Pharmaten: Στοχεύει να γίνει παγκόσμια δύναμη στο κλάδο, να κατακτήσει ΗΠΑ και Κίνα

    Από: Startup Team

Επενδυτικά κονδύλια συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στην αγορά η Pharmaten με αφορμή τα εγκαίνια της νέας μονάδας ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης στις Σάπες Κομοτηνής, συνέχεια του επενδυτικού πακέτου των 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Απευθύνεται σε μία διεθνή αγορά 12 δισεκ., αναμένοντας κύκλο εργασιών, σε πρώτη φάση και για τα επόμενα πέντε χρόνια, της τάξης των 150 εκατ. και EBITDA 60 εκατ. για το 2019 και άνω των 100 εκατ. ευρώ από το 2020 και μετά. Η Pharmαten, στην οποία εργάζονται άνθρωποι από 11 διαφορετικές εθνικότητες, βλέπει ότι θα υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα, προσδοκώντας το κράτος να λάβει ρόλο ρυθμιστή φτιάχνοντας ένα σταθερό νομοθετικό, φορολογικό και εργασιακό πλαίσιο, αφήνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία να λειτουργήσει ελεύθερα.

Με περισσότερα από 100 προϊόντα επιτυχώς ανεπτυγμένα στην αγορά, παρουσία προϊόντων σε 85 χώρες και στις 6 Ηπείρους, η Pharmaten, είναι η πρώτη μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη βάσει του 2018 EU Industrial R&D Investment Scoreboard. Στρατηγικός της στόχος η κατάκτηση της αγοράς των ΗΠΑ και της κινεζικής αγοράς, δύο εκ των μεγαλυτέρων αγορών παγκοσμίως.

Με την νέα πρωτοποριακή μονάδα που εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και όλη την ηγεσία του ΥΠΑΝ, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, συνολικής ετήσιας παραγωγής που φτάνει τα 3 δισ. δισκία και τα 2 δισ. κάψουλες, η Pharmaten ανοίγει πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας και επιχειρεί να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα της στην οικονομία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την διάρκεια της τελετής ο κος Βασίλης Κάτσος της Pharmaten, είναι μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Η εταιρεία, διατύπωσε, επενδύει στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση και στους ανθρώπους της, χαράσσοντας τον δικό της δρόμο.

Από την πλευρά του ο κος Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Pharmathen και Managing Partner BC Partners υπογράμμισε πως η Pharmathen υλοποιεί ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, γεγονός που της εξασφαλίζει ανάπτυξη και την καθιστά παγκόσμια ηγέτιδα στο φαρμακευτικό κλάδο.

Η Pharmanthen επενδύει σε νέες πλατφόρμες τεχνολογίας, στοχεύοντας να γίνει ακόμα καλύτερη σε αυτό που είναι ήδη αναγνωρισμένη, στα βραδείας αποδέσμευσης ενέσιμα, ενώ στην επόμενη δεκαετία προσδοκά να βγάλει το πρώτο πρωτότυπο φάρμακα. Συνεργάζεται με 200 πολυεθνικές και δεν κάνει για κανέναν φάρμακα φασόν.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο κος Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen, εξήγησε ότι η Pharmathen επιδιώκει να εδραιωθεί ως ηγέτιδα δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και επικεντρώνονται ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων.

Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται επενδυτικό πλάνο συνολικής αξίας μισό δισ. ευρώ, καθώς έχει ήδη η εταιρεία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη και πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024.

Ο κος Καδής διευκρινίζει ότι το πιο πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας είναι οι άνθρωποι και στόχος της εταιρείας είναι να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους εργοδότες του κλάδου παγκοσμίως, συμβάλλοντας να μετατραπεί το brain drain σε brain gain για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Pharmaten απέδωσε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιχείρηση αποτελεί το πρότυπο «του πως θέλουμε τη σύγχρονη ελληνική επιχείρηση: να επενδύει συστηματικά στην έρευνα, να παράγει προϊόντα με βάση τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, να είναι φυσικά κερδοφόρα και ταυτόχρονα να έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, με έμφαση στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας – πολύ περισσότερο σε περιοχές νευραλγικής σημασίας όπως η Θράκη». Χαρακτηριστικά διευκρίνισε ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος των Σαπών, ο οποίος δήλωσε ότι στοχεύει στην τουριστική, αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και είναι έτοιμος να δώσει κίνητρα σε επενδυτές που θα καταθέσουν σοβαρές προτάσεις οι οποίες δεν θα ζημιώνουν την περιοχή.

Λίγα λόγια για την Pharmaten

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και πενήντα χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, που ερευνά για τον κόσμο και επενδύει στην Ελλάδα, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μια από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές/ ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40εκ ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες με περισσότερους από 1000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο και με περισσότερους από 200 ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Πηγή: Epixeiro.gr