Πιο κερδοφόρα τα funds που διοικούν γυναίκες

    Από: Startup Team

Πολύ μεγαλύτερη κερδοφορία παρουσιάζουν όσα επενδυτικά funds και όσες εταιρείες διοικούνται από γυναίκες ή μειονότητες. Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, 35 επενδυτικά funds με επικεφαλής γυναίκες ή μειονότητες εμφάνισαν απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων 6,6% τα τελευταία τρία χρόνια. Την ίδια περίοδο, 908 funds, τα οποία διοικούνται από λευκούς άνδρες, παρουσίασαν απόδοση τάξης του 3,9%. Σημειώνεται ότι η βάση δεδομένων του Bloomberg περιλαμβάνει περίπου 65% των κορυφαίων επενδυτικών funds παγκοσμίως.

Μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίστηκε στα Macro Hedge Funds με επικεφαλής γυναίκες ή μειονότητες, τα οποία είχαν απόδοση 41% υψηλότερη σε σχέση με όσα διοικούνται από λευκούς άνδρες. Αυτού του είδους τα funds επενδύουν σε σημαντικά κεφάλαια, προβλέποντας την πορεία μιας ευρείας γκάμας αγορών.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που αναθέτουν τις ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε γυναίκες, πρόσφατη έρευνα της S&P Global Market Intelligence αποδεικνύει ότι επίσης παρουσιάζουν μεγαλύτερη κερδοφορία και ότι οι μετοχές τους έχουν ανοδική πορεία στο χρηματιστήριο. Οι επιχειρήσεις με γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους θεωρούνται από τους επενδυτές περισσότερο ασφαλείς, ενώ περίπου δύο χρόνια μετά την ανάληψη της θέσης από γυναίκα η αξία των μετοχών τους αυξάνεται.

Μεγαλύτερη είναι επίσης η κερδοφορία και των εταιρειών που αναθέτουν τη θέση του οικονομικού διευθυντή σε γυναίκες. Η έρευνα της S&P Global Market Intelligence, που αναλύει στατιστικά 17 ετών από τον δείκτη αμερικανικών επιχειρήσεων Russell 3000, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις με επικεφαλής γυναίκες εμφάνισαν κέρδη 1,8 τρισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των εταιρειών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Τα κέρδη αυτά σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας των γυναικών ως οικονομικών διευθυντριών. Ενδεικτικά, μία από αυτές τις εταιρείες κατέγραψε κέρδη ύψους 208,6 εκατ. δολαρίων σε ένα τρίμηνο, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου περίπου 175 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNN.

Με βάση την έρευνα της S&P Global Market Intelligence, όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν γυναίκες για τις ανώτατες διευθυντικές θέσεις, φροντίζουν επίσης να ενισχύσουν τη γυναικεία παρουσία και στο διοικητικό συμβούλιο. Μάλιστα, όσες εταιρείες διοικούνται από γυναίκες έχουν διπλάσιο αριθμό γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς. Οι επιχειρήσεις που προωθούν την ισότητα στο διοικητικό τους συμβούλιο παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερη κερδοφορία, κατά την ίδια έρευνα.

Στο 44% των επιχειρήσεων τρεις ή περισσότερες διευθυντικές θέσεις ανήκουν σε γυναίκες, ενώ το 2015 ο αριθμός αυτός βρισκόταν στο 29%, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα των McKinsey & Company και LeanIn.org. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στις επιχειρήσεις, μόλις ένα στα πέντε ανώτατα διευθυντικά στελέχη, δηλαδή διευθύνοντες σύμβουλοι και οικονομικοί διευθυντές, είναι γυναίκα. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία προαγωγής των γυναικών, μολονότι διεκδικούν αύξηση μισθού ή προαγωγή με τον ίδιο τρόπο και εξίσου συχνά με τους άνδρες συναδέλφους τους. Προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, οι συντάκτες της έρευνας της McKinsey & Company και LeanIn.org προτείνουν στις εταιρείες να θέτουν εξαρχής ως στόχο την ιεραρχική ανέλιξη των γυναικών. Πολλές εταιρείες, ιδίως στις ΗΠΑ, προωθούν ήδη τέτοιους στόχους μέσω των προγραμμάτων διαφορετικότητας και συμπερίληψης (Diversity and Inclusion).

Πηγή: Καθημερινή