“Φυτώριο” καινοτόμου επιχειρηματικότητας το egg της Eurobank

    Από: Startup Team

Μέσω του egg, 800 νέα παιδιά ξεκίνησαν το επιχειρηματικό τους ταξίδι τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης και ταυτόχρονα μπήκε ένα λιθαράκι στην αιμορραγία του brain drain.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Eurobank για την “οικογένεια” του προγράμματος egg. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο υφυπουργός Έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να στηρίξει την καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Όπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, το πρόγραμμα egg έχει φιλοξενήσει 800 επιχειρηματικές ιδέες από τις οποίες αναδείχθηκαν 204 επιχειρηματικές ομάδες, 120 από αυτές μετεξελίχθηκαν σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 62 με τζίρο άνω των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ 26 επιχειρήσεις έχουν “σηκώσει” κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ από equity funds.

“Η επένδυση στη νεοφυή καινοτόμο επιχειρηματικότητα αποτελεί μονόδρομο για την πρόοδο και την ανάπτυξη και στρατηγική προτεραιότητα της Eurobank, η οποία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια 12 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρηματικές ιδέες”, είπε ο κ. Ιωάννου, τονίζοντας την εξωστρέφεια που έχουν αναπτύξει οι νέες αυτές επιχειρήσεις, διεκδικώντας μερίδια αγοράς και στο εξωτερικό.

Ο ίδιος δήλωσε πολύ αισιόδοξος για όσα έρχονται στον τομέα αυτό, από τη στιγμή που και το κράτος θα είναι αρωγός, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, φορολογική και νομοτεχνική υποστήριξη στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Για μία ακόμη πιο δυναμική συνέχεια του προγράμματος egg, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, επισημαίνοντας τη στρατηγική της Τράπεζας να στηρίζει και να επιβραβεύει την καινοτομία και την αριστεία.

Όπως φάνηκε καθαρά από τη χθεσινή εκδήλωση του egg, η νεανική, καινοτόμος επιχειρηματικότητα μπαίνει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, με συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι αποτελεί τεράστια δεξαμενή πλούτου για την ελληνική Οικονομία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο νομοσχέδιο που αναμένεται από την κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες και διατάξεις για ένα πιο φιλικό περιβάλλον στο επιχειρείν, ειδικά όσον αφορά στην καινοτομία όπου η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε.

Το παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο οποίος, χαιρετίζοντας το έργο του egg, επεσήμανε δύο ακόμη στοχεύσεις της κυβέρνησης:

α) Να δώσει έμφαση στην υποστήριξη της σωστής επιστημονικής έρευνας και της μετεξέλιξής της σε επιχειρηματική ιδέα. “Οι επιστήμονες θα είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια ανάπτυξης της Οικονομίας και η κυβέρνηση θα επιδιώξει και να επαναπατρίσει Έλληνες επιστήμονες”, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, και

β) Να μετατρέψει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε road show για επιστήμονες και start – ups. “Η ΔΕΘ πρέπει να επανακτήσει τον εμπορικό της χαρακτήρα από τον πολιτικό ο οποίος έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής”, είπε ο κ. Δήμας.

Σημειώνεται ότι ένα από τα success stories του egg, η εταιρία HERADO που δημιούργησε η Δρ. Πυρηνικής Φυσικής Μαριάνθη Φραγκοπούλου, άνοιξε για την Ελλάδα τους δρόμους του Διαστήματος. Με τη δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος για τη μέτρηση της ακτινοβολίας στο Διάστημα, η διακεκριμένη επιστήμονας και CEO της HERADO εκπροσωπεί την πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην πρώτη αποστολή του Orion, του καινούργιου διαστημόπλοιου της NASA στη Σελήνη.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα που βάζει την Ελλάδα στους ισχυρούς του Διαστήματος και αποτελεί εξαιρετική τιμή τόσο για την Δρ. Μ. Φραγκοπούλου και την HERADO, όσο και για τη χώρα, η με απόλυτη πλειοψηφία απόφαση του 23ου WRMISS, τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Ιαπωνία, να επιλέξει την Αθήνα για να φιλοξενήσει τις εργασίες του 24ου Workshop on Radiation Monitoring on International Space Station (WRMISS). Πρόκειται για την κορυφαία ετήσια επιστημονική συνάντηση της κοινότητας WRMISS, η οποία έχει αναλάβει τα τελευταία 50 χρόνια αποκλειστικά την προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία.

Το συνέδριο ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 συνέδρων από όλο τον κόσμο.

Την έναρξη των εργασιών του 24ου WRMISS θα κηρύξουν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Άντζελα Γκερέκου Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και Βασίλης Φοίβος Αξιώτης Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων.

Πηγή: capital.gr