Πώς η Airbnb ετοιμάζεται να κατακτήσει και τις μεταφορές;

    Από: Startup Team

Η Airbnb προχωράει στην κατάκτηση ενός ακόμη πεδίου: τις μεταφορές. Την Πέμπτη η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόσληψη του Fred Reid, ενός βετεράνου του ταξιδιωτικού κλάδου που υπήρξε ιδρυτικός διευθύνων σύμβουλος της Virgin America, ο οποίος θα ηγηθεί του τμήματος μεταφορών της εταιρείας. Όμως ο επικεφαλής της Airbnb Brian Chesky είπε πως αυτή η κίνηση δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα φτιάξει την δική της αεροπορική.

“Δεν με ενδιαφέρει να φτιάξουμε τη δική μας αεροπορική εταιρεία ή να δημιουργήσουμε ακόμη ένα μέρος στο διαδίκτυο όπου μπορείς να αγοράζεις αεροπορικά εισιτήρια, αλλά υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες βελτίωσης της εμπειρίας των μεταφορών για όλους” είπε ο Chesky.

Από την πλευρά του, ο Reid είπε ότι θα αναζητήσει ευκαιρίες τόσο στις εναέριες όσο και στις επίγειες μεταφορές. Στόχος είναι να φέρει την ταξιδιωτική “αύρα” του Airbnb όχι μόνο στα καταλύματα και τις δραστηριότητες, αλλά και στο πώς οι επισκέπτες φτάνουν στον προορισμό τους. “Για τη συνειδητοποίηση αυτών των ευκαιριών θα χρειαστούν χρόνια και χρειάζεται συνεχής πειραματισμός” είπε ο ίδιος.

Η πρόσληψη του Reid αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της Airbnb να γίνει κάτι περισσότερο από μία εταιρεία διαμοιρασμού κατοικιών. Εδώ και καιρό φημολογείται ότι η Airbnb θα δημιουργήσει ένα εργαλείο για την κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων. Επίσης ο Chesky είχε ρωτήσει το 2017 τους ακολούθους του στο Twitter ποια θα ήταν κατά την άποψή τους η τέλεια αεροπορική εμπειρία.

Επίσης η επέκταση στις μεταφορές είναι απαραίτητη. Με την αποτίμησή της στα 31 δισ. δολ. η Airbnb εξακολουθεί να προσπαθεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ξεπερνά σε αξία την Expedia ή την American Airlines. Μέσα στην Airbnb, o Chesky “αναδομεί” την εταιρεία ώστε να μπορεί πιο εύκολα να δημιουργήσει νέες δραστηριότητες και κατηγορίες. “Σε κάποια στιγμή, ο Νόμος των Μεγάλων Αριθμών σημαίνει ότι απλά χρειάζεται να φυτέψεις περισσότερους σπόρους” είχε δηλώσει ο Chesky στο Forbes τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Reid πριν ενταχθεί στην Airbnb ήταν στην startup ιπτάμενων αυτοκινήτων του Larry Page, της Kitty Hawk ως πρόεδρος της Cora Aircraft, το τμήμα των ιπτάμενων ταξί. Επίσης έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε αεροπορικές επιχειρήσεις και προηγουμένως ήταν πρόεδρος της Delta Airlines και της Lufthansa.

Παρότι ο Chesky ορκίζεται ότι δεν θα φτιάξει αεροπορική εταιρεία (τουλάχιστον προς το παρόν) ούτε θα δημιουργήσει ακόμη ένα site για αεροπορικά εισιτήρια, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές επιλογές για την Airbnb στον ταξιδιωτικό χώρο. Τα προφανή πεδία σχετίζονται με τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και την παροχή της δυνατότητας σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να νοικιάζουν τα Ι.Χ. τους σε άλλους, κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει η Airbnb με τα καταλύματα και παρεμφερές με αυτό που κάνει η startup ενοικίασης αυτοκινήτων peer-to-peer, Turo. Μετά την ερώτηση που απηύθυνε στους ακολούθους του στο Twitter, ο Chesky παραδέχθηκε ότι “αγαπάει” το αεροσκάφος πολυτελείας Airlander και επίσης έχει γράψει στο Twitter για τα αεροπλάνα κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης, κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Reid στην Cora. Εκείνη την περίοδο ο Chesky είχε πει ότι η δικιά του ιδέα για την ιδανική αεροπορική εμπειρία είναι κάτι που θα το νιώθεις σαν το σπίτι σου στους αιθέρες.

Το συνθετικό “air” (αέρας) στην επωνυμία της Airbnb μπορεί αρχικά να σήμαινε φουσκωτά στρώματα, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να αντιπροσωπεύει και τα αεροπορικά ταξίδια.

Πηγή: Forbes.com