Πώς ο Μάικλ Τζόρνταν θα βγάλει 145 εκατ. δολάρια το 2019

    Από: Startup Team

Μετά από τέσσερα χρόνια ως μέτοχος μειοψηφίας ο Μάικλ Τζόρνταν απέκτησε το 2010 τον πλειοψηφικό έλεγχο των Σάρλοτ Χόρνετς. Η επένδυση, η οποία αποτίμησε την ομάδα στα 175 εκατ. δολάρια, εξαιρουμένου του κεφαλαίου κίνησης που είχε αναλάβει ο Τζόρνταν, ήταν ένα “κάρφωμα” για τον MJ. Η ομάδα αξίζει σήμερα 1,3 δισ. δολάρια, ωθώντας την καθαρή περιουσία του Τζόρνταν σε 1,9 δισ. δολάρια.

Οι τιμές των ομάδων του NBA έχουν αυξηθεί, χάρις στη νέα τηλεοπτική σύμβαση ύψους 24 δισ. δολαρίων, τη μεγάλη διεθνή ανάπτυξη και το ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίως, αλλά η κερδοφορία μπορεί να “προσπεράσει” τις ομάδες μικρών αγορών. Τόσο η τελευταία συλλογική συμφωνία, η οποία αύξησε την κατανομή των εσόδων, όσο και η νέα τηλεοπτική συμφωνία, βοήθησαν franchises, όπως το Σάρλοτ, ωστόσο οι Χόρνετς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σωρευτική καθαρή ζημία, από τότε που ο Τζόρνταν απέκτησε τον έλεγχο.

Μη φοβάστε όμως για τον Τζόρνταν. Η επιχείρηση του να είσαι ο MJ, εξακολουθεί να αναπτύσσεται και θα αποκομίσει περί τα 145 εκατ. δολάρια το 2019, από τις τρέχουσες συνεργασίες και επιχειρήσεις του.

“Πρέπει να είναι τα παπούτσια”, δήλωνε ο Spike Lee, παίζοντας τον φανταστικό χαρακτήρα Μάρς Μπλάκμον, σε μια σειρά από διαφημίσεις της Nike, της δεκαετίας του 1980, στις οποίες συμμετείχε ο Τζόρνταν. Και ακόμα όλη τη δουλειά, την κάνουν τα παπούτσια, για τον Τζόρνταν. Η εταιρεία Jordan Brand της Nike δημιούργησε έσοδα ύψους 3,14 δισ. δολαρίων για τους 12 μήνες που έληξαν τον Μάιο. Η συνολική αύξηση είναι 10%, αλλά είναι και ένα ρεκόρ για το εν λόγω εμπορικό σήμα.

Το μερίδιο του MJ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 130 εκατ. δολάρια, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό του LeBron James, του δεύτερου στη λίστα με τις υψηλότερες απολαβές από αθλητικά παπούτσια, με το ποσό των 32 εκατ. δολαρίων. Τα χρήματα για τα παπούτσια του Τζόρνταν και μόνο, είναι περισσότερα από τα 127 εκατ. δολάρια, που είναι οι συνολικές αποδοχές του Lionel Messi, ο οποίος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου, φέτος.

“Τα αθλητικά παπούτσια διέρχονται ίσως την περίοδο της μεγαλύτερης αναγέννησης της ιστορίας τους και δεν δείχνουν κανένα σημάδι μετριοπάθειας”, λέει ο αναλυτής της Cowen & Co., John Kernan. Πιστεύει ότι το Jordan Brand έχει τεράστιο δυναμικό στην Κίνα και βλέπει περισσότερες επεκτάσεις, μετά τις πρόσφατες συνεργασίες με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Παρί Σεν Ζερμέν και το κολέγιο αμερικανικού ποδοσφαίρου του Michigan.

Ο Τζόρνταν, με μεγάλη βοήθεια από τη Nike, έφερε την επανάσταση στο μάρκετινγκ των παικτών NBA, στη δεκαετία του 1980. Η αρχική του συμφωνία πενταετούς διάρκειας με τη Nike, του απέφερε 500.000 δολάρια ετησίως, συν τα δικαιώματα. Αργότερα υπέγραψε συμφωνίες με την Coca-Cola, την McDonald’s, την Chevrolet, τη General Mills και περισσότερες από δώδεκα άλλες μάρκες. Το σωρευτικό εισόδημα εκτός παρκέ είναι περίπου 1,7 δισ. δολάρια, από τότε που εισήλθε στο πρωτάθλημα το 1984, σχεδόν 20 φορές τα 90 εκατ. δολάρια που έβγαλε από μισθούς την 15ετία που αγωνίστηκε για τους Σικάγο Μπουλς και τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς.

Ο Τζόρνταν έχει περιορίσει τις δεσμεύσεις που έχει ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί συμφωνίες με πολυετείς εταίρους, όπως οι Hanes, Gatorade και Upper Deck. Έχει επίσης άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων τριών εστιατορίων και αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Εκτιμούμε τα έσοδά του, εκτός ΝΙΚΕ, στα 15 εκατ. δολάρια φέτος.

Ο Τζόρνταν αύξησε τη φιλανθρωπική του προσφορά τα τελευταία χρόνια. Έδωσε 7 εκατ. δολάρια το 2017 για να χρηματοδοτήσει δύο οικογενειακές κλινικές Novant Health Michael Jordan, στο Σαρλότ, στη Βόρεια Καρολίνα. Η πρώτη είναι προγραμματισμένο να ανοίξει αυτό το φθινόπωρο. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, έκανε επίσης επταψήφιες δωρεές στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, το Make-A-Wish, το Friends of the Children και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Πηγή: Capital.gr