Στα 31,4 δισ. δολάρια η αγορά vegan το 2026

    Από: Startup Team

Ο καταναλωτής του 21ου αιώνα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο των προηγούμενων δεκαετιών, που επιδιδόταν σε γαστριμαργικές υπερβολές και οινικές κραιπάλες. Είναι πιο «ψαγμένος», ελέγχει εξονυχιστικά τα συστατικά των αγαθών που προσγειώνονται στο τραπέζι του, προκρίνει τα ντόπια προϊόντα και δείχνει να αλλάζει σημαντικά τις διατροφικές του συνήθειες, αφαιρώντας από τη ζωή του καθετί ζωικής προέλευσης. Μπορεί, όταν πρωτοέκανε την εμφάνισή της η κατηγορία των vegan να θεωρούνταν περιθωριακή, σήμερα όμως αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του fitness and wellness, που θέλει τον άνθρωπο να φροντίζει υπερβολικά για την υγεία και την εμφάνισή του. Κοινώς, ήρθε για να μείνει!

Καφές με γάλα αμυγδάλου, κεφτέδες οσπρίων, μπιφτέκια σόγιας ή μπέργκερ μανιταριών με τυρί από κάσιους δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον γαστριμαργικό κανόνα. Λίγο η επιρροή διάσημων αστέρων του Χόλιγουντ, λίγο τα «ιδιαίτερα» καφέ που προσφέρουν εναλλακτικά σάντουιτς και πρωτότυπα ροφήματα, αλλά και η ανάδυση χορτοφαγικών κινημάτων, όπως επίσης και τα διατροφικά σκάνδαλα με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, ευαισθητοποίησαν τον κόσμο αναφορικά με το τι τρώει. Αναμφίβολα μια τάση που αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς παγκοσμίως είναι αυτή της χορτοφαγίας και της στροφής στην υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής βασισμένης σε φυτικά προϊόντα.

Οι εταιρείες, βλέποντας αυτή τη νέα τάση αντιλαμβάνονται πως υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να αυξήσουν τα κέρδη τους, γι’ αυτό και επενδύουν σε καινοτόμα προϊόντα που θα προσηλυτίσουν ένα απαιτητικό καταναλωτικό κοινό, το οποίο δεν εστιάζει στην τιμή, αλλά στην ποιότητα όσων αγοράζει.

Πρόσφατη έρευνα της Allied Market Research, η οποία εξετάζει την αγορά προϊόντων διατροφής vegan και το κανάλι διανομής (Offline and Online) και αναλύει τις παγκόσμιες ευκαιρίες που θα αναδυθούν στον κλάδο αυτό την περίοδο 2019-2026, αναφέρει ότι η παγκόσμια βιομηχανία βρώσιμων vegan τροφίμων το 2018 ανερχόταν σε 14,2 δισ. δολάρια και πως το 2026 θα εκτοξευθεί στα 31,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 10,5% από φέτος μέχρι και το 2026.

Τα ανησυχητικά ποσοστά των παχύσαρκων πληθυσμών, που βαίνουν αυξανόμενα, η άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος που επιτρέπει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, καθώς και η μόδα συμμετοχής σε προγράμματα ευεξίας στον εργασιακό χώρο, αλλά και η ένταξη της γυμναστικής στην καθημερινότητά μας, είναι οι βασικοί λόγοι που η vegan κατηγορία έχει δημιουργήσει τη δική της οικονομία. Η αλήθεια είναι πως, προς το παρόν, ο περιορισμένος αριθμός των υποκατάστατων των γαλακτοκομικών προϊόντων αναχαιτίζει την ανάπτυξη. Ωστόσο, χάρη στην επιστράτευση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, νέες γεύσεις θα προκύψουν και εναλλακτικά προϊόντα θα «ξεπηδήσουν», δημιουργώντας καινούργιες καταναλωτικές εμπειρίες και προσοδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Βάσει της έρευνας, τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να «τρέξουν» μέσα στην επόμενη επταετία κατά 10%, όχι μόνο λόγω της ζήτησης από τους vegan, αλλά και από μια μερίδα ανθρώπων που έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το 2018 την πρωτοκαθεδρία διατήρησαν τα προϊόντα υποκατάστασης κρέατος, τα οποία αποτέλεσαν πάνω από τα δύο πέμπτα της αγοράς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο βιγκανισμός δεν γνωρίζει ηλικία. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ενηλίκων οι οποίοι από παιδιά μυήθηκαν στον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, δεδομένου ότι και οι γονείς ήταν χορτοφάγοι, δίχως να έχουν δοκιμάσει ποτέ τη γεύση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων! Οι ίδιοι άνθρωποι επιλέγουν από το ράφι των σουπερμάρκετ προϊόντα χωρίς γλουτένη και χοληστερόλη και αναζητούν φρούτα, λαχανικά και όσπρια που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, ασβεστίου, αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Σε ό,τι αφορά το κανάλι διανομής, ακόμα επικρατεί αυτό της off line πώλησης στα φυσικά καταστήματα, με τις ηλεκτρονικές αγορές χορτοφαγικών αγαθών να κερδίζουν σταδιακά έδαφος. Σουπερμάρκετ, βιολογικές αγορές και delicatessen καταστήματα έχουν οργανωθεί και διαθέτουν ειδικά ράφια που απευθύνονται αποκλειστικά σε vegan. Οι δε εκτιμήσεις για το ποια θα είναι η πορεία των ηλεκτρονικών πωλήσεων, κάνουν λόγο για αύξηση, η οποία σε ετήσια βάση μέχρι το 2026 θα αγγίξει το 11,6%.

Οσο για το πού «συχνάζουν» οι περισσότεροι vegan καταναλωτές, η Γηραιά Ηπειρος ανοίγει τον δρόμο και η Βόρεια Αμερική ακολουθεί. Ειδικότερα, το 2018 η ευρωπαϊκή αγορά χορτοφάγων αντιπροσώπευε το 1/3 του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς και οι ειδικοί εκτιμούν ότι αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και τα επόμενα χρόνια. Η Βόρεια Αμερική βρέθηκε στη δεύτερη θέση, όμως η έκπληξη θα έρθει από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού που θα αναπτύσσει κάθε χρόνο ταχύτητα +11,8%.

Πηγή: Liberal.gr