Πού έχει “κολλήσει” η εξαγορά της Forthnet από τον Όμιλο Μαρινάκη

    Από: Startup Team

Σε νέα φάση εισήλθε εσχάτως η συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet από την Alter Ego Mass Media του Ομίλου Μαρινάκη. Ενώ στόχος ήταν το SPA (sale & purchase agreement) της συναλλαγής να υπογραφεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, οι διαφορές – που επιχειρείται να γεφυρωθούν – επί συγκεκριμένων όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, αλλά κυρίως η μεταβολή της στάσης μιας εκ των τραπεζών έχουν προς ώρας καθυστερήσει τη διαδικασία.

Όπως αναφέρουν πηγές με άριστη γνώση των συζητήσεων, το πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα ανέκυψε αφορά στη μεταβολή της στάσης μιας εκ των τραπεζών για σειρά ζητημάτων που αποτελούν προαπαιτούμενα για τη συμφωνία. Πλέον χαρακτηριστική είναι η άρνησή της εν λόγω τράπεζας να αποδεσμευτούν λογαριασμοί της Forthnet που είναι ενεχυριασμένοι υπέρ των τραπεζών (γίνεται λόγος για ποσό 7 εκατ. ευρώ), για ενδιάμεση χρηματοδότηση αλλά και προκειμένου η εταιρεία να καλύψει υποχρεώσεις της προς ομάδες της Super League για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων τους.

Ενώ αρχικά όλες οι τράπεζες είχαν συναινέσει στην αποδέσμευση αυτών των λογαριασμών (σ.σ. περιέχουν εισπράξεις που προέρχονται από την εμπορική συμφωνία της Forthnet με τις Vodafone και Wind για τη μετάδοση των καναλιών Novasports στις τηλεοπτικές πλατφόρμες των δύο εταιρειών) όσο συνεχίζονταν οι συζητήσεις με την Alter Ego Mass Media, η εν λόγω τράπεζα πλέον εμφανίζεται να διαφωνεί. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτή δεν είναι η μόνη διαφωνία που έχει εκδηλωθεί από τη συγκεκριμένη πλευρά, δημιουργώντας προσκόμματα στη διαδικασία. Πλέον ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης προκειμένου να καμφθούν οι “αντιρρήσεις” που προβάλλει η εν λόγω τράπεζα και παράλληλα να κλείσει η διαπραγμάτευση επί της σύμβασης αγοραπωλησίας με τον επενδυτή.

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις

Η μεταβολή στη στάση της εν λόγω τράπεζας ανέκυψε ενώ η διαπραγμάτευση με τον Όμιλο Μαρινάκη επί του SPA βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Όπως έχει αναφέρει έγκαιρα το Capital.gr., υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, νομικής και τεχνικής φύσεως, στη σύμβαση που τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Μεταξύ αυτών, αντικείμενο σοβαρής διαπραγμάτευσης αποτελούν όροι για το διάστημα μέχρι τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων της συμφωνίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιλαμβανόμενης, καθώς και άλλες αιρέσεις.

Πηγές εξαιρετικά κοντά στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται δεν αρνούνται πως η υπόθεση βρίσκεται μεν “σε λεπτό σημείο”, πλην εκφράζουν την εκτίμηση πως τις ερχόμενες ημέρες δύναται να υπάρξει θετική εξέλιξη.

Αυτό μένει να αποδειχθεί, δεδομένου ότι αρκετά και διαφορετικά συμφέροντα έχουν πλέον φανερά εμφανιστεί να μην επιθυμούν να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Forthnet από την Alter Ego. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να έχει ξεκινήσει και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε περίπτωση που τελικώς ναυαγήσει η συμφωνία, με συγκεκριμένες πλευρές να εμφανίζουν την πλευρά Μαρινάκη να εκδηλώνει τάσεις αποχώρησης. Είχε προηγηθεί η διαρροή της πρότασης που κατέθεσε η Duet Capital, η οποία όμως είχε ήδη απορριφθεί από τις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τη δημιουργία νέας τηλεοπτικής πλατφόρμας αθλητικού περιεχομένου με στόχο να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε αυτή της Nova αλλά και της Cosmote, καθώς και για συζητήσεις περί σύμπραξης ομάδων της Super League που αντιδρούν στο ενδεχόμενο απόκτησης της Forthnet/Nova από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με στόχο τη δημιουργία έτερης πλατφόρμας με την ονομασία “Liga TV”.

Στους παραπάνω, βέβαια, προστίθενται και ορισμένοι υφιστάμενοι “παίκτες” της τηλεπικοινωνιακής και μιντιακής αγοράς που στο ενδεχόμενο απόκτησης της Forthnet από τον όμιλο Μαρινάκη διαβλέπουν τη δημιουργία ενός εν δυνάμει ισχυρού ανταγωνιστή σε πολλαπλά επίπεδα, ικανού να διαταράξει το υπάρχον status quo στην αγορά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που – μέχρι στιγμής – δεν προκύπτει ο διαχωρισμός των τηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων της Forthnet από τον νέο, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, ιδιοκτήτη.

Πηγή: Capital.gr