Προσωρινή διαταγή αναστολής για την ICO $1,7 δισ. της Telegram

    Από: Startup Team

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Security and Exchange Commission – SEC) υπέβαλε την Παρασκευή επείγουσα αγωγή και πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής κατά της εταιρείας Telegram, ιδιοκτήτριας της ομώνυμης εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 1,7 δισ. δολαρίων μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς κρυπτονομισμάτων (Initial Coin Offering – ICO), παρόμοιων με το bitcoin, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υπηρεσία που πρόκειται να λανσάρει η εταιρεία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Telegram Group Inc. πούλησε περίπου 2,9 δισ. κρυπτονομίσματα, που η εταιρεία αποκαλεί Grams, σε 171 αγοραστές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 39 επενδυτών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Telegram ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει τη δική της υπηρεσία blockchain κρυπτονομισμάτων έως το τέλος του τρέχοντος μήνα και θα αποδώσει τα κρυπτονομίσματα στους δικαιούχους πριν τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Αν και η αγωγή αφορά το ύψος των κεφαλαίων που συγκέντρωσε η Telegram μέσω της ICO, και παρότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι διαθέτει 200 εκατ. χρήστες, μένει να φανεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στην εταιρεία, η οποία επίσημα εδρεύει εκτός των αμερικανικών συνόρων, ενώ έχει ήδη αποδείξει ότι δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες άλλων ρυθμιστικών αρχών.

“Η σημερινή επείγουσα αγωγή αποσκοπεί να εμποδίσει την Telegram να πλημμυρίζει τις αγορές των ΗΠΑ με ψηφιακά νομίσματα τα οποία κατά τη γνώμη της Επιτροπής έχουν πουληθεί παράνομα”, ανέφερε η Stephanie Avakian συν-διευθύντρια της Διεύθυνσης Εφαρμογής της SEC σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή. “Κατά την άποψη της Επιτροπής οι κατηγορούμενοι δεν κατάφεραν να παράσχουν στους επενδυτές τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με τα Grams και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Telegram, την οικονομική κατάσταση, τους παράγοντες κινδύνου αλλά και τον τρόπο διαχείρισης που προβλέπει η νομοθεσία περί τίτλων”.

Η SEC κατέθεσε την αγωγή της την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν, κατηγορώντας την εταιρεία ότι παραβίασε δύο διατάξεις του νόμου περί κινητών αξιών, και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων αρωγής των επενδυτών, καθώς και την επιβολή μόνιμης αναστολής της ICO, την επιστροφή των χρημάτων των επενδυτών με προσωρινή αποζημίωση μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, αλλά και την επιβολή αστικών κυρώσεων κατά της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το πέρυσι η Ρωσία ξεκίνησε διαδικασία για να περιορίσει την πρόσβαση της Telegram στη ρωσική αγορά, καλώντας παράλληλα την εταιρεία να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών που χρησιμοποιούν αυτούς του είδους οι υπηρεσίες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πηγή: Forbes.com