Schroders: To “Green Earth Impact Fund” προωθεί τις βιώσιμες επενδύσεις προσφέροντας «ανάσα» στο περιβάλλον

    Από: Startup Team
  • Το Fund συμβάλλει στην υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδυτικών πρωτοβουλιών και στη διενέργεια καινοτόμων έργων
  • Δήλωση Δημήτρη Μπατζή για το μέλλον των βιώσιμων επενδύσεων

Tην έναρξη του Green Earth Impact Fund (GEIF) ανακοίνωσαν η Schroders, η BlueOrchard Finance Ltd και το Υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου. To Fund διαχειρίζονται από κοινού η BlueOrchard ως Διαχειρίστρια Επενδύσεων και η Schroders ως Διαχειριστής Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων παρέχοντας υπηρεσίες αντιμετώπισης κινδύνου και χαρτοφυλακίου στο αμοιβαίο κεφάλαιο. Το GEIF επιτρέπει σε θεσμικούς επενδυτές να επενδύσουν σε ένα χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επωφεληθούν από μηχανισμούς μείωσης κινδύνων, όπως η προστασία πρώτης απώλειας. Σχεδιάστηκε τον Ιούνιο του 2022 και έχει πλέον επιτύχει το πρώτο του κλείσιμο με δέσμευση 25 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από το Υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Το GEIF, στόχος του οποίου είναι τα 250 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, θα λειτουργήσει ως επενδυτικό σχήμαπροστιθέμενης αξίας για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων με σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Επικεντρώνεται στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών σε αναδυόμενες και εκκολαπτόμενες αγορές που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος και διασφαλίζουν ευρεία διαφοροποίηση μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Οι επενδυτικές ευκαιρίες θα επιλέγονται με συνδυασμό διαφορετικών εμπορικών – τομέων κριτηρίων και κριτηρίων αντικτύπου για την παροχή ανταγωνιστικών αποδόσεων στους επενδυτές, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επιτυχία των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδυτικών πρωτοβουλιών και στην διενέργεια  καινοτόμων έργων.

Παράλληλα, επιδιώκει την προσέλκυση κεφαλαίων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη μείωση του χρηματοδοτικού χάσματος μεταξύ των δύο. Ο στόχος και το επενδυτικό πλαίσιο του Fund διαμορφώνεται με βάση – μεταξύ άλλων – τη συμφωνία του Παρισιού, τη διεθνή χρηματοοικονομική στρατηγική του Λουξεμβούργου για το κλίμα 2021-2025 και τον κανονισμό περί ταξινόμησης της ΕΕ. Αποσκοπεί στις βιώσιμες επενδύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 9 του SFDR, διαθέτοντας σε αυτές τουλάχιστον το 90% της καθαρής αξίας του ενεργητικού του.

«Η έναρξη του καινοτόμου επενδυτικού fund αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να χτίσουμε ανθεκτικές οικονομίες με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις αναδυόμενες αγορές. Καθώς αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς περιβαλλοντικές προκλήσεις, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Αυτή η σύμπραξη μεικτής χρηματοδότησης αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη ουσιαστικού αντικτύπου. Με τη δημιουργία του GEIF και την παροχή επένδυσης με προστασία πρώτης απώλειας, το Λουξεμβούργο υπογραμμίζει τη δέσμευσή του να κινητοποιήσει ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια για να συμβάλλει στη χρηματοδότηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος», υπογραμμίζει η Yuriko Backes, Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Ο Philipp Mueller, Διευθύνων Σύμβουλος της BlueOrchard, αναφέρει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε στους επενδυτές την ευκαιρία βιώσιμων επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες αγορές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και των ευάλωτων κοινοτήτων. Οι επενδυτές του GEIF θα επωφεληθούν από τη δομή μεικτής χρηματοδότησής του η οποία μετριάζει τους κινδύνους, ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αμοιβαίων κεφαλαίων και μια διεξοδική διαδικασία επιλογής επενδύσεων και εκτίμησης επιπτώσεων».

Ο Δημήτρης Μπατζής, Επικεφαλής Νοτίου τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και Εκπρόσωπος ESG Γερμανίας, Αυστρίας & CEEMED, προσθέτει: «Είμαστε χαρούμενοι για τη σύσταση του νέου αυτού επενδυτικού Fund, ενώ εκτιμούμε πως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι βιώσιμες επενδύσεις με περιβαλλοντικό αντίκτυπο θα κερδίσουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς είναι πιο ανθεκτικές μακροπρόθεσμα και απολύτως κρίσιμες για την αποκάλυψη του πραγματικού επενδυτικού δυναμικού μέσω της κατανόησης των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων, οι οποίες δεν μπορούν να εκφραστούν με συμβατικές χρηματοοικονομικές μετρήσεις».

Η BlueOrchard, μέλος του Ομίλου Schroders, είναι πρωτοπόρος στις επενδύσεις αντίκτυπου και στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι επενδυτικές στρατηγικές της συνδυάζουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο με οικονομική απόδοση. Η εταιρεία έχει ιστορία που ξεπερνά τα 20 έτη και παγκόσμια εμβέλεια 260 εκατομμυρίων δικαιούχων. Είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές για τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και οι στρατηγικές της για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές έχουν επιτρέψει σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους να επωφεληθούν από οικονομικά προσιτή ασφάλιση έναντι του κλιματικού κινδύνου. Η BlueOrchard έχει επενδύσει σε περισσότερες από 105 αναδυόμενες και εκκολαπτόμενες αγορές μέσω ενός δικτύου περισσότερων από 720 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο αντίκτυπος της εταιρείας και η διαδικασία διαχείρισης ESG κατέχουν πρωτεύουσα θέση και έχουν επαληθευθεί από εξωτερικούς φορείς.

Στο πλαίσιο μιας διεθνούς διαδικασίας διαγωνισμού, το GEIF επέλεξε και διόρισε την Banque de Luxembourg ως Depositary Service Provider, την European Fund Administration (EFA) ως Administration Agent, Registrar and Transfer Agent και την Ernst & Young ως ανεξάρτητους ελεγκτές.