Οι εταιρείες κάνναβης που έχασαν σχεδόν 10 δισ. δολάρια λόγω της “κρίσης του ατμίσματος”

    Από: Startup Team
New e-cigarette laws. File photo dated 24/10/14 of a man smoking an electronic cigarette, as electronic cigarettes would be banned from bars, restaurants and workplaces and made illegal for under-18s, under proposed new laws in Ireland. Issue date: Friday January 30, 2015. Like any other tobacco product, they would also be subject to bans on advertising and sponsorship, under the plan. See PA story IRISH ECigarettes. Photo credit should read: Yui Mok/PA Wire URN:22094298

Η “κρίση του ατμίσματος” έχει ξεθωριάσει την μέχρι πρότινος “λάμψη” των εταιρειών κάνναβης -οι οποίες μπορεί τελικά να προσφέρουν νόμιμα προϊόντα ατμίσματος- καθώς τους έχει στοιχίσει 10 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Οι τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες κάνναβης -Tilray, Canopy Growth, Aurora Cannabis και Cronos Group- έχουν χάσει περίπου 10 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από την 1η Αυγούστου που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα σε πολλές πολιτείες σχετικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με το άτμισμα.

Οι συνεχιζόμενοι φόβοι στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία έχει προκαλέσει επίσης αυξημένη αβεβαιότητα στους επενδυτές των εταιρειών κάνναβης και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους, σε μια περίοδο μάλιστα που ο Καναδάς ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τα προϊόντα ατμίσματος αργότερα μέσα στο έτος.

Στις πολιτείες που έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση υγρών αναπλήρωσης εμπλουτισμένων με ψυχοτρόπες ουσίες, η ζήτηση αυτής της κατηγορίας προϊόντων αντιπροσωπεύει το 10%-25% της συνολικής αγοράς.

Επίσης, η υπόθεση πλήττει και τις μετοχές των εταιρειών κάνναβης: η κερδοφορία τους δεν καταγράφει τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, σημειώνει ο Matt Markiewicz, διαχειριστής του Cannabis ETF (σ.σ. διαπραγματεύεται στο NYSE), το οποίο “παρακολουθεί” τις εταιρείες προϊόντων κανναβιδιόλης (σ.σ. κανναβοειδές) και τετραϋδροκανναβιοδιόλης (σ.σ. ψυχοτρόπος ουσία που περιέχει το φυτό κάνναβη).

Παρότι η κάνναβη θα εξελιχθεί πιθανότατα σε μια τεράστια βιομηχανία, οι πρόσφατα εισαχθείσες στο ταμπλό εταιρείες του κλάδου ακόμα “μαθαίνουν” πώς να διαχειρίζονται τις προσδοκίες της Wall Street – και αυτή ήταν πάντα μια “οδυνηρή διαδικασία”, λέει ο Markiewicz.

“Μακροπρόθεσμα, (η κρίση του ατμίσματος) είναι απλώς ένα εμπόδιο στη διαδρομή τους”, σημειώνει ο αναλυτής της Morningstar, Kristoffer Inton, ο οποίος προβλέπει ότι η πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης για τις εταιρείες κάνναβης βρίσκεται στην υπό ανάπτυξη αγορά παραγώγων βρώσιμων προϊόντων και αναψυκτικών.

Σημαντικό: “Ως επενδυτής πρέπει να σκεφτείς πώς όλες αυτές οι εταιρείες παίζουν ουσιαστικά με το ‘ένα χέρι πίσω από την πλάτη’ – όταν αυτό λοιπόν ελευθερωθεί, ποιά θα είναι η πραγματική επιχειρηματική τους δυναμική;”, λέει ο Markiewicz.

Σημειώνεται ότι η Aurora Cannabis είναι με διαφορά η μετοχή του κλάδου με τη μεγαλύτερη διασπορά στην πλατφόρμα Robinhood – ενώ τρεις ακόμη εταιρείες μαριχουάνας συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 κορυφαίων.

Πηγή: capital.gr