Πώς η Ελλάδα θα γίνει «μπαταρία» της Ευρώπης

    Από: Startup Team

Την πεποίθηση πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία ακόμη μπαταρία για την Ευρώπη και να στηρίξει την ενεργειακή της ανεξαρτησία», διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Παπασταματίου, προσθέτοντας ότι «για να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας και να πετύχουμε τους στόχους του 2030, για 55% ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ».

Στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αποθήκευση Ενέργειας και Ενσωμάτωση στο Δίκτυο», ο κ. Παπασταματίου επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια διεθνής διαδικασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικά τον άνθρακα, σημείωσε ότι «σχεδόν οι μισές αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης».

Στον αντίποδα, η Ελλάδα, όπως είπε, «ακολουθεί μια πολιτική ήπιας προσαρμογής. Αυτή θα αποτύχει. Πρέπει η χώρα μας να πάει γρήγορα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αντ’ αυτού, εμείς, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους λιγνίτες, να τους δώσουμε ζωή και επιδοτήσεις. Αυτό όχι μόνο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση έναντι αυτής που πρέπει να ακολουθήσουμε, αποτελεί ταυτόχρονα και μια αντιοικονομική πολιτική που θα τη δούμε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού μας ρεύματος» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτα πρέπει να σταθούμε μαζικά στις ΑΠΕ και να τις συνδυάσουμε με την αποθήκευση. Ένα σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης, μπορεί να οδηγήσει στην προοπτική του 2040 και 2050, σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και (δεύτερον) πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τον άνθρακα που πρέπει να γίνει γρήγορα, ενώ ακολουθεί το φυσικό αέριο μεσοπρόθεσμα».

«Η πολιτική των ορυκτών καυσίμων είναι ακριβότερη» και ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, εκτιμά ότι «οι επενδύσεις των περίπου 17 δισ. ευρώ που απαιτούνται για νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ και ηλεκτρικά δίκτυα ως το 2030 θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, πέραν του ότι θα διαθέτουμε φθηνότερη μορφή ενέργειας».

Οι λόγοι για τη στροφή σε ΑΠΕ είναι, κατά τον ίδιο, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί (φθηνότερο ρεύμα) και αναπτυξιακοί (νέες θέσεις εργασίας), αλλά «υπάρχει και ο γεωστρατηγικός πυλώνας». «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια ακόμη ‘μπαταρία’ της Ευρώπης και να στηρίξει την ενεργειακή ανεξαρτησία της… Ας ψάχνουμε για υδρογονάνθρακες τα επόμενα 10-20 χρόνια. Μπορεί και να υπάρχουν. Απλώς επισημαίνω ότι εδώ έχουμε μπροστά μας τον 100% επιβεβαιωμένο ενεργειακό πόρο, τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε σήμερα, με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, και με οικονομικό τρόπο σήμερα, και να τον εξάγουμε στην Ευρώπη».

Πηγή: insider.gr