο Τζεφ Μπέζος πλούτισε περισσότερο από όλους λόγω Τραμπ

    Από: Startup Team

Οι σχέσεις  μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του Τζεφ Μπέζος δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές. Από τότε που ο Τραμπ ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία τον Ιούνιο του 2015, έκανε ξεκάθαρη την περιφρόνησή του για τον Μπέζος, ιδρυτή και διευθυντή της Amazon. Ο φθόνος μπορεί να είναι ένα κομμάτι αυτής της περιφρόνησης: Ο Μπέζος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, με αξία 37 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Τραμπ. 

Η πολιτική έπαιξε επίσης ένα ρόλο: ο Μπέζος κατέχει την Washington Post, μια εφημερίδα που έχει ασκήσει βαριά κριτική στον πρόεδρο. Οι προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες ίσως έχουν και αυτές το μερίδιό τους: Το επιχειρηματικό μοντέλο του Μπέζος, το οποίο ωθεί τους αγοραστές μακριά από τα φυσικά καταστήματα, έχει περικόψει τις περιουσίες στους κτηματομεσίτες οι οποίοι κατέχουν επιχειρήσεις με φυσική παρουσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου.

Ο Τραμπ μπορεί να έχει επιβραδύνει τη δυναμική πορεία του Μπέζος, αλλά δεν την έχει αναχαιτίσει εντελώς. Όταν ο Τραμπ ανέλαβε για πρώτη φορά το αξίωμα, ο ιδρυτής της Amazon ήταν ο Νο 2 στη λίστα των πλουσιότερων στη λίστα των 400 πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes, ακολουθώντας τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα από το 1994. Αλλά το 2018 ο Μπέζος ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα – και στον κόσμο. Η μετοχή της Amazon έχει εκτοξευτεί κατά 130% και ο Μπέζος έχει προσθέσει 46 δισ. δολάρια στην καθαρή αξία του από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017, χάρη εν μέρει κυρίως στη μεγάλη επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου του τμήματος υπηρεσιών της Amazon, Web Services, μια on-demand πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους. Σήμερα, η καθαρή αξία του Μπέζος ανέρχεται σε 115,6 δισ. δολάρια. Ακόμη και μετά το ιστορικό διαζύγιο, το οποίο του κόστισε 35 δισ. δολάρια σε μετοχές της Amazon οι οποίες πήγαν στην πρώην σύζυγό του, MacKenzie, παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος κερδοφόρος από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία.

Το 2017, το πρώτο έτος της θητείας του Τραμπ, η Amazon Prime, η συνδρομητική πλατφόρμα της εταιρείας που εγγυάται διήμερη παράδοση προϊόντων, έφτασε τα 100 εκατομμύρια μέλη διεθνώς. Οι πωλήσεις λιανικής και υπηρεσιών της Amazon αυξήθηκαν κατά 33% στη Βόρεια Αμερική και 23% στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας έσοδα ύψους 160,4 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα της AWS, θυγατρικής της Amazon, αυξήθηκαν κατά 43% το 2017, αποφέροντας 17,5 δισ. δολάρια στην εταιρεία. Πριν από το διαζύγιο, ο Μπέζος διατηρούσε ακόμα το 16% της εταιρείας εκείνη την περίοδο και η αξία του ανερχόταν στα 81,6 δισ. δολάρια, όταν δημοσιεύτηκε η λίστα των 400 του Forbes τον Οκτώβριο.

Την επόμενη χρονιά, το 2018, οι πωλήσεις λιανικής και υπηρεσιών της Amazon ανήλθαν σε 207,2 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 29% σε ετήσια βάση, ενώ η AWS απέφερε κέρδη 25,7 δισ. δολάρια για την Amazon, σημειώνοντας αύξηση 47%, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρίας να εκτοξευτεί. Μέχρι τη δημοσίευση της λίστας Forbes 400 τον Οκτώβριο του 2018, ο Μπέζος είχε σχεδόν διπλασιάσει την καθαρή του αξία, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα (και τον κόσμο) με καθαρή αξία 160 δισ. δολάρια.

Το επόμενο έτος ξεκίνησε με αναταραχές για τον Μπέζος, καθώς τον Ιανουάριο ανακοίνωσε το διαζύγιό του με την τότε σύζυγό του MacKenzie, μετά από 25 χρόνια γάμου. Λίγο αργότερα, το National Enquirer, που ανήκει στην μητρική εταιρεία American Media, δημοσίευσε προσωπικές φωτογραφίες και γραπτά μηνύματα του Μπέζος, όπου έκανε λόγο για τη σχέση του με την Lauren Sanchez, μια πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια ειδήσεων. Στη συνέχεια, ο Bezos έγραψε ένα εξαιρετικά προσωπικό μήνυμα στον ιστότοπο Medium, κατηγορώντας τον αμερικανικό Τύπο για εκβιασμό. Στο μήνυμά του, αναφέρθηκε στη στενή φιλία μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της American Media, David Pecker, και του Τραμπ και δήλωσε την πεποίθησή του ότι η υποκλοπή των στοιχείων ήταν “πολιτικά παρακινημένη ή ωθούμενη από πολιτικές δυνάμεις”.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού του διαζυγίου του, το οποίο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019, ο Μπέζος παραχώρησε το 1/4 των μετοχών του στην Amazon στην πρώην σύζυγό του, κατεβάζοντας το ποσοστό που του ανήκε στο 12%. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2019, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι σκεφτόταν να παρέμβει στη διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα τεράστιο συμβόλαιο υπολογιστικού νέφους ύψους 10 δισ. δολαρίων από το Πεντάγωνο, για το οποίο η Amazon θεωρούνταν φαβορί. Λίγους μήνες αργότερα, το Πεντάγωνο απένειμε τη σύμβαση στη Microsoft.

Ωστόσο, ο Μπέζος συνεχίζει να βρίσκεται σε μια αρκετά καλή πορεία. Η μετοχή της Amazon σημείωσε άνοδο 20% την περσινή χρονιά. Ενώ τα ετήσια οικονομικά στοιχεία της Amazon για το 2019 δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, η Amazon έφτασε τα 168 δισ. δολάρια σε λιανικές πωλήσεις και πωλήσεις υπηρεσιών διεθνώς, σημειώνοντας αύξηση 18% σε ετήσια βάση. Το τμήμα AWS απέφερε 25 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 27%.

Αλλά το διαζύγιο και η απώλεια του συμβολαίου του Πενταγώνου ίσως να του κόστισαν. Την Παρασκευή, ο Bernard Arnault, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος που είναι φιλικά προσκείμενος στον Τραμπ, ο οποίος είναι ο μόνος πλέον άνθρωπος που αύξησε την περιουσία περισσότερο (από τον Μπέζος) από τότε που ορκίστηκε ο πρόεδρος, εκτόπισε τον ιδρυτή της Amazon ως ο νέος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Πηγή: Forbes.com