Πώς έγιναν τόσο πλούσιοι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου

    Από: Startup Team

Το να γίνεις δισεκατομμυριούχος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το Three Comma Club (από τα τρία κόμματα που έχει το δισεκατομμύριο όπως γράφεται στα αγγλικά – 1,000,000,000) έχει 2.153 μέλη, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι που περιλαμβάνονται στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2019 κατάφεραν να χτίσουν τις περιουσίες τους – πουλώντας γυάλινες οθόνες έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) στην Apple ή δημιουργώντας αυτοκρατορίες στον τομέα των κατασκευών.

Μεταξύ των 195 νεοεισερχομένων στη φετινή λίστα, φαίνεται πως οι περιουσίες χτίστηκαν στη δοκιμασμένη και πετυχημένη βιομηχανία των τροφίμων-αναψυκτικών, καθώς και στις κατασκευές. Ωστόσο, μια μερίδα νέων δισεκατομμυριούχων κατάφερε να πλουτίσει ακολουθώντας νέες πρακτικές και τάσεις. Ίσως το πιο πετυχημένο παράδειγμα τέτοιων δισεκατομμυριούχων είναι το δίδυμο των James Monsees και Adam Bowen, των ιδρυτών της Juul Labs, της εταιρείας ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρά τις λιγοστές εξαιρέσεις, η συντριπτική πλειονότητα των δισεκατομμυριούχων έχτισαν τις περιουσίες τους δραστηριοποιούμενοι στις αγορές των χρηματοοικονομικών και των επενδύσεων. Αυτήν τη χρονιά, 306 δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από τη βιομηχανία, δηλαδή το 14% της λίστας των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου. Αξιοσημείωτα μέλη της λίστας που έχουν πλουτίσει χάρη στα χρηματοοικονομικά και τις επενδύσεις είναι ο Warren Buffett, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, και ο Robert Smith, ο ιδρυτής της Vista Equity Partners. Αν και οι τιμές του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων έπεσαν δραματικά την περασμένη χρονιά, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος αυτην τη χρονιά. Πέρυσι, τα χρηματοοικονομικά και οι επενδύσεις αποτέλεσαν τη σημαντικότερη βιομηχανία δισεκατομμυριούχων, με 310 ανθρώπους. Όπως φαίνεται, το να διαχειρίζεσαι ή να επενδύεις τα χρήματα των άλλων σε κάνει πλούσιο.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο πλούτισαν οι άνθρωποι ήταν το εμπόριο ρούχων, καλλυντικών και όλων των σχετικών. Ο τομέας της μόδας και του λιανικού εμπορίου αποτελεί τη δεύτερη πολυπληθέστερη βιομηχανία με 230 δισεκατομμυριούχους, ή το 11% της λίστας του Forbes. Οι Alice, Jim και Rob Walton -κληρονόμοι της περιουσίας του Walmart- συγκαταλέγονται στους 20 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, μαζί με τους Bernard Arnault της LVMH, Amancio Ortega της Zara, και τη Francoise Bettencourt, την κληρονόμο της L’Oreal, και πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου. Οι νεοεισερχόμενοι δισεκατομμυριούχοι της μόδας και του λιανικού εμπορίου περιλαμβάνουν τους Luciano Hang, με περιουσία 2,2 δισ. δολ. χάρη στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Havan στη Βραζιλία, Chen Tei Fu, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία φυτικών προϊόντων Sunrider μαζί με τη σύζυγό του, και Dani Reiss, του οποίου η περιουσία του 1,3 δισ. δολ. προέρχεται από την εταιρεία χειμερινών μπουφάν και παλτό Canada Goose.

Το να πουλάς σπίτια στους ανθρώπους, ή να μισθώνεις επαγγελματικό χώρο σε εταιρείες, είναι επίσης έξυπνοι τρόποι να συγκεντρώσεις πολλά χρήματα. Η κτηματαγορά έρχεται τρίτη με 223 δισεκατομμυριούχους, ή το 10% της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων. Η Κίνα έχει τους πιο πολλούς δισεκατομμυριούχους (55) της κτηματαγοράς, εν συγκρίσει με τους 46 στις ΗΠΑ. Ο Hui Ka Yan, πρόεδρος της Evergrande Group, είναι ο πλουσιότερος κτηματομεσίτης στον κόσμο με περιουσία 38,3 δισ. δολ. Ο Donald Bren, ιδιοκτήτης της Irvine Co. στη νότια Καλιφόρνια, είναι ο πλουσιότερος κτηματομεσίτης των ΗΠΑ με περιουσία 16,4 δισ. δολ. Αλλά ο πιο φημισμένος επιχειρηματίας του real estate είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, του οποίου η καθαρή περιουσία δεν έχει αλλάξει από πέρυσι, στα 3,1 δισ. δολ. Το ειρωνικό είναι πως τα πιο πολύτιμα κτίρια του Trump είναι δύο πύργοι γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι δεν φέρουν το όνομά του.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλουτίζουν δημιουργώντας εφαρμογές (applications) για κινητά τηλέφωνα, λογισμικό και άλλα προϊόντα τεχνολογίας. Η τεχνολογία έρχεται τέταρτη με 214 δισεκατομμυριούχους, ή 10% της λίστας, σημειώνοντας αύξηση μίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η ανάπτυξη στις περιουσίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία παρουσίασε τα περασμένα χρόνια διακυμάνσεις: οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας στη λίστα του Forbes το 2005 ήταν μόνο 42. Φέτος, το 34% των νεοεισερχόμενων δισεκατομμυριούχων της λίστας έκαναν τις περιουσίες τους στον τομέα της τεχνολογίας – καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλον τομέα.  Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας εκτείνονται από τον Daniel Ek του Spotify έως τον Pavel Baudis, τον συνιδρυτή της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Avast. Η Safra Catz, διευθύνουσα σύμβουλος της Oracle, μπήκε στη λίστα χάρη στις μετοχές της και στο 1% που κατέχει στην εταιρεία λογισμικού  που ίδρυσε ο Larry Ellison.

Αν και το Forbes δεν το παρακολυθεί επίσημα, το διαζύγιο μπορεί επίσης να αποδώσει υψηλά κέρδη. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 131 δισ. δολ., ανακοίνωσε το διαζύγιο με τη σύζυγό του, MacKenzie. Η MacKenzie, λοιπόν, θα μπορούσε να αποκτήσει 65 δισ. δολ. σε μετοχές της Amazon – ο μεγαλύτερος ίσως διακανονισμός διαζυγίου. Η Sue Gross, που ήταν παντρεμένη με τον συνιδρυτή της PIMCO, τον Bill Gross, μέχρι το διαζύγιό τους το 2017, μπήκε στη λίστα των δισεκατομμυριούχων με περίπου 1,3 δισ. δολ., ένα σπίτι 36 εκατ. δολ. στο Laguna Beach, και τη μισή συλλογή τέχνης που διατηρούσαν ως ζευγάρι, μαζί με έναν πίνακα του Πικάσο.

Αναλυτικά η λίστα με την κορυφαία δεκάδα των τομέων στους οποίους οι δισεκατομμυριούχοι έχτισαν τις περιουσίες τους:

Το τοπ 10 των βιομηχανιών του 2019

1. Οικονομικά & Επενδύσεις

– 306 δισεκατομμυριούχοι

– 14% της λίστας

2. Μόδα & Λιανικό Εμπόριο

– 230 δισεκατομμυριούχοι

– 11% της λίστας

3. Κτηματαγορά

– 223 δισεκατομμυριούχοι

– 10% της λίστας

4. Τεχνολογία

– 214 δισεκατομμυριούχοι

– 10% της λίστας

5. Μεταποίηση

– 188 δισεκατομμυριούχοι

– 9% της λίστας

6. Ποικίλες δραστηριότητες

– 188 δισεκατομμυριούχοι

– 9% της λίστας

7. Τρόφιμα & Αναψυκτικά

– 171 δισεκατομμυριούχοι

– 8% της λίστας

8. Υγεία & Περίθαλψη

– 135 δισεκατομμυριούχοι

– 6% της λίστας

9. Ενέργεια

– 85 δισεκατομμυριούχοι

– 4% της λίστας

10. ΜΜΕ & Ψυχαγωγία

– 71 δισεκατομμυριούχοι

– 3% της λίστας

Πηγή: Forbes.com